Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám požádáno o předčasný důchod od 1.1.2024

Od: lamaczvladisla odpovědí: 8 změna:
Kdy dostanu vyjádření, ještě nemám?Nebudu se muset kvůli pojištění registrovat třeba na ÚP?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Na ÚP se registrovat nemusíte, pokud se nechcete ucházet o zaměstnání. Ohledně zdravotního pojištění jste od data přiznání důchodu státním pojištěncem. Je problém úřadu, že zatím nevydal rozhodnutí o přiznání důchodu. Jakmile je budete mít, zajděte s ním na svoji ZP. Není pravděpodobné, že by Vás hned chtěli skásnout o penále.

hodnocení

0x

Nevím jak kdo.Já dodnes žádné vyjádření o důchdu nedostal (od31.8.23 včetně) Jen mi poté do datovky pu necelém měsíci přišlo přiznání o výši předčasného starobního důchodu. a poté před vánoci opět do DS info o výši o valorizace.

Na přepážce mi jednoznačně řekla-k datu 30.8 musíte rozvázat pracovní poměr .

Ano, to je pravda. Jako poživatel předčasného důchodu nesmíte vykonávat pojištěnou činnost. Respektive můžete, ale výplata důchodu Vám bude zastavena. Nelze současně pobírat mzdu a předčasný důchod. Zaměstnavatel je povinen nahlásit zaměstnávání důchodce s důchodem přiznaným podle § 31 zákona o důchodovém pojištění. Důchod lze pak zase uvolnit až při skončení zaměstnání.

Jestli jste ve složité situaci, kdy nemáte mzdu a zatím ani důchod, požádejte si na Vaší OSSZ na odd. důchodového pojištění o zálohu. Zálohy by Vám chodit měly, až do doby, než bude vyplácen důchod.

Ano to je jasné proč , to se týká asi taky tazatele. Ale dotaz byl kdy dostane vyjádření !

riva
hodnocení

0x

Proč vám někdo neporadil, abyste si požádal dříve? Tedy nejpozději v září 2023, kdy jste na něj už měl nárok?

vladislavlamac
hodnocení

Požádal jsem na OSSZ po objednání v září 23.

lamaczvladisla
hodnocení

Asi jsem to špatně napsal? Samozřejmě jsem to podal po objednání se na OSSZ v září 2023.Od 1.1.2024 bych měl být v předčasným duchodě.Dík za odpověď.

A jste zaměstnanec? Podal jste k 31.12.2023 výpověď? Toto byla u mne podmínka-podat výpověď k 30.82023.(měl jsem to dohodou a ccatýden před ukončením si toto ověřovali u zaměstnavatele, což bylo i sděleno, že budou o tomto komunikovat se zaměstnavatelem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]