Nejste přihlášen/a.
Dobry den.Prosim zda by slo vysvetlit,prelozit do srozumitelme reci.Od kdy by mela zena narok na vdovsky duchod .Zda se dobre vyjadrim trvaly.
Je rocnik 64 (vek 59) nize je vlozen text ktery danou situaci popisuje.
Podmínky nároku na vdovský a vdovecký důchod po uplynutí jednoho roku od smrti manžela nebo manželky
Pokud jde o podmínky nároku na vdovský nebo vdovecký důchod, mění se věk, kterého musí vdova nebo vdovec dosáhnout, aby náležel pozůstalostní důchod i po uplynutí jednoho roku od smrti druhého z manželů. Na rozdíl od právní úpravy platné před 1. 1. 2010 již pro nárok na vdovský nebo vdovecký důchod po uplynutí jednoho roku od smrti manžela nebo manželky není rozhodující dosažení věku 55 nebo 58 let, ale dosažení věku o 4 roky nižšího než činí důchodový věk stanovený podle § 32 ZDP (důchodový věk blíže vysvětlen u starobního důchodu) pro muže stejného data narození, pokud skutečný důchodový věk není nižší. Tato podmínka platí stejně pro ženy i muže.
Domnívám se, že pro určení platné právní úpravy je nutno znát datum úmrtí manžela.
Zkuste se zorientovat v přiloženém článku.
p.inzinirka datum umrti jeste neznam.pouze se potrebuji zorientovat v dane problematice.
Ten odkaz ktery jste vlozila ,tak odstavec v kterem se potrbuji zorientovat jsem zkopiroval do otazky.
Tedy zkusim nastinit co jsem laicky pochopil. Zena je rocnik 64. Muzi toho roc.odchazeji v 64 + 10 mesicu. Jelikoz ji je nyni 59 tak bych mel vydrzet jeste 2 roky? Nevim zda jsem to pochopil dobre.Pochopil jsem ze rok ho bude dostavat tak i tak.
Tak mozna by stacilo vydrzet rok?
Asi to neni jednoduchy dotaz kdyz jste byla jedina ktera se ozvala.
Tak už i otázce lépe rozumím.
Žena se narodila (např. 15.4.) 1964.
Pokud by byl muž narozený týž den, dosáhne důchodového věku v 64 letech + 10 měsících. Podle přesného data narození (např. 15.4.1964) to bude konkrétní den a měsíc (v tomto případě 15.2.2029).
Opravdu záleží na datu úmrtí muže. Obecně náleží vdově vdovský důchod 1 rok. Pak náleží dál, pouze pokud jsou splněné konkrétní podmínky. Když pomineme podmínky jako péče o nezaopatřené děti, pobírání invalidního důchodu 3. stupně a další takové, dejme tomu, že nic takového u ženy není, pak, aby byl vdovský důchod vyplácen i nadále a případně už trvale, by žena ke dni manželova úmrtí měla dosáhnout alespoň věku o 4 roky nižšího, než činí důchodový věk stanovený podle § 32 ZDP pro muže stejného data narození. Podle našeho příkladu by den úmrtí manžela měl být nejdříve dne 15.2.2024 a kdykoli později. Žena by měla za 2 měsíce 60, ale dosáhla by ten den věku o 4 roky nižšího, než je důchodový věk muže stejného data narození. Myslím, že složitěji to už vymyslet nešlo.
ČSSZ na to má aplikace, zcela jistě nepočítají nic na prstech. Nahodí datum narození ženy, datum úmrtí manžela a je jasno.
Je to strašně morbidní, málokdo chce uvažovat o dni své smrti.
Snad jsem Vám pomohla to pochopit.
Myslím, že jsem se uťala o rok. Ale je pravda, že v tom taky tápu. Den úmrtí manžela měl být nejdříve dne 15.2.2025. Aspoň princip jsem popsala.
p.inzenirko dekuji za snahu. Z vaseho prikladu jsem pochopil ze se asi nedopocitam.
pouzijem vas priklad zena duben 1964
ja jsem listopad 1966.
Tak teď jsem se zorientovala ještě trochu líp, stále mi chybělo datum narození ženy.
Žena: 4/1964
Muž: 11/1966; aby žena splnila potřebnou podmínku, musel by zemřít 2/2024 nebo později, čili nejdříve v 57 letech a 3 měsících.
Při úmrtí muže musí žena dosáhnout alespoň věku o 5 let nižšího, než je důchodový věk muže stejného data narození.
Muž stejného data narození, tedy 4/64, dosáhne důchodového věku v 64 letech a 10 měsících, tedy 2/2029. Toto fiktivní číslo jsme potřebovali zjistit.
O 5 let méně je tedy 2/2024, a to bude mít žena z našeho příkladu 59 let a 10 měsíců. Její muž zemře, ona bude pobírat jeden rok vdovský důchod a pak dosáhne věku o 4 roky nižšího, než je důchodový věk muže stejného data narození, což je podmínka k tomu, aby jí vdovský důchod náležel už napořád.
Ještě je tady jedna důležitá poznámka:
Nárok na vdovský nebo vdovecký důchod může znovu vzniknout tehdy, jestliže je tato podmínka splněna do dvou let po zániku dřívějšího nároku na vdovský (vdovecký) důchod. Takže mezi ukončením výplaty vdovského důchodu po roce a dožitím ženy věku o 4 roky nižšího atd. mohou uplynout dva roky a přesto se jí nárok na výplatu vdovského důchodu obnoví.
Dekuji,asi jsem to pochopil,tak muzu zenu uklidnit.Do unora urcite vydrzim,tesim se dobremu zdravi.
Zena ma obavy,jelikoz jsem velmi akci .Kdyz vyrazim na hory nebo kolo Tak nejaky duchod by mohla dostat.Je v ID a pracuje na polovicni uvazek.
Tedkom me napadlo.Ona bude dostavat vdovsky i kdyz jeste neni v duchodu?
Ano, kdybyste nedejbože zemřel, bude jí náležet tzv. souběh důchodů - invalidní a vdovský. Jakmile by dočkala důchodového věku a požádá si o starobní (automaticky se NIC neděje, musí si požádat), vude to souběh starobního a vdovského.
Je tam ovšem jedna podmínka - Vy musíte mít dostatek pojištěné doby, aby Vám vznikl nárok na starobní důchod, nebo - zemřete-li mladší - aby Vám ke dni úmrtí vznikl nárok na invalidní důchod třetího stupně. Toto je FIKTIVNÍ důchod, je to pouze číslo, jeho výpočet slouží pouze k následnému výpočtu vdovského důchodu. Ale zažila jsem situace, kdy zemřelý nesplnil potřebnou pojištěnou dobu a vdova nedostala nic. Horší bylo, že ani děti nedostaly sirotčí důchod. Toto bylo pozdější úpravou zákona zmírněno a pro sirotčí důchody je podmínka pojištěné doby mírnější.
Překvapuje mě, že paní by měla nárok na vdovský důchod, i když pán má do starobního důchodu ještě hodně daleko.
Ale samozřejmě. Pokud měl zemřelý dostatečně dlouhou dobu pojištění, náleží pozůstalé manželce (platí to i obráceně) vdovský (vdovecký) důchod. Obecně se vyplácí jeden rok, pokud se pozůstalý partner znovu neprovdá/neožení, novým sňatkem nárok zanikne. Jestliže ale pozůstalý partner splní další podmínky, vyplácí se dvovský/vdovecký důchod i dál (např. péče o děti - současně se sirotčím důchodem).
U starších (v důchodovém věku) zemřelých se jako základ výpočtu vdovského důchodu bere starobní důchod zemřelého a u mladších zemřelých se spočítá fiktivní invalidní důchod 3. stupně, kterého by dosáhli v den úmrtí, a ten slouží jako základ pro výpočet vdovského důchodu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.