Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přeposílání korespondence bez svolení

Od: ivan* odpovědí: 25 změna:

Dobrý den všem a předem děkuji za všechny případné reakce. Máme s kamarádem jistý spor a dohadujeme se přes emaily. Nejde o finance apod. ale spíše o jeho přístup, protože všem kamarádům jenom nadává a hraje si přitom na pána světa. Zjistil jsem, že mé emaily přeposílá našim kamarádům, aby mě co nejvíce očernil, což se mu nedaří. Otázka zní zda má právo přeposílat moje emaily bez svolení, protože dle zákona by se mělo jednat o soukromou korespondenci určenou jen jemu. I přes varování to dělá dál a chová se velmi zákeřně. V korespondenci není nic zlého z mé strany spíše naopak, ale má na to právo a to i přes mé varování, že si to nepřeji a nedávám mu svolení?

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

12x
A to je ještě pořád kamarád?

Doplním p.Jenyka -když toto víte tak, proč mu nějakou poštu posíláte?!

ivan*
hodnocení

Jistě že už není kamarád a kolegovi níže : netušil jsem, že toto udělá. Díky za reakce já už si ho povodím a dostane co zaslouží.

hodnocení

5x

Nic nezákonného nedělá, dostane mail a pošle ho dál, to může komu chce. Obdržený mail je JEHO majetkem. Pokud v tom vidíš něco nezákonného, tak mu to neposílej. No vidíš, místo stěžovatele ze sebe tady děláš hlupáka.

ml1

Proušuje mj. i autorský zákon. Email je autorským dílem odesílatele a bez jeho svolení s ním nemůže takto nakládat.

smode2

Ml1: přesně tak.

re4zon
Evidentne vis vsechno. I kdyz nevis nic. Ano, soukroma konverzace je tvym majetkem. Ovsem nesmis ji zverejnit ani zpristupnit treti osobe, pokud bys tim odesilatele jakkoliv poskodil. Takze pokud ji ukazuje kamaradum s cilem udelat u nekoho blbce, je to protipravni. Kdyby mu poslal navod na domaci cistici prostredek, muze ho ukazat komu chce.
ivan*
hodnocení

Re4zoz : přesně tak. Já mohu zaslat cokoliv nějaké hambaté fotky či důležité dokumenty a nemám pocit, že by toto směl přeposílat a zejména z nenávisti, protože to z nenávisti udělal, protože neunesl pravdu. Každopádně skončil.

hodnocení

3x

@ivan - dle zákona by se mělo jednat o soukromou korespondenci určenou jen jemu
Podstatné je to "jen jemu". Jak kdo naloží se svojí korespondencí, tedy ne/chce-li ji zveřejnit, je pouze na jeho uvážení.

Porušení tajemství dopravovaných zpráv (tr. z. § 182) a Porušení tajemství listin a jiných dokumentů uchovávaných v soukromí (tr. z. § 183) se vztahuje pouze na třetí osoby = "který nebyl určen jemu", případně "uchovávaného v soukromí jiného".

smode2

"který nebyl určen jemu". Ano. Nebyl a byl bez svolení odesílatele zaslán třetí osobě. Takže zákon byl porušen, nebo nebyl? :)

@smode2 - Přečtěte si ty § celé.

smode2

Stalo se. Moudrý z toho nejsem. Takže v tomto případě? (ale možná mám jen omezený zdroj)

Tak úplně jednoduše - s vlastní korespondencí (dokumenty, atd.) si můžete dělat co chcete, manipulací s cizí riskujete trest. Jako zletilá a svéprávná (doufám *smich*) osoba můžete být o nezveřejnění maximálně požádán, což můžete a nemusíte udělat, ale až na výjimky (s tímto případem nesouvisející) vám to nikdo nemůže zakázat.

smode2

Jedubabicka: dobře, děkuji :)

@smode2 ten §183 se vztahuje pouze na třetí osoby (tedy osoby jiné než odesílatel nebo příjemce). To znamená, že příjemce ten paragraf z principu nemůže porušit, protože se na něj nevztahuje. A ta třetí osoba nic nespáchala, protože ten paragraf říká, že zákon porušuje ten, kdo to předá, ne ten, kdo to dostane.

hodnocení

2x
A proč takovému člověku ještě pořád maily posíláte?

asd1
hodnocení

2x

To jsou maily určené jemu, jsou jeho a může je ukazovat komu chce. Ty nemáš žádné právo mu to zakazovat. Pokud ti to vadí tak mu je jednoduše neposílej.

Stěžovat si můžeš na lampárně.

hodnocení

0x

Navím jak dnes, ale dříve platilo jednoduché pravidlo: email je totéž jako otevřená listovní zásilka.

Pokud by to mělo být jinak, tak bymohlo pomoci například šifrování.

smode2
hodnocení

0x

Asi takhle: pokud někomu zašlu soukromý email určený jedinému příjemci například s fotografiemi své nahé manželky. Myslíte si, že je taková zpráva skutečně majetkem příjemce, a ten si může s klidem vyvěsit tyto fotografie včetně textu kamkoliv - třeba na veřejnost? Případně je prodat? Nebo ještě jinak: napíši a nahraji autorskou skladbu. Zašlu ji soukromě bez bližšího vysvětlení emailem k poslechu kamarádovi. Skutečně se domníváte, že od toho okamžiku je disponujícím majitelem skladby a doprovodného textu onen kamarád? :)

ivan*
hodnocení

Zdravím no právě proto. Pošlu mu diskrétní fotky a on je ukáže cizím? Pokud čtu správně zákon tak nezáleží na obsahu mailu. Díky za názor.

hodnocení

0x

Co nemá být zveřejněno, jen z očí do očí. Také asi neodcházíš z otevřeného bytu, přestože krást se nesmí.

ivan*
hodnocení

Pravda pravdoucí. Netušil jsem že je toho schopen.

hodnocení

0x

Osobně to chápu tak, že soukromá korespondence je určená dvěma lidem a nesmí ji svévolně číst někdo třetí, ale oba mají právo ji ukázat někomu dalšímu. Samozřejmě pokud to dělá dál i navzdory tvé žádosti, je to krajně neslušné, poslal bych ho doprdele a případné další nároky (například pokud ti něco dluží) už s ním řešil jen doporučenýma dopisama s razítkem advokátní kanceláře (pokud to stojí za to).

hodnocení

0x

A co třeba použít "SMS na display"? Po zobrazení na displeji po chvilce zmizí...ale ne všechny mobily to umí...uvidíte. Ještě doplním Vodafone

hodnocení

0x

Ostatní už napsali vše. Jen doplním, jakmile cokoliv napíšeš a vyšleš na PC do světa, jdeš se svou kůži na trh. Ne kamarádovi, ale celému světu. Uvědom si to! *alene* Jen tak, z plezíru, zadej na Gůglu své jméno a pak pc jméno a koukej a div se!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]