Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je to těžký hřích?

Od: poradte23 odpovědí: 21 změna:
Dobrý den je tu někdo věřící kdo by mi dal názor na věc.
Pokud používám do čaje a kafe umělé sladidlo a sladim s ním celkem dost , jedná se o těžký hřích že není sladidlo zdravé?
Mě to tak chutná.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x
12x zdrávas a bude to ok :) Umělé sladidlo hřích není, zdravé tedy taky ne. Do čaje radši stévii(v prášku), do kávy se chuťově tolik nehodí. Pokud nejste diabetik, držel bych se cukru.

hodnocení

9x
Ne, není to těžký hřích.

hodnocení

5x
Zalezi na tom, podla akej cirkvi alebo sekty, pre mnohych su caj a kava drogy.

hodnocení

4x

Jenom kvůli chuti to používáte a cukrovku nemáte? Váš zrak to za hřích považovat bude, protože si zbytečně ničíte oči.

ltz
hodnocení

1x
Těžký hřích je když např. někdo vědomě ničí cizí majetek, někoho týrá, šikanuje, ponižuje nebo dokonce zavraždí. Dle mě má sladidlo do takového hříchu hodně daleko.

hodnocení

1x
Sacharin, cyklamáty, aspartam, to vše je velmi škodlivé a rozhodně bych to neužíval. Dejte si například sirup z agáve, med, třtinový cukr a nebo čekankový sirup. Ale cyklamáty a sacharin? NE, děkuji !

hodnocení

0x

Jaké konkrétní sladidlo a kolik toho denně spotřebujete? A kolik vážíte? (Bezpečná dávka se přepočítává podle váhy konzumenta.)

poradte23
hodnocení

To přesně neumím spočítat
Mám sladidlo z Kauflandu cyklamat a sacharin
Vážím 90 kg
liska5

Je to nezdravé. Kupte si čekankový sirup. Má jen 5% cukru a navíc vlákninu a chuť dobrou. Ideální by bylo nesladit kafe ani čaj.

Mno. Pokusy na krysách ukázaly, že sacharin má karcinogenní účinky na močový měchýř, ale jen na krysách a v nejvyšších tolerovaných dávkách. Později se ukázalo, že ten mechanismus je zřejmě jiný jiný a sám sacharin pravděpodobně nic nezpůsobuje.

Cyklamát je na tom ještě trochu hůř, i když zase šlo testy na potkanech a s obří dávkou. Ten ale zůstal na seznamu zakázaných látek v USA a v Norsku.

Kombinace je pak nanejvýš podezřelá, ale na lidech mnoho testů není.

Bez toho vyčíslení spotřeby je to celkem k prdu, limity pro spotřebu jednoho i druhého EU vydala. Zkuste tu spotřebu nějak pár dní měřit (zvažte si ten sáček a pak znovu třeba po sedmi dnech).

Pokud máte problémy s močovým měchýřem nebo jste měl v rodině anamnézu rakoviny močového měchýře, tak bych s tím přestal radši hned.

osel.cz/...

hodnocení

0x

Hřích to není, ale pokud jstezravý=nemáte diabetes pak je to zbytečnost a tak siškodíte zdraví! Jinak většina US má laxativní účinky=projímavé účinky a pak většina US je kaloričtější než cukr . Zkoumal jsem to na x druzích sladidel z Kaufu, alberta a dalších obchodů a drtivá většina to tak měla.

Většina US rozhodně není kaloričtějších než cukr. Resp. možná je v přepočtu na váhu, ale do čaje si nedáváte množství srovnatelné s cukrem, ale malinké drobky.

kmet
03.01.24 15:30
hodnocení

0x

Nevěřím

vili
hodnocení

0x
Koukal jsem na přikázání a žádné "Řepkový cukr používat budeš" tam není.
Je pravda, že by se nadměrné množství dalo specifikovat jako obžerství, ale tolik ho určitě nespotřebujete. Nehledě na to, že nestřídmostí může být z určitého úhlu pohledu i jídlo a pití čehokoliv nadmíru, tedy i kávy a čaje, že.
Z hlediska zdravotního ovšem je situace jiná, tam si vědomě skodíte. Ale na druhou stranu, ono je potenciálně škodlivé celkem všechno. I zdravá potravina může někomu být za určitých podmínek nebezpečná.
Já bych doporučil si zvykat na přirozenou chuť potraviny, bez použití ať už cukru nebo sladidla, ale i solí, spousty dochucovadel a nadměrného množství koření.
Ne z hlediska víry, ale prostě a jednoduše z hlediska předcházení civilizačních chorob.

nov
hodnocení

0x

Ten váš "těžký hřích" ohledně umělého sladidla bych nazvala "jenom" prohřeškem. Jaksi nechápu vaše uvažování. Jste věřící, nebo proč považujete sladidlo za hřích? *andel* Přečtěte si Desatero...

111®
hodnocení

0x

v Desateru nic o chuti není, kromně chti smylnit..

slovan
hodnocení

0x
Všichni lidé jsou věřící. Liší se akorát v tom, čemu věří.
V Bibli, knize přísloví, je napsáno :
"Můj synu, jez med, je dobrý, plástev medu je tvému patru sladká."
A jinde : "Najdeš-li med, jez s mírou, jinak se jím přesytíš a zvrátíš jej."
Nebo : "Není dobré jíst příliš mnoho medu".
Je tedy zřejmé, že je to otázka míry.
Kritérium "mě to tak chutná" není úplně spolehlivé pro rozhodování, protože lidem chutnají i věci škodlivé, ba vysloveně jedovaté.
A kdo si vědomě ničí tělo, ten si zkracuje život a tak pohrdá Božím darem. To už hříchem je.
Spíš vidím hlavní problém v tom, že se soustřeďujete na ptákoviny. Už samotný obrat "těžký hřích" v souvislosti se slazením čaje svědčí o hluboké neznalosti Božího slova.
Kristus přece řekl o Duchu : "On přijde a ukáže světu, v čem je hřích, spravedlnost a soud: Hřích v tom, že ve mne nevěří; spravedlnost v tom, že odcházím k Otci a již mne nespatříte; soud v tom, že vládce tohoto světa je již odsouzen."
O umělém sladidle tam nic nečtu...

On u toho Kristuse někdo byl, aby přesně zapsal, co, kdy a kde řekl?

macvac

Já třeba používám umělé sladidlo ze dvou důvodů: Nemusím řešit dávkování a sladidlo se rychle rozpustí. Manželka tvrdí že rozdíl v chuti pozná,ale když jí tam zkušebně dám umělé sladidlo,tak nic neříká. Nevím jaké má US zdravotní následky ,ale snad to nebude tak zlé.

gl

Paní profesorka ing Strunecká tvrdí, že aspartam byla původně bojová látka, která měla zabíjet;)

@jenyk no jasně že u něj byl dokonce i to Longinovo koupí si zachovalo, a i hřebík s Kristovy nohy se našel v klášteře v Česku, je to větší rarita než relikviář svatého moura

zrovna včera o tom opět přednášel badatel, který ho nalezl zazděné v klášteře, jeho schránka byla datována do 4. století, Ale samotný hřebík zatím neumějí datovat bez jeho destrukce.

A jednou, ...

To je vyklad z pozicie akej cirkvi alebo sekty? Alebo vy nikam nepatrite a mate vlastny vyklad?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]