Čestné prohlášení při nedosažení hranice zdanitelných příjmů?
Od:jedleodpovědí:2změna:
Dobrý den, je potřeba finančnímu úřadu zaslat čestné prohlášení, pokud nebyla dosažená hranice zdanitelných příjmů, která je nově 50 tis., a nebude tak vyplněno daňové přiznání? Nebo taková povinnost není, ale je to lepší z důvodu, aby měl FU tuto informaci a nedotazoval se pak později sám? Je možné zaslat případně přes datovou schránku? Děkuji.
Začnu odzadu. Patrně tedy datovou schránku máte, tedy ji využijte a pošlete čestné prohlášení přes ní. Teoreticky máte povinnost toto prohlášení posílat, ovšem i já jsem "nepodnikající podnikatel", nemám žádné zdanitelné příjmy a již cca 10 let jsem čestné prohlášení neposlal. Přesto po mně FÚ nic nechce. Vzhledem k věku teď uvažuji o oficiálním ukončení podnikání, pak mně tyto "starosti" odpadnou.
Povinnost sdělení vyplývá z Daňového řádu §136/5: Nevznikla-li daňovému subjektu ve zdaňovacím období daňová povinnost k dani, ke které je registrován, sdělí tuto skutečnost správci daně ve lhůtě pro podání daňového přiznání nebo vyúčtování. Forma není stanovená.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.