Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Muž 35let, nutnost v noci chodit po 4 hod na WC

Od: tesek odpovědí: 40 změna:

Prosím o radu, je mi 35let, v noci před tím než jdu do postele, zajdu na WC se vymočit. Jdu spát a zhruba po 4 hodinách se probudím kdyz nova musím jít... a pak jdu zase spát. Přitom před spaním nijak zvlášť nepiji.
Děje se to už pořád, asi posledního půl roku.
Co to může způsobovat? Mám s tím jít k lékaři?
Děkuji

40 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

No v pětatřiceti to asi nebude dost normální-asi bych šel k lékaři - pokud by vzal urolog tak k němu jinak o praktikovi-může to být zánět močových cest, či cokoliv vážnějšího. Ale pokud byste večer vypil 4 a víc kousků pak to může být normální.

tesek
hodnocení

Děkuji za všechny odpovědi. Pročetl jsem vše. Zítra zavolám k oboďákovi.

Děkuji za pomoc!

Asi takhle -vím o čem píšu od cca 28? mám chronický zánět močových cest, jenže já necítil žádný problém, až při hospitalizace s lupenkou toto zjistili .

hodnocení

6x

Zajděte za obvoďákem a požádejte ho ať Vám vezme krev a nechá udělat test na hodnoty PSA. Podle výsledků uvidíte jestli je problém s prostatou, nebo něco jiného.

honzinek

Jediná rozumná rada. Překonejte obavy a zajděte si k lékaři, hlavně ať Vám on, nebo urolog udělá PSA! Vyšetření konečníkem, nebo ultrazvuk nestačí. Máte právo vědět, zda jste zdravý.

Jelikož nejsem doktror, sdělím svůj názor. Vyšší PSA značí rakovinu prostaty, nikoliv jen problém zvětšení...A naopak, průměrná prostata, bez problému, klidně může být napadena rakovinou.

@milancukrar Právě proto radím kontrolu hodnoty PSA. Na benigní prostatu tazatel nemá věk, ale karcinom tam být klidně může. Je čím dál častější a průměrný věk indikovaných pacientů stále klesá... bohužel.

pane kolego, v pořádku, já zase sděluji, že klidně může být PSA v pořádku, ale prostata nikoliv. Na rakovinu taky nemusí mít ještě věk.

hodnocení

4x

35 rokov je malo na akykolvek problem s prostatou, cize smer obvodak, potom urolog - toho sa nebojte, pouziva lubrikant.

A kolik je podle Vás dost?

hodnocení

3x

Proberte to se svým lékařem, myslím si, že vás preventivně pošle na urologii.

Váš lékař vás zná lépe.

hodnocení

3x

Nechci strašit, ale na 90% máte něco s prostataou. A protože ve Vašem věku není pravděpodobné přirozené zbytnění prostaty, může jít (nemusí) o něco mnohem vážnějšího - rakovinu prostaty. I na to jste sice mladý, ale vyloučit se to ani ve Vašem věku nedá. Nepodceňujte to, neváhejte a navštivte urologa. Čím dřív, tím líp.

hodnocení

3x

Pokud dotaz myslíte vážně, tak ještě dnes se objednejte urologovi.

doplněno 10.01.24 14:57:

Právě jsem se vrátil od urologa, máte se tam stavit.

hodnocení

2x
Podle mne normální. Lepší je pít víc během odpoledne, abys už nemusel večer před spaním.

julie12345
hodnocení

2x

Každý, kdo se v noci vzbudí kvůli nutkání na močení, není úplně v pořádku. Zdravý jedinec by měl spát celou noc bez vzbuzení. Navíc 4x, to už značí téměř jistě problém. Pokud si ovšem před spaním nedáváme dvě, tři piva, což píšete, že ne. Lékař už poví více.

hujer

Umíš číst? Píše po 4 hodinách a ne 4x za noc! Jinak ostatní, co se v noci vzbudí a jdou na wc nejsou zdraví?

Věř, že u mnoha lidí, je to třeba dáno i psychicky (když už jsem se vzbudil, tak si raději dojdu). Já chodím 2x za noc a jsem

v pohodě (zdravotně) Veškerá vyšetření na urologii hluboko pod normou, včetně PSA, FPSA apod. Takže tazateli maž k Dr.

julie12345

Tak já spím 11 hodin běžně, jako rentiér můžu spinkat celý den. Ale ano, nečetla jsem pozorně.

To, že se cítíte býti zdravý a v pořádku ještě neznamená, že to tak je. Zdravý člověk v noci nevstává, ba dokonce by se ani procitat neměl. Zkuste zlepšit spánkovou hygienu. Bude lépe, uvidíte. *mala*

hodnocení

2x

Jednou za noc chodím od narození.

host
hodnocení

2x

Nejde jen o frekvenci močení, ale KOLIK toho vymočíte při každém močení. To bude zajímat i lékaře a možná se na to zeptá. Zkuste použít obyčejnou sklenici 720 ml od okurek nebo od zelí a pokud máte rád přesnost, můžete si ji i ocejchovat, udělat si čáry po 100 ml a budete vědět víc.

Pokud je močový měchýř utlačovaný zvětšenou prostatou, nebo se měchýř nevyprázdní úplně z jiných důvodů, je naplněný zbytkovou močí (reziduem), které by ulorog snadno viděl a změřil při ultrazvukovém vyšetření, které je snadné, nebolí, jen se odhodlat k urologovi zajít a nehledat rady u laiků.Takže ani po vymočení není močový měchýř úplně prázdný a rychle se naplní a častěji se proveví nucení k močení. Obvykle menšího množství moči, než bývá obvyklé.

host
Lékař se pacienta také kromě množsvtí vypitých nápojů a jejich druhu, zřejmě se také ptá na požívání nějakých močopudných potravin nebo nápojů, nebo na prostydnutí "od země" například při stanování nebo sezení zadkem na studené zemi, nebo v zaměstnání na železné sedačce nějakého stroje, atd. Ale opět záletí na množství vymočené moči. Což by znamenalo, že časté močení má nějaku fyzikální příčinu. Také se samozřejmě ptá "jak dlouho tento stav trvá?" Týden, rok?Umělá inteligence Perplexity odpovídá takto:"Denní objem mikce se vztahuje k množství moči produkované jednotlivcem za den. Podle studie zdraví dobrovolníci mužského pohlaví vyprázdnili střední objem 220 ml šestkrát denně a 0,5 litru jedenkrát za noc, přičemž produkovali 83 ml moči za hodinu během dne a 48 ml za hodinu během noci. Zdravý dospělý člověk vyloučí přibližně 1500 ml moči každých 24 hodin1. Normální funkční kapacita močového měchýře u dospělých se pohybuje přibližně od 300 do 400 ml

liska5
hodnocení

1x

Běžet k doktorovi asi ne, ale při nejbližší návštěvě se ho zeptat můžete. Já si myslím, že jednou je to normální. Tělo by mělo být trochu zavodněné,... než mít hustou krev...Přesto pijte dost, hlavně dopoledne, a nápoje bez cukru a alkoholu.

"Běžet k doktorovi asi ne"

Že to píšete zrovna vy!

Víte, že rakovina prostaty je nejčastějším nádorovým onemocněním mužů, které je při zanedbání smrtelné? A že jeden z příznaků je právě časté močení? Já bych to nepodceňoval a tazateli bych spíš radil k doktorovi běžet co nejdřív. Když se to ukáže zbytečné, bude to jen dobře.

ml1
hodnocení

1x

No mě se to děje minimálně tak od osmi let. No pořád lepší, než mokrá postel, naopak jsem to vítal, že se v noci vzbudím tím, že se mi chce. Bylo divné, že to vycházelo pravidelně na dvě ráno, vysvětloval jsem si to tím, že ve dvě (ostatně jako každou půlhodinu) odbíjely hodiny a tím se to dostalo na tuhle dobu. To že jsem šel na záchod před spaním byla samozřejmost. Nicméně u mě je to normální stav od ranného dětství, takže by mě ani nenapadlo z toho dělat případ pro lékaře.

Jo když se před spaním víc napiju, to jdu třeba i třikrát, ale to je snad normální.

Každý jsme jiný-pokud je to náhle, jak píše tazatel-pak je to na lékaře ! Raději být za hypochondra než ... (léčení může trvat třeba 14 dnů (akutní zánět močových cest a nemusí to ani bolet, zanedbá-li se, pak přejde do chronického stadia a nevyléčí se, v případě, že jde korýše dokonce + )

krtek6
hodnocení

1x

tak já nevím...ale vzhledem k tomu, že normálně by člověk měl spát cca 8hod..někdo spí míň třeba 6hod...takže to vychází 1x během spánku a pak po probuzení...já v tom nevidím nic zvláštního...to já jdu i vícekrát...záleží jak moc piju předtím

koule
hodnocení

0x
1) nejsi k tomu obezni, zavodneny? Omez sul! Kolik toho vymocis, 10 ml nebo pullitr? Pokud velmi malo tak potencialne problem s prostatou?
2) po 18 hodine nejez nepij, take budes nucen mocit jeste 4 hodiny po usnuti? ASI NE CO? :)
Zkratka telo uz starne, ze ti drive tolerovalo 300% pretizeni tak po 35 letech uz to jde z kopce, smir se s tim :)
Ps : nejist nepit po 18h resp. 4 hodiny pred spankem dnes doporucuje spousta kapacit koucu lekaru nebo vyzivovych poradcu. Take si nedavat kafe odpoledne (rozklad muze trvat az 10 hodin).
honzinek

Ono se to někdy šeredně může vymstít, vše svádět na stárnutí, nebo nevhodné stravování. Mám povídat? Skoro každý má tendenci své problémy bagatelizovat, nebo kašlat na preventivní prohlídky, na které mám nárok.

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, za doktorem si skočit můžete, ale také se zamyslete, co (hlavně večer) konzumujete. Např. káva působí močopudně, resp. odvodňuje, dužnaté ovoce nebo zelenina je samá voda, polévka, pivo. Jestli více solíte, tak i to působí na častější močení. Ovšem, možná máte jen prochladlé ledviny, buď z venku nebo se v noci odkopete a táhne Vám na záda/ledviny. Zdravím!
doplněno 10.01.24 16:25: tesek - doktora vyhledejte, ale rakoviny, jak je Vám zde v radách často diagnostikována, se nebojte. Lidé začínají přemýšlet vždy tím nejhorším vysvětlením a tím, čeho se nejvíce bojí.

@ben Také bych tazateli přál aby to byl třeba jen tzv. "dráždivý močový měchýř". Bohužel z vlastní zkušenosti vím, že rakovina se na věk ani jiné věci neptá. Člověk ani nemusí mít symptomy a přijde se na ni v podstatě náhodou. V každém případě se shodneme na tom, aby tazatel navštívil lékaře. Mávnout nad tím rukou a přesvědčovat se, že je to normální opravdu není dobré.

gotrekzagary®,

máte pravdu, že nemusíte mít žádné příznaky, žádné problémy, normální stav odpovídající věku, až na krev. Tak to odhalí, že jsou problémy.

Dnešní PSA 0,008

ben®
Pánové, 2x jsem tazatele poslal za lékařem a že je tento stav normální snad nikde nepíšu. Neprosazujte svou diagnózu tak urputně. Vlastní zkušenost je úžasná, ale dejte šanci i tomu, to tazatel rakovinu nemá. Smiřte se s tím.

Bene, já ho taky poslal za lékařem, taky jsem mu nesdělil, že má rakovinu. Kdo mu sděluje diagnozu?

"Neprosazujte svou diagnózu tak urputně"

kdo mu diagnostikoval to co uvádite? "jak je Vám zde v radách často diagnostikována!"

NIKDO mu to nesdělil...

ben®
milancukrar - projděte si rady a najdete tam často něco o prostatě a jejím stavu, resp. i ta možnost rakoviny je tam naznačována až patrná. Ale třeba tazatel tu rakovinu opravdu má a potom nám to zde napíše.

Ale já jsem si to celé přečet 2x, nikdo nesdělil, že mu někdo diagnostikoval rakovinu, jen Vy jste to napsal.

okolik

Pane Milane, sdílím váš názor.

Eventualit se nabízí neurekom od cukrovky , hyperativního měchýře, stresové inkontinence, RS, Parkinsona, nachlazení od nohou močových cest, infekce močového měchýře... až po zmiňovanou prostatu. Současné počasí přímo vybízí, i dle z vícero skladby dotazů k těmto výsledkům. Tazatel také klidně mohl, před nějakým časem řádně promoknout a toto mohou být následky.

Nesnažím se strašit, jen nabízím možnosti, kterých se uvedené obtíže mohou týkat.

Nevtušíme , co předcházelo současnému stavu tazatele. A jak už je zde evergrýnem, tradicí. Nikdo neuvádí věk a užívané léky. Což je vždy přiměřeným vodítkem. Jistě se mnou budete souhlasit. Ale nenutím vás:).

Doporučuji se svěřit do rukou lékaře.

Paní Okolik,

díky, já jen sděluji svoji zkušenost, kdy jsem neměl žádné problémy, až do doby, co mi urolog v rádiu promluvila do duše a šel jsem na preventivní kontrolu. Vůbec jsem neměl žádný problém.

Od té doby jsem toho hodně načetl a dozvěděl...

okolik

Pane Milane, jste rozumný*palec*, že jste vyslechl pobídku v rádiu. Jak se říká za zkoušku, člověk nic nedá. Dobře jste udělal. Tzv. šedá zoná je šedá zona PSA .Přece jn od určitého věku, je třeba být na sebe opatrnější.

hodnocení

0x
A když se večer napijete? Já o půlnoci kopnu půl litru vody a ráno jdu až se vzbudím. Tělo v noci regeneruje, pročišťuje a probíhá látková výměna, takže nemusí být dobré spát na sucho.

juloo
hodnocení

0x

Takhle chodím už desítky let.

Dokonce jsem to říkal i před x lety urologovi, ten mi napsal tablety proti močení, ať je beru na spaní. Nakonec jsem zjistil, že večer nesmím sníst např. 0,5kg už uvařených, tedy i oloupaných brambor (čistá váha před tím než se např. ohřejí v mikrovlnce..). Jakmile si dám ale třeba rýži s masem, nebo paradoxně i polévku a to třeba i 3 talíře, tak mám až do probuzení klid. Sám jsem si vyzjistil, že existuje něco s názvem mikční deník, kdy se píše co po celý den sníte a vypijete a podle toho pak můžete vysledovat buď vy nebo urolog, jak jste na tom... Prý to dokonce urologové doporučují si to takhle psát a chtějí to pak donést. V lékárně např. prodávají takové proužky, kdy si můžete udělat diagnostiku i sám. Krve, bílkovin v moči, leukocyty atd. Jmenuje se to Depakhan,Pentaphan apod. Pár stokorun to stojí. Max. objednat z lékárny přes net. Ale sám jsem kupoval kdysi přímo v prodejně v BENU

liska5

Koukněte na stránky: Výživa nebo strava podle krevních skupin, jestli to nejsou ty nevhodné po Vaši krevní skupinu. Pak byste se jim vyhnul preventivně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]