Nejste přihlášen/a.
Jedu poprvé na dovolenou někam dál letecky . ještě nejsmě úplně rozhodnuti úplně kam. Chceme jet v únoru.Do pár dní musí být rozhodnuto. Co jsem koukala tak se mi líbí pláže v dominikánské republice. Hodně palem a pěkné azurové moře. plus nějaký ten výlet . Bojím se letu , protože je asi bez mezpřístání, čili člověk je stále vzduchu. Mám obavy z trombozy. Nejdál letecky jsem letěla 5 hodin na fuerteveturu. Možná je lepší let s mezpřistáním , protože jste potom na zemi ne pořád ve vzduchu ,ale nevím. Pak mě ještě napadl mauricius jenže mě přijde , že ty pláže tam nejsou tak tropické spíš mě to přišlo podobné evropě a málo palem na pláži. Dále byli ve hře i maledivy jenže moc drahé a není tam co podnikat . A hodně záleží na výběru ostrova což se promítne do ceny. Jiné země afrického původu kvůli riziku tropických nemocí apod. věcí zamítnuty .je to moc velké riziko. pak ještě omám ,ale ty pláže není to prostě ono ,aspoň mě to tak příjde. Nevím kam ještě jet v únoru, aby tam bylo teplo a aby to bylo jiné než v evropě. Ještě se zeptám na ten časový posun je znát časový posun a minus 5 hodin? Já znám akorát minus 2 hodiny a plus dvě hodiny to mi problémy nedělalo žádné. Ale tohle už je o dost . Mě dělá problém když se normálně nevyspím omdlévám, tak proto se ptám. Nebo jestli se to nějak bez větších problémů dá zvládnout aniž by byl člověk na dovolené jako lazar a užil si to normálně jak má .
Díky za rady a tipy
To je strašně subjektivní problém a každý na to může být jinak citlivý. Říká se, že při cestě na západ jsou projevy jetlagu mírnější, já to mám spíše naopak, posun dopředu mi nijak nevadí a hned si zvyknu, ale zpět mám klidně i několik dní problémy se spánkem a časovou orientací. Je dobré si při větším časovém rozdílu například pár dní dopředu zvyknout a posunovat spánek k danému časovému pásmu, vyhnout se ideálně alkoholu, mít dostatek tekutin, vitamínů a pohybu. To je dobré i pro zvládnutí delšího letu. Čas od času se protáhnout, projít, ideální si tedy vzít sedadlo u uličky, případně, máte-li prostředky, premium/business class. U Dominikány je dobré si někde zjistit situaci s chaluhami, je to poměrně častý problém, který umí zkazit dovolenou a trávit ji u bazénu, v cestovce vám k tomu nejspíš nic neřeknou. A osobně bych asi nemířil do Punta Cana. Nejvíce se mi líbí asi Samaná, ale tam asi cestovky nemíří nebo na jižní pobřeží. Jinak moje osobní rada je, že má-li jít primárně o koupací dovolenou s tím, že si uděláte nějaký výlet, je trošku škoda kvůli tomu platit hordu peněz a trávit deset, dvanáct hodin v letadle. Je spousta hezkých míst, které se dají dobře spojit a cesta nebude trvat ani tak dlouho. Kapverdy, SAE, Omán. Takové vzdálenější destinace, kam se člověk nedostane hned a za hubičku, bych už chtěl poznat trošku více. Ale to je jen můj osobní pohled.
Aha tajže dozadu pten posun je horší , Takže asi problémy budou. Já si to ještě rozmyslím , třeba se zaleknu , a pojedu jinam, chtělo by to něco podobného dominikáně,což asi není v časovém posunu 3-4 hodiny max, potom se to už láme 5 a víc hodin. tak to vidím já. Díky za info s chaluchy to je dobré vědět. Vyzjistím. Já na déle tam stejně jet nemohu kvůli práci a také financím. Vidím to tak, že by to baya plažová i poznávací dovolená dohromady. Základna by byl resosrt samozřejmě. pak vidět přirodu ,vodopády vyhlášené pláže, zvířata, a nějaké to město.půjčit si auto. Kapverdy , SAE, Omán taky chci navštívít ale tento rok bych chtěla něco jiného ,protože jsem na pořádné dovolené už dlouho nebyla.. Na kapverdách je v únoru více větrno a zima než normálně. nemusela bych se kvůli velkým vlnám vykoupat. To samé SAE nebude tam na koupání a večer 15 stupnů , to bych se moc neochřála. Jedině ten Omán tak by to v únoru šlo. A cenově to vychází v podstatě stejně .Ale je to naprosto odlišná destinace než co bych chtěla teď. Uvidím je to pro taky vcelku velké dilema.
tyto dlouhé lety jsou pro mně zabiják, protože se nevyspím, časový posun mi taky nedělá dobře,tak už tak daleko nelétám. V Dominikánské mi vadila vysoká vzdušní vlhkost.Proti oteklým nohám v letadle s nima cvičte a procházejte se po uličce.Hotel si berte jen na jihu,ze strany od Karibiku,pláže jsou tam hezké a klidné. Ze severu je oceán,vlny, nedoporučuji.Líbilo se mi v Juan Dolio.Osobně bych letěl teď raděj na Kanárské ostrovy nebo v dubnu Egypt.Dva dni mi trvalo než jsem se srovnal tam a dva dni po dovolené.Ostrov objedete autem,je tam hezká příroda,ale už bych tam nejel.
Jet lag je individuální věc. Já moc často takto necestuji, ale pár výprav jsem už podniknul a nedá se říct, že na západ je to jednodušší než na východ. Zpravidla jsem měl menší problémy na místě, než po návratu zpět. Asi to bude spoustou jiných podnětů v neznámém prostředí, navíc se obvykle na dovolenou těším a celkově to pak snáším lépe. Prostě tam je to pohoda.
Vždy ovšem dodržuji pravidlo, že v okamžiku, kdy šlápnu na pevnou zem, přizpůsobím se místnímu času, i kdyby to znamenalo, že musím vydržet celý den ještě nespat. Spím obvykle po cestě v letadle, klidně i časově během našeho dne. Naštěstí nemám při cestování problém usnout a aspoň část cesty prospat.
Takový přístup se mi osvědčil jak při cestách do Ameriky, tak i Asie a Austrálie. Tam se vždy jednalo o posuny 6-9 hodin v jednom nebo druhém směru.
Tak ať vyberete dobře a dovolená se líbí. A neřešte to tolik. Dokud to nezkusíte, tak to stejně nebudete vědět. 5 hodin není až tolik. Pokud vás nebude trápit čas, tak si prostě posuňte den - kdy vstáváte a kdy jdete spát někam "mezi".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.