Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čestné prohlášení při nedosažení hranice zdanitelných příjmů?

Od: jedle odpovědí: 2 změna:
Dobrý den,
je potřeba finančnímu úřadu zaslat čestné prohlášení, pokud nebyla dosažená hranice zdanitelných příjmů, která je nově 50 tis., a nebude tak vyplněno daňové přiznání? Nebo taková povinnost není, ale je to lepší z důvodu, aby měl FU tuto informaci a nedotazoval se pak později sám?
Je možné zaslat případně přes datovou schránku?
Děkuji.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Začnu odzadu. Patrně tedy datovou schránku máte, tedy ji využijte a pošlete čestné prohlášení přes ní. Teoreticky máte povinnost toto prohlášení posílat, ovšem i já jsem "nepodnikající podnikatel", nemám žádné zdanitelné příjmy a již cca 10 let jsem čestné prohlášení neposlal. Přesto po mně FÚ nic nechce. Vzhledem k věku teď uvažuji o oficiálním ukončení podnikání, pak mně tyto "starosti" odpadnou.

hodnocení

0x

Povinnost sdělení vyplývá z Daňového řádu §136/5:
Nevznikla-li daňovému subjektu ve zdaňovacím období daňová povinnost k dani, ke které je registrován, sdělí tuto skutečnost správci daně ve lhůtě pro podání daňového přiznání nebo vyúčtování.
Forma není stanovená.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]