Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kvalitní zápalky

Od: amper® odpovědí: 16 změna:

Existuje ještě něco, jako je zápalka běžné kvality, tzn. aby člověk šrtnul a zápalka vzplála na první, max. druhý pokus? Bez lámání dřívek, odpadávání hlaviček, neškrtajících škrtátek a jiných nežádoucích efektů? S těmi čínskými šmejdy, co jsou v prodeji, se disciplína zapálení ohně jednou sirkou stává záležitostí pro pány, co tahají králíky z klobouku.

Díky.

P.S.: Vynález zapalovače k nám už samozřejmě taky dorazil, ale sirky jsou sirky.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Obávám se, že neexistuje :(. A vůbec bych se nedivil, kdyby to bylo záměrně, podle nějaké směrnice EU pro zvýšení požární bezpečnosti *zed*.

hodnocení

Přesně tu samou myšlenku před minutou vyjádřila svými vlastními slovy dcera :-D.

indu

magdon: Také se přidávám k názoru, že by to mohlo být nějakým výmyslem nebo spíše nesmyslem EU. Zrovna dnes jsem potřeboval zapálit zápalkami v kotli a po několika neúspěšných pokusech jsem si raději zašel pro zapalovač.

hodnocení

3x

U nás sú to zápalku a u vás sirky,lebo tá hmota obsahovala síru. Dnes už z toho ostal len názov lebo síru to nevidelo ani z lietadla.

hodnocení

2x

To není zápalka - to je sirka.

Sirka nepotřebuje škrtátko, zápalka ano.

Vybavení pro bushcraft a survival - Rozdělání ohně - Zápalky
armed.cz/...

hodnocení

Super, díky. I za upřesnění terminologie.

re4zon
A tohle tvrzeni lze necim podlozit? Sirka je pokud vim jen hovorovy nazev pro zapalku. Ta co potrebuje konkretni skrtatko je bezpecnostni a tem ktere lze zapalit o jakykoliv hruby povrch se rikalo samoskrtky.
hodnocení

re4zon
No a tam pisou v zasade to co jsem napsal driv. Nic o tom ze by sirka a zapalka nebylo totez nikde nevidim a nemuzu najit..

hodnocení

0x
Věcná zápalka. Stačí trošku benzínu.
heureka.cz/...

hodnocení

0x
Neporadím, ale soucitim, vyklizel jsem byt, kde byly zápalky asi 40let staré, vezmu skrtnu a hoří. Mám tu ještě pár krabiček z roku 2009, vezmu skrtnu a hoří...koupím dneska...no a hodil bych to okna

jestli to nebude tím přesunem výroby do Číny

hodnocení

0x
Zápalky kupuju v coop hb, ty fungují normálně. Špatné zkušenosti mám od flopu.
hodnocení

Hb je značka zápalek nebo Havlíčkův Brod? Coop mám 2 km, ale do Havlbrodu kvůli zápalkám určitě nepojedu.

hodnocení

0x

Také mám doma 3 krabičky ohněvzdorných sirek, kupovaných v různých obchodech. Chodila jsem se zapálenou špejlí od svíčky ke svíčce. Ale našla jsem na chodníku zapalovač, tak to mám dobré. *smich2* Ale zase, říkám si, že o nic nejde. Nedám se vytočit. Je mnoho řešení a dost jiných fajn fungujících věcí. Prdím na sirky.

doplněno 28.12.23 15:52:

Jen něco pro úsměv. Včera v Lidlu jsem koupila meloun. Letošní sběr z Brazilie. Kilo za 16kč. Takový šikovný, něco přes 2 kila, 35kč. Levněji než české brambory, letošní sběr. A také levnější, než melouny o prázdninách v létě. Nezvencnul by se jeden? *smich2*

hodnocení

0x

Encyclopedia Britannica "https://www.britannica.com/science/match-tinder"píše:

Existují dva hlavní typy moderních třecích zápalek: (1) zápalky pro škrtání kdekoli a (2) bezpečnostní zápalky. Hlavička zápalky "strike-anywhere"obsahuje všechny chemické látky potřebné k dosažení vznícení třením, zatímco bezpečnostní zápalka má hlavičku, která se vznítí při mnohem vyšší teplotě a musí být škrtnuta o speciálně připravený povrch obsahující složky, které přenesou vznícení na hlavičku.

Česká Wikipedie "https://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1palka"píše:

Hovorový název sirka se v češtině udržel, i když odpovídá nejstaršímu druhu zápalek, jejichž dřívka byla namáčena do síry.

Použil jsem název "sirka", protože sirky existovaly již před "bezpečnostními zápalkami / safety matches"bez nebezpečného bílého fosforu a nepotřebují speciální škrtátko.

Anglická Wikipedia má heslo "Match"zpracované mnohem podrobněji: "https://en.wikipedia.org/wiki/Match"

---

Tady

video "Sulphur Matches | How to make Brimstone matches from powdered Sulphur for your fire kit / Sirné zápalky | Jak vyrobit sirné zápalky z práškové síry pro vaši sadu na oheň.

Autor ovšem kromě voskované lepenky a balzových dřívek používá i troud a ocilku ... podívejte se sami.

viz také

" Sirkařství - historie druhé sušické továrny na sirky"zde:

" mestosusice.cz/... "

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]