Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze požádat o to, že si nepřeju transplantaci?

Od: poradte12 odpovědí: 21 změna:

Je možné vyslovit podmínku v případě nějakých akutních potíží, že si nepřeju transplantaci?
Lze to jen vyslovit nebo to mám mít písemně? Přihlíží se na ten požadavek nebo bez souhlasu transplantují orgán?
Děkuji za informace

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Ono to s tou transplantací zase tak neletí. Neměj strach.
I kdyby to bylo akutní, tak ve špitále nemají plný regály ledvin, jater a dalších orgánů.
Týká se to i krve? Transfúzi taky nechceš?

hodnocení

3x
Těžko vám budou něco transplantovat v akutním stavu, aniž byste přišel k vědomí. Na transplantace se stojí dlouhá fronta.

rudolff
hodnocení

1x
Souvisí tahle otázka s dotazem nock12 na předávkování paracetamolem?
poradte.cz/...

hodnocení

0x

Ano lze to. Lze i vyjádřit přání neresuscitovat. Tiskopis a bližší informace najdete na netu. Vyjádřené přání smrti. Tam to všechno je. Jednou jsem se tady na to ptala, ale nemohu to zpětně najít.

lenkas
hodnocení

No a když to u sebe ten tiskopis člověk nemá? To aby to všude nosil nebo jak?

Ano pokud si nějaký zákrok nepřejete (transfúzi, transplantaci, resuscitaci...) tak písemný záznam nejlépe s ověřením (czechpoint-matrika- notář) a ještě také toto sepsat se svým praktickým lékařem=záznam u PL ve vaší dokumentaci. To se asi týká spíše když nebudete schopen sám toto řešit (po DN v autě, vážný prac. úraz...) . Pokud plánovaný zákrok pak řešit ihned na příjmu či při předoperačnám vyšetřením.

Přesně to nevím, ale vím, že každý zásah do těla, musíte podpisem povolit. Pacient nebo zákonný zástupce nebo někdo z nejbližší rodiny. A tam by to mělo, na co se ptáte, řešení. *nevi* Transplantace není tak jednoduchá, jak to vidíváme v seriálech a ve filmech. Předchází mu dlouhá, široká a bystrozraká vyšetření a také příprava, která má za úkol potlačit imunitu, aby nebránila přijetí. Asi není transplantace jako transplantace. Je něco jiného orgán, který se hledá a čeká se na něho. To vím z dialýzy, kolik lidí a jak dlouho je na "čekačce". Ale sama jsem 20.12.zažila transpantaci kosti, kterou zubař nahrazoval tu, kterou vylomil , když doloval zapomenutý kořen zubu. ;) Toto všechno beru jen jako diskuzi. Fakt je naprosto něco jiného. Když je opravdu, ale fakt zle, sám se budete divit, kolik vůle a co všechno budete ochoten podstoupit, jen abyste neumřel.

hodnocení

0x

Nejsem znalec ani právník ale nepřát si transplantaci?

Můžeš odmítnout darování tvých orgánů po tvé smrti.

Jak bys chtěl odmítat trasplantaci? to nevím. V každém případě musí mít lékaři souhlas se zákrokem buď přímo od tebe a pokud toho nejsi schopen tak od nějakého tvého zástupce.

I když budeš mít na krku cedulku, že transplantaci odmítáš, tak lékaři se budou snažit udělat cokoliv co ti pomůže. Pokud bude jedinou možností transplantace, tak se asi neubráníš. No a pokud se potom budeš soudit, tak si příště nevolej záchranku a buď jako hrdina doma až do konce.

poradte12
Když odmitnu transplantaci tak mi ji snad neudělají, ne .

Oni se totiž lékaři chrání tím, že mnohdy pak půjdou proti vůli pacienta-tím spíš pokud je ve stavu kdy nemůže projevit svou vůli.

liska5
hodnocení

0x

Na transplantaci se většinou čeká, až se objeví nějaký vhodný dárce. Pokud Vám transplantaci navrhnou, tak Vy ji odmítněte. I v té čekací době se můžete vyjádřit. Písemně je lepší. Lze i kopie na všechny instituce, kterých se to týká. Známá odmítla léčbu rakoviny, tak nešla na žádné ozářky a chemoterapie.

Smím se zeptat, jak známá dopadla?
liska5

Za rok a půl zemřela, v 58 letech. Rak. tlustého střeva. Tam byla nějaká rodinná zátěž, její otec zemřel ještě mladší. Ten to měl v hrtanu...

liska5

Ještě musím podotknout, že to bylo před 20 lety.

kmet
hodnocení

0x

Jj kdysi jsem slyšel, ze například jehovistům nedávají ani krevní transfuzi, když nechtějí, normálně je i třeba děti nechají vykrvácet po nehodě a tak. Možná je to urban legend.

Přesně je to urban legend! NIKDY nedají krev HNED na místě ani při velké ztrátě. VŽDY až v nemocnici po rozboru krve. do té doby dají roztoky na doplnění objemu a hned léky na podporu tvorby krve . Taže buďto poraněný vykrvácí dřív než mohou lékaři zasáhnout ale ne poté. o by muselo už být tak devastační zranění že...neboOvěřeno před víc jak 25 lety při výcviku s trhavinami, když "konrtrolenko" nás je..., že nemáme každý v kapse kartičky s krevní skupinou. Nakonec to dopadlo tak, že se pohádal a prohrál spor s posádkovým lékařem který musel být přítomen při tomto výcviku. a navíc nás paradoxně nás je... za něco co v té době ještě nemělo oporu v předpisech, ale že jsme porušili základní BO při práci s trhavinami , to nepoznal

Krev na místě už se dnes v kritických případech dává, má ji k dispozici letecká záchranná služba. Dávají nulu negativní, takže rozbor netřeba.
Jinak pro tazatele - s transplantací žádný strach, jak už vám to tu psali, pokud vám bude selhávat orgán a lékař transplantaci doporučí, tak zařazení do transplantačního pořadníku nemusíte přijmout a je to vyřešené .

ntvl
hodnocení

0x

no já bych jim řekl že pokud do mě nacpou nějaký cizí orgány tak se zabiju; oni by respektovali mé přání, ale poslali by mě za odměnu do blázince na převýchovu (brainwashing)... ale je to řešení

hodnocení

0x

Pokud máte nějaké potíže a lékaři, kteří tomu rozumějí, doporučili transplantaci, měla byste jim ruku políbit. Něco o tom vědí a doporučili Vám to nejlepší, co pro Vás mohou udělat. Pokud transplantaci odmítnete, může se klidně stát, že za rok už budete jen jménem na náhrobku. To nestraším, ani Vám to nepřeji, ale je to prostě tak.

Dcera /45/ čeká už rok v IKEMU na transplantaci jater. Je to šílený nápor na psychiku, pro ni i pro její blízké.

Byla na pravidelné kontrole. Lékařka jí řekla, že je sice na listině čekatelů, ale dárců vhodných orgánů je velice, velice málo. Prý dávají přednost orgánům od mladých. Jejich játra jsou ale prý ve většině případů nepoužitelná /chlast a drogy/. Prý mívají v mnoha případech lepší játra sedmdesátníci, než dnešní mladí. Koukala jsem na to jako pitomec. Úmyslně se ničit? Ale tak to dneska mnohdy je.

Nyní dostali prý jedna dobrá játra, ta rozdělili napůl mezi 10 měsíční miminko a 7 leté dítě. Úplně mě obešel mráz. Litovala jsem dceru, jak mladá je na tak šílenou nemoc a teď vidím, že tak zoufalé problémy mají i malé děti, které by měly mít teprve život před sebou. Je to šílená představa. *plac*

Proto ne nebraňte a je-li transpantace čehokoliv pro Váš organismus nezbytná, jdětě do toho. Jinak jste sám proti sobě. A proti svému životu.

Ale kdo chce kam...*bzum* Jaga.

A zase už bulím. Do prčic, my to zvládnem. Musíme!

@babajaga
Tohle opravdu rekli doktori, co jsi napsala?
.
Prý dávají přednost orgánům od mladých. Jejich játra jsou ale prý ve většině případů nepoužitelná /chlast a drogy/. Prý mívají v mnoha případech lepší játra sedmdesátníci, než dnešní mladí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]