Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co má pacient za oblečení na při CT/MRT vyšetření?

Od: tazzatel odpovědí: 13 změna:

Může si ponechat jen spodní prádlo nebo i další oblečení?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Hlavně nic z kovu. Na CT bude stín a MRI to... to se raději ani neptejte :-D

doplněno 12.01.24 02:56:

Tedy magnetického kovu.

doplněno 12.01.24 03:11:

Povoleno je pouze slitiny Titanu, MP35N, Elgiloy (tam je troška železa, ale asi nevadí) a Phynox. Poslední dvě slitiny obsahují hlavně chrom, kobalt a nikl. Dále pak stenty (na roztažení cév) jako třeba Nitinol.

Vše tedy před vyšetřením konzultujte.

Co se týče zubních náhrad a oprav, tak zde:

https://www.crs.cz/cs/dokumenty/doporuceni-prehled/vyjadreni-mr-sekce-rs-k-problematice-dentalnich-implantatu-na-mr.html

Vyjádření MR sekce RS ČLS JEP k problematice dentálních implantátů na MR

Stomatologické kovové implantáty, náhrady a výplně, které jsou fixovány ke sklovině, zubovině nebo ke skeletu čelisti, lze obecně považovat za zcela bezpečné pro klinické vyšetřování pomocí MR až do magnetické indukce 3 Tesla, a to bez ohledu na jejich složení (titan, feromagnetická ocel, slitiny kovů, amalgám apod.).
Výjimkou jsou pouze implantáty, které jsou dysfunkční (uvolňující se, fragmentované nebo ukotvené v patologickém terénu např. osteolytického ložiska) nebo implantáty, které jsou fixovány ke spodině magnetem: tyto představují relativní kontraindikaci k MR vyšetření.
Snímatelné kovové náhrady je nutno před MR vyšetřením pochopitelně sejmout.
Problematiku fixních ortodontických aparátů řeší samostatné doporučení radiologické a ortodontické společnosti ČLS JEP .

Odůvodnění:
Správně implantovaná nesnímatelná kovová zubní náhrada nebo implantát je v magnetickém poli vystavena silám srovnatelným se silami, které na implantát vyvíjí žvýkání tuhé potravy. Z toho důvodu nepředstavuje tento stomatologický kovový materiál kontraindikaci k MR vyšetření.

Komentář ke znalosti složení implantátu:
Znalost složení implantátu má význam pouze pro odhad rozsahu lokální distorze magnetického pole a s tím související velikosti metalického artefaktu, který může limitovat diagnostickou informaci v orofaciální oblasti, nicméně zpravidla není limitující pro MR vyšetření mozku.

doplněno 12.01.24 03:23:

pb®
hodnocení

3x
Můžete, jen nesmí být nic kovového. Zipy, kostice u podprsenky. Pokud si žena vezme sportovní podprsenku, ani si ji svlíkat nemusí. Na MR jsem byla už snad 10x. Naposledy letos 2.1. Je dobré na to myslet a zvolit oblečení bez kovových částí. Jelikož kalhoty bez kovových částí nemám, vzala jsem si s sebou legíny na převlečení. Oni by jistě vhodný oblek nabídli, ale proč. Nejsme blbí a nebudeme plýtvat jednorázovým oblečkem, když člověk jde na plánované vyšetření a může si vzít oděv vlastní. Jednorázový nechám pro lidi, které na vyšetření přivezla sanitka rovnou z ulice. A pokud jdu v létě, kdy chodím na boso, pak si s sebou beru čisté ponožky. Nemusím na sestru vystrkovat upocené nohy ze sandálů.

Ponožky určitě, nikde ani na gyndě neťapkám bosa, nevíte, kdo tam šlapal před vámi a co měl za kožní problémy na nohách.

hodnocení

2x

Že by někde rentgenovali pacienta v kožichu jsem ještě neslyšel *smich*, ale to neřešte, oni si Vás před vyšetřením náležitě "upraví". Na MR obecně nesmí být nic kovového (řetízek, náušnice prstýnek), ale ani například kloubní impantáty. Pokud něco takového v těle máte, hrozí velmi vážné (až fatální) komplikace a je nutné to obsluze oznámit. Kovové zubní plomby nevadí, o případných zubních protézách obsluhu radši informujte. Ale nebojte se, před vyšetřením Vás personál bude dostatečně informovat.

Při samotném vyšetření neucítíte vůbec nic. Je nepříjemné tím, že trvá poměrně dlouho a po tu dobu se nesmíte pohnout a zařízení vydává dost hlasitý rámus. Problém ale můžete mít, pokud trpíte klaustrofobií.

Titanové klouby nevadí. Titan je paramagnetický.

Mně řekli, že si mám sundat i podprsenku (kovové kostice a háčky). Ale triko jsem měla na sobě. A funkční kalhoty, bez zipu.

hodnocení

1x

U MRT jsem byl v jen andělíčku

CT do půl pasu

Ono taky záleží co vám jdou skenovat.

hodnocení

1x

Magneticka rezonancia prostaty, spodne pradlo oblecene, predtym kontrola na kovove casti.

hodnocení

1x

Na MR jsem si odložila boty, kabát, náušnice, řetízek, podprsenku /jsou tam kovové háčky/ a sponky, co jsem mela ve vlasech.

hodnocení

1x

Po mně chtěli ujištní, že nemám na oblečení nic kovového.

Normálně ustrojený a v košili.

nick12
hodnocení

0x
Byla jsem v bílém andelicku na MR
Myslím že jsem ani spodní prádlo neměla

hodnocení

0x
Já byla v tzv. andělu

Minulý týden jsem byla na MR s páteří. Mohla jsem si nechat spodní prádlo a ponožky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]