Nejste přihlášen/a.
Na ÚP se registrovat nemusíte, pokud se nechcete ucházet o zaměstnání. Ohledně zdravotního pojištění jste od data přiznání důchodu státním pojištěncem. Je problém úřadu, že zatím nevydal rozhodnutí o přiznání důchodu. Jakmile je budete mít, zajděte s ním na svoji ZP. Není pravděpodobné, že by Vás hned chtěli skásnout o penále.
Nevím jak kdo.Já dodnes žádné vyjádření o důchdu nedostal (od31.8.23 včetně) Jen mi poté do datovky pu necelém měsíci přišlo přiznání o výši předčasného starobního důchodu. a poté před vánoci opět do DS info o výši o valorizace.
Na přepážce mi jednoznačně řekla-k datu 30.8 musíte rozvázat pracovní poměr .
Ano, to je pravda. Jako poživatel předčasného důchodu nesmíte vykonávat pojištěnou činnost. Respektive můžete, ale výplata důchodu Vám bude zastavena. Nelze současně pobírat mzdu a předčasný důchod. Zaměstnavatel je povinen nahlásit zaměstnávání důchodce s důchodem přiznaným podle § 31 zákona o důchodovém pojištění. Důchod lze pak zase uvolnit až při skončení zaměstnání.
Jestli jste ve složité situaci, kdy nemáte mzdu a zatím ani důchod, požádejte si na Vaší OSSZ na odd. důchodového pojištění o zálohu. Zálohy by Vám chodit měly, až do doby, než bude vyplácen důchod.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.