Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
asi před 3 týdny jsem si nějak blbě přeležela pravou ruku a pak mě několik dní bolely prsty a nešly ohýbat, klouby byly nateklé. Byl to ukazováček, prostředníček a prsteníček. Jeden den OK, další den zlobily,... takhle se to pár dní opakovalo, ale pak se to uklidnilo a byl klid.
V neděli 17.12. jsem se ráno probudila a cítila jsem divný pocit v pravém ukazováčku. Na bříšku prstu (na konci prstu zespoda) byla taková červená boulička až flíček. Bolelo to trochu, ale nic vážného. Nějak jsem tomu nepřikládala pozornost. V pátek 22.12. se tento prst zhoršil. Objevilo se mi na něm více bouliček a začal už více bolet a bříško ukazováčku již bylo mírně nateklé, udělala se mi i zvláštní boulička, na dotek velmi bolestivá u kloubu prstu, takže prst nešel tolik ohýbat, protože zrovna tam byla boulička, ale jiná než než na tom bříšku, tohle byla skutečně boulička na prstě u kloubu. Začala jsem si prst mazat a zavazovat a bylo to lepší. V pondělí 25. 12. ráno mě probudil vidný pocit v ukazováčku. Byl velmi oteklý, tedy bříško prstu bylo nafouklé, pokožka taková lesklá a nešel ohýbat. K tomu se přidal prostředníček, kde opět natekl kloub a nešel ohýbat, ale jinak jsem s prostředníčkem nic neměla. Takže jsem použila masti na otoky, na záněty a mazala a měla zavázané. Když se to ani v úterý 26.12. nezlepšilo, volala jsem do nemocnice, na pohotovost. Řekli mi, že tam mají mnoho lidí, ale když jsem jim řekla, jaké mám obtíže, řekli, že mám vydržet do středy, že s tímto nemám chodit na pohotovost. Tak jsem tedy ve středu 27.12. šla do nemocnice a tam mě poslali na ortopedii. Tam jsem jim přesně takto popsala celý problém. Bylo jim divné, že mám na bříšku prstu ty bouličky, některé už trochu splaskly a měla jsem místo nich takové zvláštní fialové/červené tečky. Něco jako modřinky? Prostě bylo jim to divné, netušili, co to je, ta boule na kloubu jim taky přišla divná. Přišlo mi, že se mi to samé začíná dělat i na palci, že se mi palec také pomalu nafukuje, ukazovala jsem jim to, ale oni se zajímali jen o ten nejhorší ukazováček. Možná škoda, možná měli hledat souvislost mezi těmi 3 psty na jedné ruce a přitom každý prst měl jiný problém. Odeslali mě na rentgen jen toho ukazováčku, ale nic tam nenašli. Poslali mě domu s tím, že zánět v tom není, možná je to nějaké pohmožděné.. vše bylo s otazníky. Řekli, že když mi děla zavázané dobře, ať mám ty 3 prsty zavázané, řekli, ať si mažu mastmi na otoky, záněty, ať beru 3x denně ibalgin, Aescin 2-2-2 a vitamin B, příp. magnesium nebo vitamín C. Toto vše jsem začala brát, poslechla jsem je, ale v pátek 29.12. mě velmi ve všech 3 prstech divně tepalo, cítila jsem větší bolest a celkově zhoršení, šla jsem tam znovu. Prostředníček pořád stejný - oteklý kloub a nejde pořádně ohnout, ukazováček - bouličky se rozplynuly, už to nejsou doslova bouličky, spiše takové hrbolky a jsou pod nimi ty fialové tečky, v ukazováčku nemám cit, když přejede bříškem prstu přes něco, cítím bolest a cítím, že necítím tu strukturu (např. na obličeji necítím pupínky, když se přes ně přejedu). Palec - objevily se mi tam také bouličky, říkala jsem, že to vypadá, že to tam možná začíná to co na ukazováčku. Koukali na to znova, ale z jejich hlediska tam nic není, takže mě poslali domu, ať pokračuji v terapii. Dneska 31.12. ráno - velmik oteklý, nafouklý palec. Opět jen ten poslední článek, bříško palce. Mám tam asi 3 stejné bouličky, pod některými již opět fialové tečky, ztrácím cit nebo jak to říct. Navíc se mi toto udělalo i na prostředníčku. Na prostředníčku nateklý kloub, nejde pořádně ohnout a nateklé, nafouklé bříško + tmavší červená boulička? Zatím nevím, asi se tam začíná dělat. Takže dnes zhoršení ,nebo tedy ttyto bouličky na všech 3 prstech. Chladím, beru léky, mažu, vše podle nich, ale ono se to zhoršilo, nebo spíše rozjelo. S pravou rukopu nic neudělám, vše mě bolí, takýkolik dotek na ta bříška bolí a cítím, jak jsou necitlivá nebo nevím ja kto nazvat - jak jsem psala, když se dotknu všemi 3 prsty např. obličeje a přejedu před pupínek, necítím ho, necítím hrbolek, necítím jinou strukturu té kůže na obličeji. Ty bříška jsou méně citlivá nebo jak to říct.
Ke všemu ještě bych měla mít menstruaci a před menstruací se mi vždy vše zhorší, ale jakmile začnu mít menstruaci, nebo spíše při konci se mi najednou všechny problémy zázračně ztratí. Menstruaci jsem měla mít včera, ale vypadá to, že asi kvůli těmto všem lékům a tím vším se posune. Říkala jsem si, nojo, zhoršení, to je mi blíží menst. a pak bude klid, ale vypadá to, že se mi asi oddálí. Možná i tím vitamínem C a Aescinem.
Lékaři to viděli na pohmoždění, vzhledem k tomu, že to byl palec + ukazováček, říkala jsem si, proč ne. Ale pak se mi začalo nelíbil to spojení palec+ukazováček+prostředníček takže začali s karpálním tunelem. Ptala jsem se v lékárně, že nevědí, a že po druhé návštěvě je napadly karpáály, ale v lékarně řekli, že ne, protože to bych nesměla hnout zápěstím a další symptomy tomu prý neodpovídají.
Vše dělám levou rukou, v pravé nyní nic neudržím, bříška prstů nebolí, ale když se něčeho dotknu, tak to bolí a navíc v nich nemám cit a tím, jak jsou nafouklá, jdpu špatně ohýbat. Nikdo netuší, co by to mohlo být a z čeho. proto se obracím sem na Vás, třeba se někdo s tím již setkal nebo by věděl. Věřila jsem té pohmožděnině, ale když se mi udělalo i na prostředníčku (který skoro nepoužívám), nemyslím si, že by to byly pohmožděniny, ani nevím, jak bych si ji na prostředníčku udělala. Ani nevím, co s čím souvisí. Jestli to začalo už tím přeležením ruky nebo ne. Mrzí mě, že lékaři nekoukali na všechny 3 prsty celkově, ale jen v tu chvíli na nejhorší ukazováček. Dneska to mám na 3 prstech a já absolutně netuším z čeho a proč.
Moc děkuji za vaše nápady, jelikož nikdo si nedokáže představit, co by to mohlo být. Zkoušela jsem udělat i foto, ale levou rukou jde špatně a na fotce to není vidět, ve skutečnosti to vypadá úplně jinak než na foto.
Znám z rodiny podobný případ, jenže šlo o kotníky. Ta osoba, dříve akční a zdravá, se ráno prostě pro bolest a otok nepostavila. Skončila v nemocnici. Taky si dlouho nevěděli rady. Řešili to koktejlem kortikoidů do žíly. Bylo to v září a kortikoidy bere dodnes. Ačkoliv je ubírá, má už vedlejší účinky, jako nevolnosti, pálení žáhy a únavu. Nakonec to nazvali reaktivní artritida. Hledala jsem si informace a řadí to k autoimunitním nemocem. Nejčastěji to má krevní skupina A a většinou tomu předchází stres nebo nějaká nemoc. Covid měla, ale nijak dramatický a dvě očkování a též bez zjevné reakce. Teď už chodí.
Možná by pomohlo nějakou kortikoidovou mast, když nejde o velké klouby. Četla jsem knihu Autoimunitní řešení. Autorka, lékařka, popisuje vlastní zkušenost a nabádá k zdravému stravování. Jenom je to o americkém jídelníčku a naše strava je přeci jen jiná. Teď si čtu o potravinách, které jednotlivým krevním skupinám škodí a zhoršují imunitu a které naopak prospívají.Porovnávám s problémy v široké rodině. Hodně na tom bude.
Ty léky kortikoidů do žíly jsou nebezpečné. Mojí mamice dlouhodobé užívání takového léku způsobilo trvalé zdravotní problémy a nakonec ochrnula. Způsobilo to řídnutí kostí. Brala je na astmatické záchvaty, a bohužel si na to tak zvykla, že se bez toho neobešla. Nevím přesně co jí píchali, nejsem lékař, ale byla na tom doslova závislá. Nemohu tady vypisovat celý příběh, ale nedopadlo to dobře.
Děkiuji všem.
Píšete tu o tom, ale stejně tu povedu takový napůl monolog.
Může to být ze stresu? Když lékaři netuší, když vyšetření nic neukázalo, když v lékárně také netušili, když ani internet se s něčím takovým nesetkal? Když na to nic nepomáhá a ještě se to zhoršuje?...
Já vím, řečnické otázky. Ale mohlo by být, že? A může být tedy odpovědí a léčbou - klid, zkrátka odstranění stresu a toho, co ten stres vyvolává?
Když uklidním mysl, že se mi to samo začne srovnávat? Máte tipy, jak si pomoci? Třeba co vám funguje? Děkuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.