Nejste přihlášen/a.
Dobrý den prosim o radu. Mám invalidní dúchod prvního stupně a k tomu DPČ, je mi 54 let, nyní mi chce zaměstnavatel dát misto DPČ DPP.Prosím o radu zda se mi to i nadále bude počítat na starobní dúchod.
Jestliže bude Vaše hrubá odměna z DPP převyšovat částku, za kterou se neodvádí sociální pojištění, pak ano, bude se Vám to do starobního důchodu započítávat.
V současnosti je částka bez odvodu za DPP 10.000 Kč hrubého. Budete-li tedy mít víc, bude se odvádět a započítávat. Jen připomínám max. 300 hodin za rok.
Od pololetí se uvažuje o změnách.
Myslím si ale, že Váš zaměstnavatel tuto změnu udělal jen proto, aby Vám nadále mohl vyplácet peníze bez odvodu. Pro DPČ je totiž v současnosti odvodový limit 3.999 Kč. Je-li hrubá odměna 4.000 a vyšší, podléhá odvodu.
V zásadě: z čeho se odvádí sociální pojištění, to jde do výpočtu důchodu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.