Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám si nechat vytrhnout zuby kvůli rovnátkům?

Od: matyas odpovědí: 17 změna:

Ahoj, chtěl bych se poradit. Je mi 17a dlouho přemýšlím o fixních rovnátek, ale zubařka mi řekla že pokud chci rovnátka, tak by musela vytrhnout 4 zuby (každý na jedné straně). Takže ted přemýšlím jestli do toho jít nebo ne. Taky jsem slyšel že pokud ti vytrhnou zdravý zub tak se ti oslabý jeden orgán. Nevím co je na tom pravdy ale pokud víte jak poradit jestli do to jít nebo ne, tak by to bylo super.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

9x

to má jednoduché řešení:
1. křivé zuby
2. trhat

rozhodni se sám..když není místo kam zuby porovnat, trhá se, syn přišel také o dva..

zam
hodnocení

8x

Ve Vašem věku pořádně rozmyslet zda trhat zdravý zuby.Už Vám nikdy nový nenarostou.Co já bych teď dal za nějaký i křivý zuby.

Přesně tak.
pavlik

Přidám se ke kategorickému ne. Trochu křivé zuby nejsou tragédie. Tragédie je, když zuby chybí. Problém je, že na začátku, před aplikací rovnátek je nějaký předpokládaný výsledek, který Vám ovšem nikdo písemně nepotvrdí. Už Vám neřeknou, že třeba 2 roky bude mladý člověk trpět, fyzicky i psychicky, protože rovnátka bude nosit v nejcitlivějším věku. V průběhu rovnání chybou zkřiví čelist, kterou pak měsíce rovnají. A ve výsledku, po 2 letech a po několika desítkách tisíc korun výdajů za rovnátka se zjistí, že výsledek stejně nebude ideální.

Já už bych rovnátka nedoporučil ani svému nepříteli. Ale věřím, že spousta lidí bude spokojeno.

hodnocení

6x

Já si myslím, že byste měl zajít na konzultaci jinam a poslechnout si druhý názor. Jednomu vnukovi něco vytrhnout museli a dostal rovnátka, ve 14ti letech. Už je má rok. Druhého vnuka uložili na lůžko na zubní chirurgii, aby vytrhli osmičky. Jednu nechali, protože může přijít doba, kdy budou muset vytrhnout jiný zub a tu osmičku použijí místo něho.*sok* Takže je to složité jak složenka.

liska5
hodnocení

2x

Nic si nenechte trhat. Maximálně 2. Jsou potřebné a budou samy ubývat. A pak, po vytržení zubu okolní nenápadně cestují. A s věkem cestují směrem dopředu.

Mezi zuby a orgány je souvislost. Ta se spíš projevuje tak, že problematický orgán se projeví bolestí, vikláním, zánětem kolem určitého zubu. A tak třeba přední řezáky jsou obrazem kondice ledvin a močových cest, stoličky - střev,... ještě záleží, zda horní či dolní, uprostřed např., plíce, slinivka...To se dá najít na netu. Mně se to potvrdilo v podobě odléčovací reakce na Vironal zánětlivou boulí u plicního zubu.

pavlik

Ono to zní moc pěkně - tyto souvislosti, ale co bych dal za to, kdyby se můj karcinom prostaty a záněty močových cest projevovali zánětem nebo bolestivostí na zubech nebo na obratlech. Bohužel ani jedno z toho. Takže hlásím, že u mě tato pěkná teorie nefunguje.

hodnocení

2x

Po tvým doplnění fotky (jiné vlákno - doplň fotku sem do původního vlákna, druhou otázku sys v souladu s pravidly uzavřel) musím konstatovat, že nevíš, jak vypadají křivé zuby. Jestli nejsi filmový herec, tak si nechej, co máš. Tohle je úplně v pohodě. Jen magor by si kvůli rovnání takových zubů, jaké máš, nechal vytrhnout 4 zdravý zuby.

doplněno 08.01.24 18:46:

Teda pokud nemáš předkus. Ale to z tý tvý fotky fakt není vidět.

hodnocení

1x

No, názory (i zubařů) se s dobou vyvíjejí. Mně se druhé zuby nevešly. V 8 letech jsem vyfasoval rovnátka. Někdy v deseti srovnáno. Asi ve třinácti se to znovu rozjelo. Do 15 mi to znovu srovnali. Obojí bez trhání. Po třicítce se mi zuby znovu rozjely. Do roviny mají daleko, jeden přední řezák mám delší. Přitom ještě na svatebních fotkách je OK. Jak není místo, je problém. Oběma našim holkám rovnají zuby, oběma s trháním. Prognoza je následující: Vytrhli, rovnají, po srovnání ještě několik let fixace, jinak se to znovu rozjede (mnoho místa evidentně taky škodí). Bez trhání by to tolik nesrovnali, nehledě na to, že při špatném skusu slibují vysokou pravděpodobnost paradentózy. Asi jo, u mně už vypukla, jakžtakž se to daří udržet v přijatelném stádiu.

No a teď si vyberte. Rozumný názor je vyžádat si stanovisko jiného zubaře. Akorát to má háček: Člověk takového musí najít. My jsme čekali v pořadníku skoro 2 roky (poté, co původní ortodontistka bez varování a v půli léčby odešla do důchodu). A to opravdu nemáme rovnání "na pojišťovnu".

hodnocení

1x
Ve vašem věku jsem tu chybu udělal a přišel o 2 zdravé zuby.

okolik
hodnocení

0x

Je docela složité podat fundovanou radu. Stav chrupu nevidíme. Objektivně jste zameškali růstový spurt, tj.přibližně kolem 12 let, kdy se tělo rychle vyvíjí. Zároveň se dědí tvar obličeje po rodičích, velice často jeden s rodičú disponuje podobnou vadou, při návštěvě se svěří, že v dětství používal rovnátka. Někdo disponuje úzkým podlouhlým obličejem, malými ústy a zuby čelí stěsnání. nemají dostatek prostoru k růstu.Tento typ se velice špatně rovná. Nedá se takto obecně poradit, bez viditelnosti vady skusu. Rovněž je spousta defektů dutiny ústní, někdo za půl roku ok. Jiný třeba 5 let. Další vadu řeší až v dospělosti, což je asi nejhorší stav, tělo už se nemění.Skutečně jsou velké různosti.

Po sejmutí fixu, je nutno nasadit retainer a ještě po nějaký čas nosit fixní dlahu. Jinak se zuby vrátí,na své původní místo , jak uvádí tuším amper.

hodnocení

0x
Zkuste jiného ortodontistu. Ten náš mi taky chtěl trhat zuby, že to jinak nepůjde, vyhrožoval nějakým mostem přes hlavu a kdesi cosi. Zkusil jsem jinou ortodoncii, v Brně, a tam to šlo bez trhání a po roce s běžnými fixními rovnátkami jsem měl zuby rovné a tam, kde mají být.
Navíc i jednání se mnou bylo úplně na jiné úrovni.

pb®
hodnocení

0x
Každá pusa je jiná a každá vyžaduje jiný postup. Jsou tuším 4 pohyby, kterými se zub může posouvat. Rotací, posunem, povytáhnouz z čelisti, zarazit víc do čelisti. Dále dost záleží na tom, jakou máte vadu. U něčeho fakt hrozného, jako skřížený či otevřený skus, šílené předkusy či zákusy bych neváhala. Pokud je to jen mírná vada a efekt bude jen trošku estetický a vůbec zdravotní, pak radši zuby ne úplně dokonalé, ale zdravé, než zkažené po rovnátkách.

jaj*
hodnocení

0x
Mě chtěli taky trhat, 5 a pak z toho sešlo a jsem ráda

hodnocení

0x

Rady už jste dostal. Kdysi mi vyhrožovali, že ve čtyřiceti už neukousnu ani jablko. Je to třicet let a zuby mám křivé pořád stejně. Raději lehce křivé než implantáty.

napoveda1z
hodnocení

0x

Nove zuby uz samozrejme ti nenarostou. A ve vyssim veku kazda ztrata jednoho z 32 zubu velmi zamrzi (trhani zubu kvuli neresitelnemu kazu, napadnuty nerv, ne vzdy to jde zachranit).

Absolutne nechapu, jak si muze nekdo nechat trhat zuby kvuli rovnatkum. To je naprosty nesmysl. Ja (byt tebou) bych si urcite vazil toho, ze mam vsechny zuby a vseobecne jsem zdravy. Neni to samozrejmost. Sebepozkozovani kvuli vzhledu je neucta k sobe samemu.

hodnocení

0x

Synovi také kdysi vytrhli 4 zuby - prostě se mu nevešly do úst. Chrup má nyní (je to už přes 20 let) v pořádku.

Nevím teď úplně jistě, které 4 to byly, ale řezáky určitě ne. A jak tu někdo psal: zuby postupně "cestují" dopředu, to uvolněné místo se rychle zaplní. A chybět také nebudou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]