Nejste přihlášen/a.
Jelikož zákon prozatím není, tak pouze vycházím z veřejně dostupných zdrojů. Vše, co bude připsáno na účet do 31.12.2010, tak nebude daněno vůbec. Vše co bude připsáno po 1.1.2011 bude daněno, tzn. úroky sazbou 15% (vč. vyplaceného úrokového zvýhodnění za celé období trvání smlouvy) a státní příspěvek připsaný v roce 2011 sazbou 50%. Pro státní příspěvek připsaný v roce 2012 bude stanovena jeho nová max. výše. Nikdo prozatím neví, jak dopadne žaloba u Ústavního soudu. Předpokládám, že toto zdanění nebude považováno za retroaktivitu a tedy danit se bude podle návrhu vlády.
Ti, kteří se chtěli vyhnout zdanění úrokového zvýhodnění a jejich smlouva trvala 5, resp. 6 let, tak měli poslední možnost podat výpověď do 30.9.2010.
Neznám podmínky ČMSS, ale u jiných spořitelen je možné zkrátit výpověď, což je podmíněno buď nějakým poplatkem nebo uzavřením nové smlouvy o stavební spoření. Pokud jde o ztažení výpovědi, tak věřím, že se se stavební spořitelnou domluvíte. Není v jejich zájmu, aby jim klienti ubývali.
Státní podpora se vyplácí až v dubnu - květnu následujícího roku. Takže si o ni nezapomeňte požádat před tímto obdobím.
Ano lhůta k ukončení stavebního spoření k 31.12.2010 uběhla dne 30.9 2010.
Jde se z toho ale vyvlíknout.
Musíte u ČMSS uzavřít novou následnou smlouvu, třeba na minimální cílovou částku (snad 30 000 Kč). Pak je výpovědní lhůta původní smlouvy pouze jeden měsíc.
V tom případě by výpověď musela být na ústředí doručena do 30. listopadu 2010.
Zaplatíte minimální poplatek a co se smlouvou dál je na Vašem rozhodnutí Třeba ji hned zrušit a příjdete o poplatek a asi taky musíte zaplatit poplatek za vedení účtu.
Já měl smlouvu skoro od počátku. Úroky se vyšplhali na 120 000 Kč, bonus bude činit 60 000,- Kč a těch 9000 Kč daní je pro Kalouska škoda.
Jistě si je najde na Ministerstvu obrany a Generálním štábu, kde snad nekradou jen uklízečky.
Tak to jste na tom platově podobně jako Kalousek, spořit měsíčně více jak 22 tisíc po dobu 15 let hned tak někdo nesvede. A s tím obchodním zástupcem jste měl najspíš smůlu, trefil jste na blba.
Někdo něco takového psal? Myslím že ne. Prostě na stavebko se převedly všechny vklady protože tam byl nejvýhodnější úrok.
doplněno 04.10.10 13:48:A jen tak mimochodem skutečně těch 22 000 měsíčně po dobu 15 let to jsou 4 melouny. To bych bral. Bohužel s bídou jsem našetřil tak osminu.
Jen tak mimochodem uvádíte úroky ve výši 120.000,- a to je právě z oněch 4.000.000 3% , jinak byste neměl nárok na bonus, ten je jen pro tarif "S" a "R"
Proboha já snad tady nebudu učit úrokový počet a nebo dokonce složitý úrokový počet. Kdybych na stavebko před 15. lety dal 500 000,- Kč jednorázově (kdybych je měl) tak za 15 let z jistiny mám 45% úroků (při složitém úrokování ještě víc), takže k dnešnímu dni by bylo na úrocích přpsáno 225 000,- Kč a já píši jen 120 000,- Kč. Tak o jakých milionech je tady řeč.
Proč se neobrátíte na svého obchodního zástupce, který Vás má na starost a ten by Vám měl vše dopodrobna vysvětlit?
Mohu ubezpečit, že od obchodního zástupce jsem dostal naprosto mylné informace a na pravou míru to uvedlo až ístředí ČMSS
Dobrý den, snad jsem píši správně. Týká se to výpovědi stavebního spoření. Bohužel jej mám ČMSS. V pondělí 29. 11. 2010. Jsem jej byl vypovědět. S tří měsíční výpovědní lhůtou jsem počítal, jenže jsem tak nějak doufal, že s Liškou bude domluva. Např. jak to mají jiné spořitelny za poplatek 1% z cílové částky vyplatí zůstek do 15 dnů.
Na pobočce mi bylo řečeno, že jediný způsob, jak se dříve dostat k penězům je ten, že převedu 70 000 Kč na novou smlouvu a zbytek mi vyplatí. Když jsem se zeptal, co by se stalo, kdybych ihned po uzavření smlouvu zrušil, tak mi bylo řečeno, že bych přišel z té částky 70 tisíc o připsané úroky a státní podporu. Je to pravda? Nebo mě jenom tato paní chtěla uhnat k podpisu nové smlouvy? Odmítám se vázat k jinému produktu.
Psal jsem ještě na centrálu ČMSS, že mne mrzí, že klientovi nemohou vyjít vstříc za to, že si vybral právě je. Nabídl jsem jim vlastní návrhy řešení zkrácení výpovědní lhůty (např. poplatek 1% z cílové částky a vyplacení do 20 dnů atd). Poprvé mi bylo pouze potvrzena informace o založení nové smlouvy. Takže jsem sepsal slušnou formou, ovšem bez servítek upravenou zprávu s žádostí o předání mého požadavku přímo osobě, která má na starosti stavební spoření. Teď čekám na odpověď.
Chtěl bych se tedy zeptat, jestli existuje nějaký způsob, jak urychlit vyplacení zůstatku z účtu stavebního spoření bez toho, abych se musel Lišce dále vázat a hlavně čekat do konce února. Byl bych ochoten jim maximálně zaplatit poplatek do výše 5000 Kč. Zatím je z jejich jednání však patrné, že klient je nezajímá. Prosím Vás o názory či pomoc s řešením tohoto problému. Děkuji.
Mohu se zeptat, jak to dopadlo? Prave urgentne resim uplne stejny problem, tak jakakoliv informace je prinosna. Diky
Dobrý den,
ještě jsem řešil něco s liškou přes email a nakonec jsem ještě jednal s vedoucí oddělení stavebního spoření. Za poplatek bohužel nevyplatí nic, Nemají to v obchodních podmínkách.
Řešil jsem to následovně. Moji výpověď jsem anuloval s tím, že tedy převedu 70 000 Kč na novou smlouvu. Podle jejich podmínek mi tedy vyplatí zbytek, v mém případě 53 000 Kč do 17 dnů (Vedoucí mi pak ochotně zkrátila dobu vyplacení do 7 dnů). Až se mi připíší peníze na účet, což předpokládám bude příští týden, tak dojdu ihned vypovědět smlouvu následujíci. U té následující je výpovědní doba 3 měsíce a začíná běžet od prvního dne následujícího měsíce po doručení výpovědi.
Navrhuji Vám tedy, což mi poradila přímo vedoucí a je to lepší krok, rozdělte si cílovou částku. Dám příklad sebe. Měl jsem cílovou částku na 360 000 Kč. Rozdělil jsem jí na 289 000 Kč (stávající) a 71 000 Kč (nová). Při tomto rozdělení přijdete při předčasné výpovědi (Což udělám příští týden) asi 500 - 700 Kč. Teď nevím přesně.
Dříve se k pěnezům opravdu nedostane. Čili doporučuji tento postup. A výpověd následné smlouvy podat do konce roku, aby Vám výpovědní lhůta u následné smlouvy skončila 31. 3. 2010. Bohužel, jiné řešení u lišky není.
Kdyby jste měl ještě jiné otázky, tak se klidně zeptejte.
Tak já výpověď dal včas, byť možná zbytečně a 9000,- Kč daně z úroků pro Kalouska by bylo docela škoda.
Jenže na druhou stranu kdo dnes dá 4,5% jako má Liška ve svých starších smlouvách.
Totiž zástupce Lišky při Obchodní bance mi tvrdil, že i tento bonus se počítá do cílové částky a není to pravda, jak mi napsalo ústředí.
Dnes jsem se dozvěděl a teprve si to ověřuji, že se do cílové částky nepočítají ani běžné úroky pokud se nebere státní příspěvek.
Pokud tomu tak je, proč nemít smlouvu nadále. Těch 9000,- Kč daní mám srovnané za půl roku vyššími úroky, které jsou tak o 2,5 až 3 % vyšší než nějaký jiný účet.
Dekuji Vam za odpoved.
Urcite jste mi moc pomohl. Na ruznych diskuzich jsem vycetl pouze, ze kdysi bylo potreba investovat 20 tis. v prospech jineho produktu. Tech 70 tis. mne trochu zaskocilo.
Zdravím,
jestli ještě někoho zajímá, jakým nejrychlejším způsobem získat peníze ze stavebního spoření, tak postupujte jako já. Zrovna dnes jsem byl zrušit staré stavebko, kde mi úrok klesl o 0,7%!. Zároveň jsem si zařídil nové s úrokem 1,6%(podmíněno tím, že budu spořit 6 let a posílat příspěvek ve výši min. 0,5% sjednané částky). Do nového se musí od listopadu investovat minimálně 10 tisíc (takže výše uvedených 70 tisíc beru jako nesmysl, 20 tisíc bylo do konce letošního října). Tím, že jsem si sjednal nové stavebko, tak výpovědní lhůta není 3 měsíce ale 17 dní, kdy převedou zbytek peněz na účet.
Navíc pokud si počáteční vklad dáte vyšší (např. 60 tisíc), tak máte automaticky 3 roky plný státní příspěvek (zaplaceno 3x20 tisíc) + za ty 3 roky se nastřádají peníze( při 1000/měs) na minimálně 1 další plný roční státní příspěvek...
Takže to je asi nejlepší možnost, akorát se platí poplatek za zřízení 1% z celkové sjednané částky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.