Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřeboval bych poradit s následující otázkou. Vlastním živnostenský list na jazykové korektury. Nově jsem se teď musel registrovat jako plátce DPH, a tak jsem přemýšlel o tom, jestli by bylo možné vykonávat tutéž práci pro nějakou firmu na DPP (odváděli by za mě pouze 15% daň a já bych nevystavoval faktury).
Nejsem si ale jistý, jestli je možné, abych dělal jazykové korektury na DPP, když na to vlastním živnostenský list. A taky nevím, jak bych tuto činnost na konci roku zakomponoval do daňového přiznání. Jestli to tedy vůbec jde...
Poradíte prosím?
Pokud budete pracovat jen na DPP, tak si pozastavte živnost /na Živ. úřadě/. Dále si pročtěte tyto stránky:
superkariera.cz/... - PT /stařenka/
Aby mohl dělat na DPP musí být zaměstnanec a někdo za něj odvádí pojištění sociální a zdravotní ne a on neříká,že je zaměstnaný má ŽL a dělat zárověň na DPP to nejde,nebo se snad mýlím?
Proč by to nešlo? ZP a SP bude platit stejně jako každý, kdo nepracuje a není nahlášen na úřadu práce. Jen rozdělit práce na DPP mezi dost zaměstnavatelů tak, aby nepřekročil limit 150 hod nebuce úplně jednoduché,
Jak se hradí sociální pojištění, když člověk nepracuje (závislá činnost, OSVČ)? Jaké jsou sazby pojistného a jaké jsou jiné restrikce? Díky za odpověď.
Agatko, sociální pojištění v tom případě není povinné, ale ta doba pak není pojištěná pro důchod a nevzniká nárok na nemocenské dávky.
Však právě proto považuji rady typu ukončit podnikání jako OSVČ za nesmysl. A že není povinné je jedna věc, ale jestli může být placeno dobrovolně a za jakých podmínek, to stále nevím.
Tomason, když pracuje na DPP, tak zaměstnavatel odvádí pouze daň ze mzdy, ale žádné zdr. ani soc. pojištění, to si hradí takový zaměstnanec sám. Může být zároveň zaměstnancem i OSVČ, a podává daňové přiznání. PT /stařenka/
Pokud má ŽL tak není žádnej zaměstnanec,ale OSVČ a platí si všechno sám, DPP je pro zaměstnance jako vedlejší pracovní poměr.
Radí mu, že pozastavit živnost, takže by žádným OSVČ nebyl. Zdravotní by si případně mohl hradit sám jako člověk bez příjmů, ale co sociální?
Moc děkuji za rady. Po přečtení článku, který jste uvedla v odkazu jsem moc nepochopil následující pasáž:
Příjem z dohody o provedení práce se daní 15% srážkovou daní. Pokud ale zaměstnanec podepíše prohlášení k dani a uplatní slevu na poplatníka, příjem do 5000 Kč měsíčně z dohody o provedení práce se srážkovou daní danit nebude. Nad 5000 Kč je vypočtena zálohová daň ve výši 15%.
Znamená to prosím, že za určitých okolností za mě nebude zaměstnavatel odvádět vůbec žádnou daň?
Pidgin, to je sice pravda, ale když budete na DPP pracovat pro více zaměstnavatelů, tak nemáte příjem celkem, jen =5000,-Kč. Pak je na Vás povinnost daně. Klidně si nechejte ŽL, podávejte daňové přiznání, slevu na poplatníka si uplatněte Vy. A léta se Vám budou počítat do důchodu, a to je také podstatné. PT /stařenka/
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.