Nejste přihlášen/a.
Myslím, že to nepřehnal syn, ale Vy. Jak Vás může mít snacha ráda, když jste taková, jaká jste? Máte 3 vnoučata. Dvěma /děvčátkům/ jste dárky koupila, chlapečkovi nic. Ano, je ještě maličký, nemá z toho možná rozoumek, ale myslím si, že by ho nějaká pěkná hračka zcela jistě zaujala. Nová, neokoukaná. Je v krásném batolecím věku a každá babička by byla jistě v sedmém nebi, kdyby viděla, jak malý chtivě natahuje ručičky k jejímu dárku. Vy si toho bumbrlíčka snad ani nezasloužíte.
Ale že jste nedala nic synovi a snaše, to už není jen Vaše hloupost, ale spíš Vaše zloba a špatná povaha. Oni Vám dali 3 hezké dárky, vybírali, co by Vám asi udělalo radost, co by Vás potěšilo. A vy jim nic. Protože jste nemohla vědět, že Vám něco dají. Vy vážně nevíte, že si lidé o Vánocích dávají dárky pro radost? Nic jste neočekávala? Omlouvalo by Vás jedině snad to, kdybyste byla jehovistka. Protože ti Vánoce neslaví.
Píšete, že brácha dostal barák, Vy jenom drobné. Asi proto je stále ve Vás ta zapšklost, ta zloba. Jsem na tom hůř, než Vy. Matka mě neměla příliš ráda, sestře dala za života celý dům /následně prodán sestrou za 1.700.000 Kč/ a plno zlatých šperků, potrpěla si na ně. Mně nedala vůbec nic. Vám aspoň ty drobné. Ale život nekončí. Majetek si stejně nikdo do hrobu nevezme, i když mi to líto bylo, to musím přiznat, život jde dál a jsou důležitější věci. Třeba láska a porozumění mezi rodiči a dětmi, mezi generacemi.
Popřemýšlejte o sobě a snažte se být k synově rodině vstřícnější a příjemnější. Raději každému koupit dárek za 2 stovky, než někomu za 1000 Kč a druhému nic. Pak se člověk diví, že je tolik starých lidí v ústavech, bez spřízněné duše. Není divu, pokud se chovají jako Vy. Mladí je někam šoupnou a jsou rádi, že mají klid. Ale ještě můžete všechno napravit, navařit, pozvat synovu rodinu na oběd a tak trochu si o tom slušně pohovořit. Omluvila bych se jim a příští Vánoce se už zachovala jinak. Snad už budete vědět. Jaga.
Omlouvám se, že vám vstupuji do Vaší odpovědi, ale
I. kde to čtete, že brácha tazatelky dostal barák a tazatelka jen drobné?
II. Když píšete, že Vás mamka neměla příliš ráda, a že sestře dala za života dům a šperky ...
Jak jste s mámou po darování vycházela? Co vám na to řekla? Že vše dává Vaší sestře.(dům + šperky) a Vám nic? To se ani na smrtelné posteli nesnažila o nějakou nápravu, či omluvu nebo vysvětlení? A co na to Vaše sestra? Co Vám k tomu řekla?
Já si neumím představit, že bych s takovou mamkou, která by všechno dala jinému, nebo se svou sestrou, která by tyto dary přijala, dokázal poté komunikovat či je navštěvovat? Jaké by byly společné témata po takové křivdě?
Děkuji
@pro kareulm: tazatelka nás o rozdělení majetku v rodině informovala včera ve 13,51 /modrá odpověď/. Píše, že svým rodičům kvůli tomu nebyla ani na pohřbu. Musíte číst pozorněji a všechno, pak budete v obraze.
Jak jsem vycházela s matkou? Převod udělaly se sestrou tajně, nevěděla jsem o tom. A pomáhala jsem jí až do její smrti. Vozila jídlo, spravila oblečení...Pak ji sestra umístila do domova se zvláštním režimem. Bylo to od nás daleko, ale i tam jsme jezdívali, minimálně 1x za 3 týdny. Pokaždé jsem jí pekla švestkové buchty, velice je milovala. Matka v ústavu zesnula ve věku 89 let. Na pohřeb jsem jí jít nemohla, sestra ji dala jen zpopelnit bez obřadu, aby to moc nestálo. To mi bylo snad nejvíc líto. Objednala jsem velikou kytici, pak jsem se teprve na můj dotaz dozvěděla, že nebude nic. Ale je fakt, že to bylo v době covidu a chystat nějaký obřad nebylo snadné.
O matčině rozhodnutí jsem se dozvěděla až u notářky. I když určité narážky předtím byly a něco jsem tušila. Nezlobím se, nemohu nikoho nutit, aby mi cokoliv dal. Není to jeho povinnost. Že sestra uměla s matkou manipulovat, to je jiná věc. Já bych se k tomu nesnížila. Ale proč se užírat pro majetek? Jsou v životě důležitější věci, třeba právě ty vztahy. Jaga.
Já myslím, že se Vánoce děsně přeceňují a zbytečně dramatizují.
A osobně si vůbec nedokážu představit, proč bych se měl hádat kvůli tomu, že můj syn od někoho nedostal dárek (byť od dědy s babičkou). Dávat dárky není žádná povinnost a je to čistě osobní záležitost každého člověka.
Vánoce bych "zrušil" (volno zachoval-byť jako OSVČ je mi to zcela jedno) a doma i v obchodech by zavládlo 10 denní období klidu, míru a pohody.
Také jsem od některých příbuzných nic nedostal a neřeším to. Ostatním se snažím dát alespoň symbolický dárek ale u lidí, u kterých nikdy nebyl zvykem si něco dávat, ani neočekávám, že bych měl něco dostat. Daleko více dnes upřednostňuji , že si příbuzní najdou čas a všichni se v poklidu sejdeme. Volný čas je vzácnost a dobré vztahy bohužel taky.Proto je důležitější toto, než materiální stránka věci. U dospělých by to mělo být více pochopitelné než u dětí.
@monikav - Naše vztahy jsou už dlouho komplikované, nevím co dělat.
A čemu se divíte? Vy musíte být maminka, babička, tchyně a manželka k pohledání... Vím, že následující citace jsou poněkud vytržené z kontextu, ale i tak v žádné z vašich celých odpovědí nevidím ani špetku sebereflexe, jenom "Pravdu mám já a běda,když se to někomu nelíbí!" - takže radit k "nevím co dělat" by bylo házení... ať už hrachu nebo perel.
"vnučkovi (18 měsíců) jsem nekoupila nic, ani synovi a manželce jsem nic nekoupila...Jenže ono je to mezi tchyní a snachou skoro vždy nehezké... kdybych se omluvila, tak se snacha jen bude nafukavat... I když chtěla s něčím výjimečně poradit, řekla jsem jí aby dělala co sama uzná za vhodné...
Já jsem řekla rodičům takové věci, že z toho brečeli a jsem na to hrdá dodnes.
Manželovi onemocněla teta a narovinu jsem mu řekla, že pokud bude dělat víc než jen to že se s ní uvidí dvakrát za 4 měsíce. Může čekat rozvodové papíry."
Řekněte synovi, že jste spolu špatně komunikovali a že se musíte na příště domluvit: Kdo komu bude dávat dárky a kolik jich bude. Vy jste čekala, že nebudete dávat dárky dospělým a miminku, které z toho nemá rozum - syn to měl vědět dopředu. Stejně tak jste mu Vy mohla nějak dát vědět, kolik toho od nich čekáte. Samozřejmě jsou překvapení hezká, ale jak vidíte, ne vždy jsou příjemná. Pokud Vás to mrzí, tak mu zpětně nabídněte, ať si něco vybere a zeptejte se, co potřebují pro vnoučka. Nepíšete, co přesně synovi vadilo. Tři hezké dárky za dárky vnučkám, které z jich jsou nadšené, překvapené a které by měli rodiče upřednostnit před sebou je fér výměna.
Udělejte si tradice, navykněte si na pravidla s dárky a budete mít po starostech. Určete si den, kdy k Vám na Vánoce přijdou a budete mít jasno, kdy máte čekat návštěvu a kdy si máte s manželem zařídit jiný program.
Když už člověk nevěří na ježíška, tak je nejlepší se s příbuznými včas dohodnout jak na dárky. Třeba - dárky jen pro děti, dárky jen pitné a podobně. Předejde se tak předvánočnímu vánočnímu stresu a nepříjemným vánočním překvapením.
Osobně to mám tak, že vánoce chci mít opravdu v klidu a pohodě a tak všem okolo připomínám, že žádné dárky nechci a současně nedávám. Většina to chápe, respektuje a pár jedinců i chválí a snaží se to dělat stejně
Na druhou stranu např. mamka toto odmítá a tak, i když z toho moc happy nejsem, vždy aspoň nějakou drobnost koupím.
Osobně, bych ve Vašem případě asi dárky koupil všem. Byť s dětmi máte vztahy složitější, vnoučata to neví a i jak říkáte, nemají z toho sice rozum, ale malá drobnost by jim třeba radost udělala.
Shodou okolností mám podobně staré mimčo a když dostala panenku od mamky, tak si s ní hrála a vypadala, že je ráda.
Navrhuju do budoucna raději koupit dárky všem, nebo nikomu, pokud se společně domluvíte a současně třeba nečekat, že také něco dají. Pak budete mít klid, vnoučata radost, dospělé děti nebudou mít rozumný důvod si stěžovat a něco Vám vytýkat. Výhodou je, že jak z toho děti nemají rozum, tak si absenci letošního dárku pamatovat nebudou a příští rok pojedete nanovo
Já si myslím, že se trápíte úplně, ale úplně zbytečně. Kdo má dcery, ten ví. Ty přebírají mamčino myšlení. Ale synové se přizpůsobí myšlení své ženy. Snacha je pro vás cizí žena a vy jste pro ni také cizí. Ani jedna nemáte potřebu se kamarádit, sbližovat se, sdílet své životy. Neznáte ji a ona nezná vás. Neznáte způsob myšlení jedna o druhé. To, co o sobě víte, to je jen hodně na povrchu. Jí se nelíbilo, jak jste děti obdarovala, jak s nimi nebýváte, jak .. . Pár poznámek a mladý vypnul hruď a postavil se na její obranu, jakoby šlo o život. Není mezi vámi láska, blízkost, intimita. A s tím nic nezděláte. Nezbývá, než se s tím smířit a udělat si svůj život, když ne šťastným, tak alespoň snesitelným. Strašně těžké, ale nic jiného poradit neumím. Mi se takové období, naštěstí jen v omezeném čase, takhle přes život také přehnalo. Tsunami je hadr proti tomu, co to udělala se srdíčkem a duší nás všech. Důsledky napravujeme ještě po létech. Všichni.
Sama píšete, že je to komplikované. Komplikovaný bude i názor na to. Zaměřím se spíš na to, co je normální. Normální je, dát dárky všem. Co vězí za tím, že jste někomu nedala, to si musíte vyřešit sama, protože se musí jít k jádru věci a nerozplétat vše od konce. Na začátku problému bude něco, co je řešením všeho. Vy už jen kupíte další a další problémy a zavdáváte tak příčinu k diskuzi, výčitkám a podobně.Asi bude dobré si vše vysvětlit, že tím, že jste někomu něco nedala, patrně už kompenzujete nějakou další nevyřešenou a nevysvětlenou záležitost
Dnes mi volala kamarádka, už rok je v práci sama, její podřízená má neustále něco a navíc po roce končí. Kamarádka má dvě dcery s rodinami. Až dnes bude nakupovat dárky, protože vše leželo na ní, je sama. Přesčasy se na ní podepsaly a sama řekla nestíhala jsem ani dovolenou. Zmiňuji ji ve jiném vláknu, dotaz na masáže.
Řekla, že je velice unavená a vůbec nemá energii na zaučování další osoby, která má velice krátce do důchodu, jen pořebuje doklepat rok. Takže veskrze efekt nulový.
Také bych se se synem domluvila na společném plánu a rozhodně bych se snažila dárky dohnat radou Elisy.
Už jem pro budoucí budování vztahů mezi sourozenci. Nemyslím, že to syn přehnal, chtělvás se snachou potěšit. Uvědomte si to.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.