Nejste přihlášen/a.
prosím o radu, do jakého trest. činu lze zařadit, když mi příbuzný bere ze stolu mé osobní dokumenty, příp.si je ofocuje a nechává ověřovat, aby je použil proti mně. Není to jeden případ, stalo se to několikrát, v době mé nepřítomnosti. Zjistila jsem to, když se podřekl, co "na mě má". U mne se jednalo o doklady k nemovitosti, autu, osobní zápisy rozpočtů. Našla jsem, že by se jednalo o zákon na ochranu osobnosti, ale také to, že tyto soudy trvají i tři roky a žalující musí vše dokazovat, navíc je to finančně náročné.
Navíc při zjišťování o mém autu došlo k zneužití pravomoci úřední osoby, kdy mu jeho kamarád - policista - poskytl údaje o vlastnictví mého auta - což je databáze jen pro policii a nemá do ní přístup soukromá osoba.
Děkuji za rady.
a to jsi ho ještě nekopla do řiti? Co za příbuzný když tam bydlí, nebo má možnost volného přístupu? Údaje o vlastnicvtí k nemovitosti jsou volně přístupné na intu.
Když to oznámíš, jaké máš důkazy? Ještě na to můžeš doplatit sama. Tyto věci jsou vždy ošidné.
děkuji za odpově´d, nebydlí zde, věci nemám na stole volně přístupné, ty důležité jsem odnesla mimo domov, normálně se mi hrabal ve skříních a ve stole, ještě, než jsem na to přišla, normálně si člověk věci nezamyká, protože nepředpokládá, že se mu někdo bude hrabat v jeho osobních věcech,
doplněno 01.10.10 12:02:ještě bych chtěla doplnit - je to to samé, kdyby k vám komukoliv přišel někdo na návštěvu (příbuzný) a začal vám otevírat šuplíky a hledat ve skříních, např. když vám zalívá ve vaší nepřítomnosti kytky - nemyslíte, že je to zasahování do osobnostních práv? I tak děkuji všem za odpovědi
Tak my máte takové nepsané a zažité pravidlo slušnosti, že se druhému nikdo nikdy nehrabe v jeho věcech. A klíče od bytu nikdy nedám osobě o které se domnívám, že je zvědavá a prošmejdila by mě všechny skříně, i kdyby se jednalo o příbuzného. Zasahování do osobnostních práv to určitě není, klíče dáváte dobrovolně. Je to pouze prostá a sprostá nevychovanost. Karina
doplněno 01.10.10 13:16:takovéhle chváni podporuje i jeden pořad v TV o vaření. Tam se schází 5 různých lidí v domácnostech každého z nic. A než hostitel připraví jídlo, ostatní se hrabou ve skříních, zkouší si věci a všude lezou . Je mě jasné, že je to reality show. Ale ten kdo nemá potuchy o společenském chování si ze sledování tohoto pořadu odvodí, že je tohle jednání normální ...karina
gargamele, ještě dodateček. Pokud se rozhodnete, že už mu klíče nepůjčíte, vyměňte si zámek. Může už mít dávno udělané duplikáty klíčů Kar.
Děkuji všem za odpovědi, ono to je na dlouhé psaní, ale již to řeším od začátku t.r. a částečně jsem to vyřešila. Chtěla jsem znát názory druhých, Obč. zákon §11 se zabývá ochranou osobnosti, kam by toto vše patřilo, ale najde se i jiná a rychlejší cesta.
Na darebáka, který si myslí, že je beztrestný, musí platit zákony, má toho na triku více, podvody, daňové podvody, takže touto cestou půjdu. Děkuji všem.
Chápu, že doma nebudu mít trezor, i když i tací jsou. Vždy je to někde volně přístupné, tedy pro lidi v domácnosti, slušností je i v rodině do osobních věcí nelozit. Otázka co máte mezi sebou, proč to dělá..
No tak ho nepustit do bytu, pokud o něj nestojím tak mu říct, že není vítaný.
Bussi, tak třeba my ten trezor doma máme. Nikdy nevím, jestli si dcera tajně nepřivede domů nějakou kamarádku a nenechá jí tam samotnou, třeba kdyby šla koupit občerstvení, nebo co já vím. Druhé klíče od bytu má pouze tchýně, kdyby se něco stalo, ale ještě jsem nezažila, že by si jimi otevřela, vždy zvoní, nebo že by přišla v naší nepřítomnosti.
K tazatelce. Chtělo by to rozepsat. Pokud je Váš příbuzný zloděj a nemá vlastní klíče, je to vloupačka. Pokud má klíče od bytu, tak opravdu nevím.
doplněno 01.10.10 12:16:Dokonce i můj otec měl jednu skříňku z obývákové stěny zamykací.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.