Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Za jak dlouho se může po tetování koupat?

Od: hala37* odpovědí: 5 změna:

Zdravím,

je známý fakt,že by se po tetování nemělo chodit koupat do veřejných prostor přibližně měsíc,a čerstvě po tetování by se mělo místo pouze sprchovat?Ale za jak dlouho si můžu dát doma klasickou vanu,kde mě nehrozí žádna infekce,jako v případě plovárny např.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hanher*
hodnocení

2x

Jak se o tetování starat:
1. sundejte igelitový zábal - někteří tatéři jej doporučují sundat až druhý den, někteří po 2-3 hodinách, závisí na zkušenostech a zvyklostech tatéra. Igelitový kryt chrání tetování před zanesením nečistot do ještě otevřených ran a společně se silnou vrstvou vazelíny pomáhá zamezovat úniku krve ven z kůže, což snižuje výskyt strupů, se kterými odchází často i barva, stejně tak se s krví barva vyplavuje ven z kůže - na tento problém může tatér narazit už při tetování u klienta se sníženou srážlivostí krve, nebo ještě lépe u klienta se sníženou srážlivostí krve v podnapilém stavu (alkohol zvyšuje krvácivost, ale v rozumném množství se snížené srážlivost neprojeví až tolik a zároveň klient díky alkoholem lehce otupělým smyslům méně cítí bolest).
2. tetování omyjte - jen zlehka jej opláchněte a okamžitě osušte, nejlépe přikládáním ručníku nebo utěrky na tetování, případně lehkými poklepy - drhnutí může poškodit nebo rozdráždit kůži - opláchnutí musí však být dost razantní na to, aby smylo většinu nečistot (barva smíšená s krví a vazelínou atp.) a především, aby (pokud možno) byly z kůže vymyty malé zatvrdlé (někdy přímo lesklé) a tmavé flíčky (sražená krev - vznikající strup).
3. rozhodně se nekoupejte - kromě občasného lehkého opláchnutí by tetování nemělo přijít do přímého styku s vodou, takže žádné koupaní ať se jedná o řeku nebo bazén, chlorovanou, sladkou nebo slanou vodu - prostě žádné koupání ani sprchování - můžete se samozřejmě normálně mýt, jen tetování nesmí přijít do styku s vodou na takovou dobu, aby do něj vnikla voda nebo aby se rozmočily strupy - toto omezení platí pouze po dobu hojení povrchové rány.
4. tetování také nesmí přijít do styku s přímým sluncem a to po celou dobu hojení! - tedy alespoň měsíc. Jinak budete mít v lepším případě tetování plastické (což, můžu potvrdit osobně, vypadá docela dobře, ale za to riziko to nestojí) nebo, pravděpodobněji, bude tetování zničené. Pokud máte tetování složené z velkých tmavých ploch, poznáte brzy sami, že i dobře zahojené, ale hodně tmavé tetování potřebuje v letních měsících nemalou péči - obvyklé jsou spáleniny, záněty, puchýře atp.
5. přes tetování noste lehký, vzdušný oděv, který chrání před sluncem, prachem a jinými nečistotami, ale bude dost volný na to, aby se k tetování dostal vzduch a aby jste se příliš nepotili - příliš mnoho potu podobně jako vody tetování nesvědčí - takové oblečení mějte i na noc a měňte jej alespoň večer a ráno - hned první večer po kérce to patrně oceníte, protože nebudete mít strhlé strupy od knoflíků na polštáři a prostíradlo nebude celé od barvy
6. pokud se vám udělají strupy, v žádném případě si je nedrbejte a nestrhávejte! Obvyklé jsou menší strupy v linkách a barvě tetování - jsou suché, mají stejnou barvu jako podklad, nic z nich nevytéká, kůže po okrajích strupu je zarudlá jen zlehka nebo vůbec. Hodně narušená kůže (hluboké rytí, špatné napínání kůže, příliš časté přejíždění jednoho místa) vyprodukuje strupy o něco větší, které mohou vypadat někdy i dost příšerně, ale tetování většinou neutrpí žádné ztráty nebo jen občasný světlý flíček v místech kde barva "vypadla". Kůže rozsekaná do děr se projeví strupem obvykle dobře viditelným jako část kůže, která je "propadlá"níže než zbytek. Takový strup je většinou i trochu zažloutlý ve velkém jednolitém lesklém kusu a na jeho místě se vytvoří jakoby zjizvená tkáň, která se může a také nemusí vrátit do původní podoby kůže. V každém případě, ať už vypadají strupy jakkoliv, nejlepší, co můžete udělat, je nepanikařit a počkat až se všechno zahojí. Při strhávání strupů půjde skoro vždy ven i barva, navíc si tím můžete způsobit malé jizvičky.
7. v druhé polovině hojení povrchu začne tetování svědit - nedrbejte se! Pokud to svědí hodně, lehce se přes tetování plácejte nebo se drbejte kolem.
8. tetování mažte tenkou vrstvou lékařské vazelíny nebo kalciové masti (nebo tím, co vám doporučí váš tatér) a to podle potřeby tak, aby tetování nebylo nikdy úplně suché - nikdy, ani v případě špatného hojení neaplikujte něco jiného. Často se i velmi špatně vypadající strupy vyhojí do bezchybného tetování, nebo kérky, která potřebuje jen sem tam dobarvit, vždy je lepší počkat než experimentovat s nějakými jinými než vyzkoušenými mastmi. Jeden příklad za všechno: do tetování se dostaly nečistoty asi den po tetování - druhý ten už byly podebrané okraje (zanícená, červené kůže, vystouplá, s náznaky hnisání) - další den už bylo podebrané celé tetování - vyzkoušeli jsme propolisovou mast - asi čtvrtý nebo pátý den jsem tetování setřel papírovým ubrouskem... celé - místo bylo propadlé, spodní vrstva pod tou co jsem setřel byla růžová a, přirozeně, bez barvy...
propolisová mast nejspíš dobře zabrala při hojení (obzvláště následujícím po setření), ale tetování bylo celé rozmokvané, jako by kašovitou kůži držel pohromadě jen změklý strup - aspoň tak mi to přišlo, protože jsem to setřel v podstatě v jednom kusu... Otřesná historka že? No, stávají se i horší věci, i když v tu chvíli mi to tak nepřišlo - nicméně po dvou letech má v těch místech dotyčný normálně zahojenou kůži, sice světlejší než je zbytek jeho opáleného těla, ale je to normální kůže, do které je možné znovu tetovat. K čemuž také brzy dojde, protože onen chlapík na tetování nezanevřel i přesto že se jednalo o jeho vůbec první kérku a hned zčerstva si nechal udělat tetování od bříška ukazováčku až na lopatku. Ovšem nemluvím o něm jen kvůli nevyzkoušeným mastičkám, ale také kvůli tomu, aby jste se připravili na to, že problémy se vám nevyhnou. Pokud budete svědomití, pracovat soustředěně a s jistotou, že víte co děláte, omezíte poškození způsobené vašimi chybami na minimum a čím zkušenější budete, tím méně takových chyb bude. Ani to však vám ani vašemu klientovi nezaručí, že vše proběhne úplně bez problémů. Je dobré na to připravit nejen sebe, ale i klienta. Zvláště pokud začínáte, měli byste být féroví a tetovat jen někoho, kdo ví do čeho jde a je si vědom možných rizik. Ušetříte tak nervy, zlost a zklamání sobě i klientovi.
Hodně štěstí vám i vašim "obětem"! "
doplněno 01.10.10 15:55:

tetovani.pise.cz/...

jolinar*

Z vlastní zkušenosti, normálně jsem se myla, jen jsem tetování opláchla vodou bez mýdla. :)

hala37*

Já se taky normálně sprchuju samozřejmě,jde mě spíš o to,že to mám přes celý záda,takže při koupaní ve vaně by to do styku s vodou určitě přišlo na delší čas...Ale tak tetování je normálně zahojené,je to už více než 14 dní,tak se s tím asi začnu koupat a neřešit to.

rozarie
Dobrý den mám čerstvě tetovani na ruce.
Za 5-6 dni jdeme s rodinou na bazén a já nevim co dělat jelikož bych nerada zkazila nějakou menší dovolenou
Dá se to třeba obvázat nebo něco prosim potřebovala bych poradit dekuju

jirbar*
hodnocení

0x

A já jsem si myslel, že ti co se nechávají tetovat, se většinou ani nemyjí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]