Skvělý vynález. Hranice mezi "venku" a "uvnitř". Pokud někdo koupil bombu uvnitř, vyletěl na ulici, beze škody. Pokud někoho kopl kůň, vplachtil dovnitř, beze škody. Poloviční výška, skvělé větrání (neuvěřitelné, ale tenkrát se v hospodách ještě kouřilo) . A pokud někdo procházel, viděl, do čeho jde.... Za mě dobrý...
Není to jen o kovbojích a saloonech. Loni jsme kyvné dveře vyráběli pro jeden motorest do kuchyně. Ono když nese pingl x- talířů tak by asi těžko dokázal otevřít klasický dveře, že?
My jsme tento typ dveří měli při vstupu do školní jídelny. Prosklené a vyplňující celá futra. Ovšem stejný "lítačkový" princip. Vrz sem a pak vrz zpět a trochu zase sem a zavřeno.
Otevírali jsme je, jak tu padlo,... někdy jako koně, abychom byli první s tácem a příborem u okénka s miskou
Zajímavá otázka. Podle mě je jejich význam do značné míry symbolický, tedy potřeba jakési hranice "uvnitř" a "venku". Dokonce bych nevylučoval i souvislost s nějakými jejich zákony, které mohly termín "za dveřmi" využívat k definici toho, co se kde smí (pití, karty..) ale to by musel potvrdit někdo znalý. Přitom bylo potřeba v teple zachovat proudění vzduchu, tedy dole i nahoře jsou otevřené. Také zajišťovala lidem uvnitř (zpravidla sedícím) jisté soukromí. Řešení jako lítačky bylo nutné, jinak by je každou chvíli někdo vylomil.
Ještě mě napadlo, zda to není k vůli zbraním na opasku. Když lezeš dovnitř, tak je ti vidět jen na nohy a hlavu. Takže až po otevření se ukáže, že lezeš do saloonu ozbrojen.
Jo, jo. Díval jsem se i na anglická fóra, a tam to někteří píšou, že dvířka jsou taková proto, aby je mohl pistolník ve filmu rozrazit a vstoupit jako frajer. Že by vypadal jak ťulpas, kdyby musel otevírat klasické dveře klikou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.