Nejste přihlášen/a.
Jééé, tady je práce. No to sice ano, ale jaké a za kolik, že?
Když jsem práci nabízel (práci správně zaměstnanec nehledá, ale nabízí jako produkt za peníze), tak v jedné nejmenované korejské montovně v Nošovicích jsem se neoficiální cestou dověděl, že nad 40 let tam má člověk smůlu. Prostě jasná věková diskriminace, kterou zakryjí obligátní formulací "děkujeme, že máte zájem, ale vybrali jsme jiného uchazeče".
Ale i jinde. Do CV jsem neuváděl datum narození, při pohovoru jsem byl na věk tázán. Po zjištění kolik mi je jsem na základě neverbálních signálů personalisty odešel se sbohem.
Výjimky samozřejmě existují a sice takové, kde mají špatné zkušenosti s fluktuací mladých a dobré zkušenosti se zaměstnanci, kteří ve firmě pracovali deset dvacet let až do důchodu.
Na věk a věk spojený s potenciálním mateřstvím se personalisté rozhodně dívají, jakkoli je věková a gender diskriminace nepřípustná, bohužel.
Já netvrdím, že ta diskriminace nemá někdy své opodstatnění, ale tak to prostě je.
Neschopného nikdo nechce ani ve 20 letech.
Schopneho zaměstnají i v 70 letech.
Oba případy vidím v okolí.
Z typologie dotazu je jasné kam tazatel spíše spadá ostatně už z dotazu na zaměstnání vs práci lze lecos dovodit
Tak semdesátiletého konstruktéra se zkušenostmi zaměstnají, ale pochybuji, že člověka s takovým věkem budou chtít do provozu na tři směny k pásu. Tady záleží na tom, o jaký druh práce a kvalifikace se jedná samozřejmě.
No, nechtějí. Záleží na profesi, ale taky na firmě. Překvapivý (aspoň pro mě) byl jeden parametr: Věk osoby, která má rozhodující slovo. Zatímco s osobou vedoucí pohovor by se třeba člověk bez problému dohodl a byl přijat, závěrem pohovoru přijde o 15 let mladší manažer a je vymalováno. Dvou, tříhodinový pohovor, kterého se účastní několik lidí (ne uchazečů) jde do kopru.
Ano. A je to obecný trend. Mladý člověk vůbec netuší co je a není normální, chápe jakékoliv požadavky zaměstnavatele jako opodstatněné a často je bez dalšího zkoumání plní. 50ník už není tvárný a nedonutíte ho dělat co potřebujete běžnými taktikami vyhrožování, řvaní a vydírání. Bude si dělat svým tempem a nepřetrhne se. Už si dovede spočítat, že mu to často za ty peníze nestojí. Dále pak ví co je mnohdy skutečně za "benefity" typu nápoje na pracovišti (=kohoutek s vodou), odpočinkový koutek (=kuřárna), časová flexibilita (=budeš v práci od nevidím do nevidím podle toho jak potřebujeme), odborné vzdělávání (=1x za 5 let 2 hodiny zaučení na nový stroj), mobilní telefon (=budeme ti volat domů kdykoliv budeme chtít), zázemí silné společnosti (=může kdykoliv padnout, jako kdokoliv jiný), notebook(=budeš pracovat i doma) apod. To zaměstnavatel nechce. Chce mladého, energického, megapozitivního hlupáčka plného testosteronu co se neštítí s vervou pustit do jakékoliv práce.
Znám dvě paní 71 a 66, co dělají účetnictví několika firmám. Mně je 73 a brali by mne do okrasného zahradnictví na jejich druhém prodejním místě. Brala bych to, jenže nechci opustit zahradnické práce u menší firmy, kde dělám na zkrácený úvazek. Je to tak na přivýdělek k důchodu. A považují si mne, jelikož to nikdo nechce dělat, nemá k tomu vztah. I ve školství mne chtěli na zástupy, neboť je to mé původní povolání.
Vskutku nikde nechtějí akceptovat padesátku věku. A když, tak je v nabídce nekvalifikovaná, manuální práce. Prostě aby se s vámí perspektivně nepočítalo, škoda moc zaškolovat. Úřad práce vás zve jen na "doklepávání" před penzí. Nic nejsou schopni nabídnout.
Někteří zaměstnavatelé bohužel trpí vůči starším uchazečům stále řadou předsudků. Například se domnívají, že lidé starší 50 let nejsou ochotni se dál vzdělávat a při zavádění nových výrobních nebo pracovních postupů nebudou schopni obstát. Jenže to je nesmysl. Ochota a schopnost něco nového se naučit je individuální vlastností každého jedince. Scházet může stejně tak staršímu jako mladému kandidátovi.
Sehnat práci v současné ČR problém je, ale jen pro někoho. Některé firmy zase nemůžou sehnat pracovníky, kteří by chtěli pracovat.
@milancukrar Milane, já jsem ve svých šestapadesáti u několika firem byl a snažil jsem se je přesvědčit, že pracovat chci. Jakousi vizitkou mi mohlo i být, že jsem u předešlé firmy (která se dostala do platební neschopnosti a musel jsem zrušit p. poměr) pracoval 13 let, takže jsem lempl asi nebyl.
Fyzicky zdatný na svůj věk jsem myslím celkem nadrůměrně (sportuji), lidi mi hádají o deset méně. Raketovým inženýrem nebo neurochirurgem být nemohu, ale běžné IT dovednosti, které všude chtějí ovládám obstojně, manuální zručnost rovněž..
Problém byl vždy věk. Takhle podle personalistů vypadá vetchý stařec
Pane ernie®,
já to taky znám, když jsem před odchodem do důchodu scháněl za sebe nástupce, tak byl problém. Za poslední dva roky žádný mladý nevydržel chodit do práce v 7 hodin, odpracovat 8 hodin a vydržet do pátku. Za dva roky, co tam nejsem už tam bylo 7 osob do věku 45 let. Jeden to zkoušel již třikrát a vždy skončil, že ho něco bolí.
Když přišel starší, a sdělil jsem mu, oč jde, že přijede zákazník, bude chtít 10 pytlů lepidla, musí mu dát do auta dospudu čistý igelit, a naložit 10 pytlů. Pak další auto a třeba na vlek naložit Porfix 37.5cm, třeba 20ks.
Ale já to nezvládnu fyzicky? Bohužel, nemůžete zde pracovat, když to neunesete.
Od listopadu jsem jim pomáhal dávat požadavek na úřad práce i na různé weby. Zatím nic moc zájemců. Jedná se o stavebniny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.