Nejste přihlášen/a.
Přeji pěkný den,chtěla bych se zeptat.Mela jsem v březnu tohoto roku pracovní uraz,spadla jsem ze schodu a vyvrtla si kotník.Protože mám cukrovku tak hojení je komplikované-napsáno ve zprávě od lékaře.V práci jsem se teprve ted dozvedela že mi sám šéf firmy pracovní uraz neuznal.Uraz se mi stal v březnu-rozhodnuto bylo tak v březnu, ale přesto mi nikdo nedal vědět.Zajímalo by mě jak ted postupovat,jestli si může šéf sám rozhodnout že to pracovní uraz nebyl i když se to stalo v práci.Jak postupovat dál?Děkuji za odpověd.
krocanko, je třeba stanovit při jaké činnosti se Vám stal (ne)pracovní úraz. Určitě to nemůže posoudit nadřízený, páč by žádný pracovní uraz nebyl pracovní.
Proč se ptáte v říjnu, když se to stalo v březnu? Jak chcete dokázat, že to bylo tak jak píšete. Doporučil bych návštěvu Oblastní inspektorát práce, dle místa bydliště
Pracovní úraz to buď je nebo není, to budete vědět nejlépe sama. Pokud máte dojem, že to pracovní úraz byl a váš,,šéf,, to vidí jinak, tak to prostě ohlaste na oblastní inspektorát práce, tam mají za povinnost prošetřit každý pracovní úraz s delší prac. neschopností.Další otázkou je to, jak se k celé věci postaví váš zaměstnavatel, může se také stát, že budete odejita. Sama zvažte všechna pro a proti.
Krocan. Jiní Vám tady asi poradí a řeknou i patřičné paragrafy. Váš šef sám o sobě nemůže o takové věci rozhodnout. Já jsem podobné věci řešila s Okresním úřadem práce . S jejich právníkem. Stála jsem sice na opačné straně než Vy - byly jsem zaměstnavatel. Ale vždy se mi tam věnovali a poradili.
Ale tohle prece neni pracovni uraz. Pracovni uraz je primo spojeny s vykonavanim prace (kuprikladu rezna rana u kuchare, pokousani u veterinare, poleptani chemikalii u chemika atd.) To ze nekdo uklouzene a zlame si nohu, neni praconi uraz, byt byl zpusoben v praci. Copak nemate pravidelna skoleni o bezpecnosti prace?
Takhle nam to vysvetloval nas bezpecnostni technik. Pracovni uraz je pry primo spojen s vykonavanim prace, nevtahuje se na to, ze nekdo jde po chodbe, uklouzne a zlame si nohu.
špatně posloucháte na školení,
kuchař nese pekáč s jídlem uklouzne na mastné podlaze, pečené kuře mu vlítne do pusinky a vyrazí mu zub a zlomí nohu
je to pracovní úraz?
No pokud uklouzne na mastne podlaze, tak ano, protoze takova podlaha nesplnuje zasady bezpecnosti prace. Pokud vsak pujdu v praci na zachod a na ciste, suche, rovne podlaze diky vlastni gramlavosti upadnu a zlamu si nohu, je to pracovni uraz? A kdyz si budu varit vodu na caj a oparim se, take to je pracovni uraz? Nene, ne vsechny urazy zpusobene v praci jsou klasifikovane jako pracovni urazy.
pokud úraz vznikne s plněním pracovních úkolů, tak je pracovní - samozřejmě, pak se posuzuje případná míra spoluviny zraněného. například zdravotí sestra jde na pokoj za pacientem a uklouzne a zlomí si nohu - úraz je pracovní, ptž se stal s v souvislosti s plněním pracovních úkolů. ovšem může se zkoumat, jestli sestra třeba měla předepsanou pracovní obuv, pokud by nemocnice měla předepsanou obuv (což bývá) a sestra oproti tomu měla třeba lodičky na podpadku, už je tu její spoluvina na úrazu a pojistné plnění by se krátilo nebo odebralo. co se vaření vody týká, tak jídlo je pokud vím z pojištění vyňato, ale pokud by ten čaj byl vařený v souvislosti s plněním pracovních úkolů (třeba asistentka na příkaz nadřízeného vaří nápoje pro účastníky jednání), mělo by i tehdy jít o pracovní úraz.
každopádně úraz vzniklý v zaměstnání musí být zapsán, píše se do něj i míra zavinění ze strany zaměstnance a zaměstnavatele a posílá se mimo jiné na kooperativu, která má na starosti povinné úrazové pojištění zaměstnavatelů. ta pak případně pojistné plnění krátí nebo nepřizná.
Zásadní problém je v tom, že svůj úraz řešíte až po půl roce, což vás staví do složitého postavení, neboť důkazní břemeno leží na vás. Z toho co jste uvedla není možné určit, zda se jedná o pracovní úraz či nikoliv. To je nezbytné rozhodnout na základě provedeného šetření vzniku úrazu. Pokud jste úraz náhlásila zaměstnavateli, tzn. svému přímému nadřízenému a ten na základě výsledku šetření rozhodl, že se nejedná o pracovní úraz (není naplněna definice uvedená v zákoníku práce), neboť ten je oprávněn rozhodnout, zda se jedná či nejedná o pracovní úraz a vy s tím nesouhlasíte, musíte se obrátit na soud. Jen ten je oprávněn rozhodnout váš sbor. Oblastní inspektorát práce, ani Úřad práce, jak zde někdo radil, k tomu nejsou oprávněny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.