Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Včerejší popálenina

Od: palito odpovědí: 4 změna:

Zdravím do nového roku. Včera jsem si, při vší své blbosti a nemotornosti, na chvíli opřel ruku o rozpálený papiňák, co jel hodinu a půl v kuse. Šel jsem s tím na chvíli pod kohoutek, pak 5 minut mimo chlazení, protože jsem musel něco dodělat, poté máčet do bazénu asi na 15 minut a pak mokrý obklad a chladil ještě asi 45 min. Pak jsem to nechal vyschnout, namazal hemagelem, položil ruku na čistý ručník a šel chrápat. Mám tam tak 6 cm puchýřový pás, s tím, že jedno místo je jakoby otevřené (chybí nejsvrchnější vrstva pokožky) a nejvyšší puchýř má tak 2mm na výšku a takové jsou asi dva nebo tři. Nic hrozného, ani to necítím, jen nevím co s tím dál..? Jak jsem tam napatlal ten hydrogel, tak se na to nachytal jakoby prach, nebo takové ty mikro chlupy a je to takové jakoby špinavé, jako když strhnete náplast a neutřete to lepidlo, jestli víte jak to myslím... Mám to nějak umýt? Bojím se, abych nestrhnul ty puchíře... Nebo to prostě znova namazat hemagelem? Mám i nějaké hydro náplasti na popáleniny, jen nevím jestli to není potřeba nejdřív vyčistit..? Nebo stačí polít nějakou desinfekcí a na tu "špínu" se vykašlat? Předem dík za případnou odpověď a vše dobré do nového roku.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Popáleniny 2. stupně
Zde už poškození zahrnuje epidermis a povrchovou část dermis. Popáleniny 2. stupně můžeme dle intenzity rozdělit na 2 podskupiny.

Povrchové (IIa) – při méně hlubokém popálení zůstává hluboká část dermis netknutá a umožňuje tak obnovu kůže v místě poškození. Vytváří se puchýře vyplněné tekutinou (plazmou) citlivé na dotek. Rána se spontánně zahojí během 2 až 3 týdnů a obvykle nezůstává jizva. K popálenině tohoto lehčího 2. stupně nejčastěji dochází při opaření vodou či párou.
Hluboké (IIb) – při hlubším popálení zasahuje poškození kůže do hluboké vrstvy dermis, proto je hojení delší, tedy 3 až 6 týdnů. Kůže je výrazně červená, až bělavá, na místě vzniká hluboký puchýř naplněný tekutinou. Kvůli poškození hlubší vrstvy kůže většinou po zhojení zůstávají jizvy. K popálenině závažnějšího 2. stupně dochází např. při popálení ohněm, delším působením horké vody nebo například popálenina od oleje. K léčbě jsou vhodné antimikrobiální obklady pro prevenci infekce a léčba patří do rukou odborníka.

palito
hodnocení

Ano, je to 2a, to jsem zjistil už včera. Nevím přesně jak to správně čistit, abych neroztrhl puchýře..

Vždyť to máte v přáspěvku pana Svačinky: K léčbě jsou vhodné antimikrobiální obklady pro prevenci infekce a léčba patří do rukou odborníka. Možná by nebylo od věci zajít na pohotovost.

hodnocení

1x
Navštivte lékaře, co nejdřív. Pokud tam chytíte infekci, bude zle

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]