Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědictví - vnučka jak se řeší v praxi

Od: mex odpovědí: 25 změna:
Měl bych dotaz. Modelový priklad: Dům po prarodiči jde do dědického řízení. Dědici se dohodnou, že jeden dům dostane (dedic A) a vyplatí druhého (dedic B).
Dedic A ale nemovitost nechce pro sebe, ale pro své dítě, které bude reálně vyplácet toho druhého dědice (dědice B).
Jak se to resi v praxi především v momentě kdy je nutné vyplacení řešit úvěrem? Třeba hypotékou?
V rámci dědického řízení se jen určí že A musí dát B tolik peněz do nějakého data. A následně "prodá" tu nemovistos svému dítěti a utržené peníze vyplatí B? :) nebo jak se to realne řeší?
Děkuji.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

noproblem
hodnocení

1x

Dědic A se vzdá dědictví ve prospěch své dcery, vnučky zůstavitele
Dědic B přijme dohodnutou kompenzaci od dcery dědice A ^

Banka poskytne hypotéku na vyplacení dědice B, ručením bude celá nemovitost a banka půjčí 50%, tedy na vyplacení podílu pro B, pokud ale bude vnučka mít nějaký prokazatelný příjem... nejlépe ze zaměstnání, případně i dědic A bude jejím ručitelem.

kde je tedy problém? Zajdi si do banky a uvidíš.

Ps: Hypotéku dostane pouze ten, kdo prokáže příjem! I kdyby měl 1 000 000 000 na účtu

mex

Díky za info, na toto přesně jsem se ptal. Je asi jasné, že úvěr na bydlení si bude brát někdo kdo má příjem. Vnučka může mít přece klidně 30 let.

hodnocení

0x

Banky nabízejí hypotéku za účelem vyplacení ostatních pozůstalých. Prostě dojděte do banky, mají na takové případy už šablony.

mex
hodnocení

Rozumím, ale tady jde o případ kdy vyplácet nebude ten dedic, ale jeho dítě. Tedy vnučka zemřelého. Která ale není přímý dedic.

Tohle banka taky zvládne, line dědictví je moc nezajímá, zajímá je ten skutečný stav - tedy výsledný majitel a závazky.

jirib
hodnocení

0x
Úvěr ano,ale buď doložíte příjmy nebo zastavíte nemovitost...
Nechtěl bych zdědit něco,co budu muset splácet a ještě tam bude zástavní právo...
Prodat a vyplatit...
lmgify

Fakt dobrý nápad prodat si vlastní dům pod nohama a jít bydlet do paneláku. *zed*

jirib
Máte problém s matematikou?
Prodám,vyplatím polovinu a ještě mi zbyde na byt v paneláku bez závazků...
lmgify

Matematiku ovládám. Také ale chápu rozdíl "vlastní dům s pozemkem + měsíční poplatky za hypotéku na polovinu hodnoty" a "mnohem menší byt v paneláku + měsíční poplatky SVJ".

@Imgify vyrostl jsem v paneláku, žiju v paneláku a nevím, jestli bych se zvládl postarat o dům. Neříkám, že je špatné mít dům, ale prostě každý to má jinak.

noproblem

@jirib musíte doložit jak příjem, tak i poskytnout zástavu - ručení (to může být buď financovaná anebo i jiná nemovitost)!

* Kde jste to chlape viděl, že dostanete Hypoteční nezajištěný úvěr !? To neexistuje.Tomu se říká běžný spotřebitelský úvěr, tam je dvojnásobný úrok, vysoké riziko pro banku :)

Ps: Postup řešení tazatele viz můj příspěvek

pb®
pletiplot a pak jsou lidi, kteří se narodili v domě, jejich rodič se narodil v tom samém domě, který jejich prarodiče koupili. O dům se postarat umí velmi dobře a v paneláku by trpěli. Třeba můj manžel. Já se taky v paneláku narodila a do bytu bych už nechtěla.
mex

to jirib:

Vnučka může být dospělá a hledá bydlení, tak proč by si ten byt nekoupila byť na úvěr? Kdo si dnes dovolí pořídit bydlení za hotové, pokud nedostane od rodičů?

@pb však říkám, každý to má jinak, rozhodně bych nikomu nerozmlouval nechat si dům, pokud v něm chce žít.. Takže nějaké univerzální rady typu prodat a vyplatit jsou prostě mimo, na všechny se to použít nedá.

mex
hodnocení

A není lepší vyplatit půlku hodnoty domu než celý v případě když někdo shání bydlení?
jirib
Jako,jak jako?
lmgify

Právě o tom tady píšu! Za peníze z půlky domu si (později) půlku jiného domu už nekoupíte, už jen proto, že cena bude automaticky vyšroubovaná realitkou + provize za prodej + poplatky za inspekce + samozřejmě inflace + ještě vyšší růst cen nemovitostí + já nevím co ještě.

jirib
Kolik,že to chcete splácet...?
Nejlepší je 20.tis.po dobu 20-ti let...
Dědictví - vnučka jak se řeší v praxi
jirib
Ale,to by musely sazby spadnout na 4%...
lmgify

To je zase demagogie ...

Jsi nějak zapomněl zdůraznit, že tvoje tabulka je na dům za 3,4 mil., kdežto on(a) bude splácet ani ne půlku.

Za druhé počítat, že úrokové sazby budou dalších 20 let stejně vysoké jako dnes, je taky pěkná blbost.

Jediné, co bude mnohem vyšší, je cena domů a pozemků, protože je skupují spekulanti, přeprodávači a propírači špinavých peněz.

jirib
Obyčejný dům na vesnici 5.-6.milionů...
Mám chalupu "jen" za dva a půl milionu možná by měl někdo zájem...
mex

Já mnoc nerozumím proč řešíte splátky. Když někdo si chce koupit dům a díky dědictví bude splácet jen půlku protože tu druhou dostane od rodičem, tak je to určitě výhodnějši. Kolik kdo bude splácet jsem se ale neptal, to snad každý si umí zjistit a není to podstatné. Šlo mi o jinou věc. ;)

hodnocení

0x

A proč to dělat tak složitě? Nebude rozumnější aby se dědici dohodli a vzdali se dědictví ve prospěch vnučky? Ušetří se mnoho starostí a peněz s dalším převodem. Dědic B samozřejmě penízky předem nebo dopsat do smlouvy.

jirib
Jenže oni ty peníze nemají...
Když se vzdáte dědictví ve prospěch někoho,nemůžete po něm chtít finanční kompenzaci.
Však ten druhý dědic by tam měl ten závazek, jinak se smlouva ruší. Banka se vším poradí. Nebo ho vyplatí později a udělá se přepis půlky podruhé. Já jen, že je zbytečné dědictví, podruhé další přepisy, vše stojí peníze a levné to není.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]