Nejste přihlášen/a.
Možnost je, ale musíte se dohodnout. Přece jen čerpání určuje zaměstnavatel.
ZP Čerpání dovolené
§ 217
(2) Zaměstnavatel může určit zaměstnanci čerpání dovolené, i když dosud nesplnil podmínky pro vznik práva na dovolenou, jestliže je možné předpokládat, že zaměstnanec tyto podmínky splní do konce kalendářního roku, popřípadě do skončení pracovního poměru.
Pokud jsem to tedy pochopil správně, mistr je ochotný vás uvolnit, ale z neznámého důvodu vám nechce dát dovolenou, podle toho, co píšete, pravdepopodně nezná dostatečně zákoník práce ohledně nároku na dovolenou, viz výše.
Doporučuji zajít na mzdovku nebo na osobní, nevím, co je lepší asituaci řešit tam. Další možnost je jít za nadřízeným mistra, to je zpravidla vedoucí provozu, po 13 letech ve firmě budete vědět.
Výjimečně se může stát, že někdo požadovaný počet dnů neodpracuje (přejede ho auto, propustí ho na hodinu za chlast...), i takové věci ZP a navazující předpisy řeší, nemám nastudováno, mám dojem, že se pak zpetně z dovolené udělá neplacené volno.
Až po 13 letech jste zjistil, že mistr je kokot, nebo máte nového mistra?
taky se divím, že po 13letech někdo dělá takový ofuky...po tolika letech by tam měl už dělat ředitele ) kdo to dneska tak dlouho někde vydrží... (ptám se sám sebe co už kroutím 12.rok)
S tímhle nikdy nebyly problémy. Na výplatnici naskočí hned na začátku roku 208 hodin a neni problém je vyčerpat. (Já jsem vloni vyčerpal celou dovolenou v létě, což by podle tohoto postupu taky jít nemělo.)
Blbý je, že dovolenou určuje zaměstnavatel a když dovolenou nedá, tak ji prostě nedá (musí akorát 2 týdny dát v kuse). Ale po 13 letech dělat nějaké problémy.
5 dní na dovolenou u moře je dost málo. Dospěli jsme s rodinou k tomu, že 14 dnů je minimum, optimum jsou 3 neděle, no vloni jsme to dali na 5 neděl, to jsme možná trochu přehnali (padla na to moje celá dovolená i se zbytkem z předloni, takže jsem chodil do práce i mezi svátky, možná poprvé za těch mnoho let, co tam jsem, jinak bývám normálně na té listině, kolik si kdo musí do konce roku ještě vybrat). Platilo dřív, že při 14 dnech se cena pobytu přiblíží ceně dopravy (při kratším pobytu převažuje cena dopravy), ale už jsem to takto dlouho neporovnával.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.