Nejste přihlášen/a.
Jsem úplně retardovanej a neumím si to vypočítat :D. Najde se tu někdo hodnej a vypočítá mi to? Nastupuji do nové práce kde budu mít fond pracovní doby 37,5 hod/týden a hrubou hodinovou mzdu budu mít 178 kč na hodinu. Kolik mi to hodí tak průměrně za měsíc v hrubým nebo v čistým to je jedno. Děkujii )
Jestliže jste odměňován hodinovou mzdou, budete mít hrubou i čistou každý měsíc trochu jinou - podle odpracovaných hodin.
Měsíc může mít 20, 21, 22 nebo 23 pracovních dní, prosinec má třeba i 19, ale k tomu jsou placené svátky. Podle toho se taky mění počet odpracovaných hodin.
Nejméně můžete mít dejme tomu 20 dní x 7,5 hodiny = 150 hodin. Máte-li na hodinu 178 Kč, vyděláte si za ten měsíc 150x178 = 26.700 hrubého.
Z toho se odečtou zákonné srážky: sociální pojištění 7,1 % a zdravotní pojištění 4,5 %:
26.700 x 7,1 % = 1.896 socka
26.700 x 4,5 % = 1.202 zdravka
Dál se strhne ze mzdy daň: 26.700 x 15 % = 4.005 Kč. Tuto daňovou povinnost si můžete snížit, když si uplatníte slevu na poplatníka podpisem daňového prohlášení, a to 4.005 - sleva 2.570 = 1.435 daň.
Čistá mzda tedy bude hrubá mínus zákonné srážky, tedy 26.700 - 1.896 - 1.202 - 1.435 = 22.167
K tomu byste měl v některých měsících mít placené svátky. Platí se ty svátky, které připadnou na pracovní dny, v nichž byste za jiných okolností pracoval.
Nevím, co dalšího máte se zaměstnavatelem domluveno a jakou práci budete vykonávat. V nepřetržitém provozu k tomu náleží příplatky za práci o víkendu, ve svátek a v noci, někde jsou příplatky za prostředí (prach, chemikálie apod.), jinde se očekávají přesčasy...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.