Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak funguje odeslání dopisu?

Od: esdecko odpovědí: 13 změna:

Dobry den, vim, ze to asi bude znit divne, ale potrebovala bych poradit, jak na poste odeslat obycejny dopis. Ja totiz hrozne nesnasim vyrizovani neceho, co neznam a nevim, co presne mam delat. Je to tak, ze se musim nahlasit u terminalu "odeslani zasilky", pak si pockat na cislo, prijit tam, rict: "Dobry den, chtela bych odeslat dopis", tam jim to dam a je to? Nebo je to jinak? Musim tam taky mit znamku?

Ja se fakt moc omlouvam za takovy blby dotaz, ale pak mi ty trapne vzpominky znesnadnuji dalsi pokusy o komunikaci, prosim, aby nejaka dobra duse odpovedela :)

Diky

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x
Co nalepit příslušnou známku a dopis vhodit do nejbližší poštovní schránky?

Kdy jste naposled sháněl dopisní známku? Ono se to lehce řekne, ale v praxi je to docela horor. Před koncem roku jsem posílal 15 kusů přání, z toho 3 do Evropy. Před poštou stála fronta až na chodník (odhad tak na 2 hodiny), tak jsem navštívil nejbližší trafiku. Známky nevedli. V další trafice mi jich prodali maximálně 5, evropské nevedli. V papírnictví jsem jich dostal také celých 5. Zbytek jsem dostal až v další trafice, kupodivu i ty evropské. Víc než 5 mi jich ale opět odmítli prodat.

Takže záležitost na odpoledne.

A poštovní schránka? To je také kapitola sama pro sebe. Já v na pražském Žižkově vím jen o jedné.

lmgify

Mapa poštovních schránek i s fotkami

Jak funguje odeslání dopisu?

Abych řekl pravdu, vůbec nevím, kdy jsem naposledy posílal dopis a tím pádem i kupoval známky. Je to opravdu hoooodně dlouho.

Ale jelikož přišlo poštou k vánocům dobře dvacet přání snad to nebude tak hrozný, ale fakt netuším. Osobní zkušenost je již hodně vousatá.

ml1
hodnocení

5x

Tak asi nejjednodušší je dopis ofrankovat (tj. nalepit správnou známku) a hodit do nejbližší poštovní schránky. Tak jak se za velkého zájmu médií rušily pošty, rušily se i schránky, zcela bez publicity (chápu, že se poště nechce zajíždět na vesnici, jestli tam náhodou někdo něco nehodil).

Ovšem známku seženete na poště, možná v některých trafikách, ale je to dost loterie, ta pošta je jistota.

Obyčejný dopis ofrankujete známkou B (ještě je dražší varianta A pro tzv. prioritní doručení (slibují 3-5 dnů) ale to nemá smysl, doba doručení je většinou stejná) pakliže se vejde do 20 grammů (to jsou 4 listy A4 kancelářského papíru, nezapomeňte, že něco váží i obálka, takže spíš 3) a je to do čech. (Se zahraničím je to podobné, do Evropy známky E a mimo evropu známky Z, mimo evropu se snad ještě musí vypisovat celní prohlášení.)

Na poště je to jednoduché, vyberete si dobu, kdy tam neni nával, pokud tam mají vyvolávací systém (to je většina pošt a čím menší, tím víc si na tom zakládá, opovažte se na prázdné poště s jedinou otevřenou přepážkou k ní jít bez lístečku, to schytáte takovou sprchu nadávek, že si je za rámeček nedáte), dáte listovní služby, odeslání zásilky, prostě to, co se nejvíc hodí, moc na tom nezáleží, přepážky jsou univerzální a pokud vyloženě neminete, je to jedno, co dáte (elektrika a plyn nebo čekpojnt by asi neprošlo, ale jinak se z toho tolik nestřílí). Pokud tam neni známka, nebo nestačí, na poště tam nalepí známku nebo dají frankotyp potřebné hodnoty, a vy normálně doplatíte.

Prostě nedělal bych z toho baladu. Postup, který píšete je naprosto v pohodě.

Jo horší je to v zahraničí, třeba v takové Itálii rozluštit pod kterou položkou bych koupil známky (menu je tam samozřejmě jen v italštině). O tom, jak se pošťáci dohadovali, jaké známky vlastně jsou potřeba a kde se nachází, ani nemluvim prostě itálie, a to bych předpokládal, že v turistickém letovisku je nákup známek cizinci normání (oproti tomu v chorvatsku, než jsem stačil domluvit, známky byly odpočítané, jinak většinou (slovensko, polsko, maďarsko) to bylo asi jako u nás, prostě řeknu 5 známek do čech a pošťačka šáhne do albumu a vytáhne je, někde ještě rozlišují pohled a dopis, tak se zeptají).

esdecko
hodnocení

Dekuju moc, jste asi prvni, kdo mi tu opravdu pomohl a jeste s bonusem bez sarkastickych narazek... moc diky, prave jste zachranil dalsiho introverta, kdyz ma vykonat nejakou socialni interakci :) Ja nemuzu za to, ze se uz to ve skolach uz proste neuci a clovek nema jak zjistit, jak to funguje, kdyz se proste boji zeptat tam... jeste jednou moc diky :)

Ještě doporučuju mít adresu i s poštovním směrovacím číslem předem napsanou na té obálce, abyste to ve zmatku nepsala až u okýnka.

A ještě se Vás budou ptát jestli obyčejný, prioritní nebo doporučený, tak chcete nejspíš "obyčejný". Ale jestli posíláte něco důležitého, tak bych volil doporučený.

hodnocení

2x

Vaše představa je naprosto správná. Známku nepotřebujete. V tom případě Vám jen ve Vaší úvaze chybí část "zaplatím" ;). Když ale máte známku nalepenou, nic už platit logicky nebudete.

doplněno 02.01.24 10:04:

...jo a ještě Vám tam chybí "...odstojím si několikahodinovou frontu". *smich*

liska5

Případně odjedu prvním rychlíkovým spojem na nejbližší poštu*nevi*

liska5
hodnocení

2x

Napsat dopis. Vložit ho do obálky, obálku zalepit. Na přední stranu, lehce k pravému dolnímu rohu napsat adresu:

Paní

Jana Vomáčková

Březinova 196

Kotěhůlky

585 12

Vpravo nahoru do rohu nalepit známku koupenou v trafice nebo na poště určenou pro Česko. Stojí kolem 30 Kč. Nesmí být známka již použitá, na níž je razítko. A hodit dopis do schránky oranžové na ulici.

NEBO: Pokud nemáte známku, tak jděte na poštu, vyberte a zmáčkněte tam na té žluté bedně čudlík - poslat zásilku. Vyleze Vám lístek s pořadovým číslem. Čekáte, až se na tabuli rozsvítí to Vaše číslo. Bude u něj i číslo okénka, kam dopis dáte paní, co tam sedí a zaplatíte jí oněch 30 korun.

hodnocení

1x

Kdysi před mnoha lety jsme na základní škole dostali obálky a učili se psát adresy. A také to, co následně s tím. Nebylo nám to na škodu.

Napíšete dopis, vložíte jej do obálky, tu zalepíte, napíšete čitelně adresu toho, komu dopis posíláte. Potom stačí v trafice si koupit známku na dopis, nalepit ji na tu obálku a vhodit do poštovní schránky. Je oranžová. A už nemusíte dělat vůbec nic. Váš dopis opatřený známkou poputuje k adresátovi. Známka se už dnes nemusí olizovat - brrr, je ve formě samolepky.

Druhá možnost je ta, že zajdete na poštu, vezmete si číslo a až Vás vyzvou, u přepážky řeknete přesně to, co jste napsala: "Dobrý den, chtěla bych odeslat dopis." Paní dopis zváží, řekne Vám cenu a Vy zaplatíte. Tu známku tam za Vás nalepí sami. A dál pošlou adresátovi.

Za našeho mládí jsme dělali různé vylomeniny. Když nebyly peníze, vhodili jsme do schránky dopis a místo známky napsali veliké T. To znamenalo, že poštovné pak musel zaplatit příjemce. Ten měl jistě radost!

Jeden čas také byla móda posílat si místo pohledů papírové pivní tácky, taková ta kolečka. Dostávala jsem je i posílala. Dneska vím, že je to pitomost, ale v mládí to bylo prostě NĚCO. *hi* Jaga.

lmgify

> posílat si místo pohledů papírové pivní tácky, taková ta kolečka

Ze zájmu jsem na to teď koukal a asi už to není možné. Pošta vyžaduje minimální rozměr zásilky 14x9 cm a pivní tácky mají průměr kolem 10cm nebo jsou i čtvercové přibližně 10x10 cm.

Technicky by to šlo poslat s připojeným štítkem té minimální velikosti. Ty štítky musí být schválené poštou. Nevím, jestli to znamená, že mají nějaký svůj nebo jestli to přijmou jen na pobočce, kde vyhodnotí uživatelův štítek a kvalitu jeho připojení k tomu tácku. To už dává větší smysl vložit ten tácek do obálky ...

lmgifg
hodnocení

0x

Česká pošta: nové vyvolávací systémy

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]