Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Melatonin a spánek

Od: caesar odpovědí: 29 změna:

Špatně usínám a spím, v 70 letech nic nového. Ač neuznávám různé doplňky stravy a na reklamy na ně jsem přímo alergický, podlehl jsem reklamě na doplněk stravy na lepší spaní "Melatonin forte original" v ceně necelých 300,- Kč a objednal jej. Po týdnu konzumace nevidím žádné zlepšení, stav stále stejný, kdybych si za ty peníze koupil bednu piva, možná bych spal lépe. Dozvěděl jsem se, že melatonin je "látka tělu vlastní, organizmus si ji vytváří sám, jeho produkce může s věkem klesat", cituji z popisu, který je uveden na přípravku. Můj dotaz zní - lze melatonin (který si vytváří tělo) vyrobit "uměle"? Děkuji.

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

// Můj dotaz zní - lze melatonin (který si vytváří tělo) vyrobit "uměle"? //

Nepochopil jsem ten dotaz *co*Ten kupovaný melatonin není vyrobený uměle?

Nicméně taky jsem pátral kdysi ohledně melatoninu, jak info různě možně, tak i v odpovědích v lékařských poradnách a s melatoninem si prý neradno zahrávat..by vám mohl rozhodit spánek ještě víc. A propo vy víte, kolik si vaše tělo této látky vytváří, když si ho takhle sám ordinujete uměle?

Ale jinak všeobecně k tématu nespaní: ono než začít s nějakými "tabletkami" pro spaní, by chtělo vědět, jestli jste zdráv, neberete nějaké léky, které mohou ovlivnit spánek, jestli pijete kafe, černý a zelený čaj, energetáky (tak v 70 počítám že snad ne :) ) jestli nejíte často hořkou čokoládu, nejlépe 75% apod.,-prostě jakýkoliv zdroj kofeinu, jestli se dostatečně přes den hýbete-myslím trošku sport, jestli se rád stresujete u zpráv apod, alkohol, cigaretky, vyvážená strava, hydratace, atd. Pak se dá bavit dál.

Pak jako starší člověk by bylo nasnadě užívat nějaké doplnky stravy..třeba ten hořčík, vit.D, omega3, multivitamin-kvalitní. Ale základem je hlavně pestrá kvalitní strava.

runner2

"Ale základem je hlavně pestrá kvalitní strava."

Pokud má někdo chronické potíže se spánkem, tak jen stravou je opravdu nevyřeší.

Všechno souvisí se vším..a hlavně s jídlem..mikrobiom-zdraví začíná ve střevech, zkuste si o tom něco počíst..informací je na netu spousty. Ale není to samozřejmě jediná věc, je to prostě komplex všeho co jsem napsal. A ještě jsem zapoměl dodat osvětlení před spaním, čumění do displejů apod. Ale tak to ví asi už každý.

Ono informací o zlepšení kvality života, spánku..je všude v médiích mnoho a mnoho..a poslední dobou se s nimi roztrhl pytel. Tak jaktože pořád spousta lidí má nějaké problémy? Lenost, laxnost, lidi se bojí udělat nějakou změnu v životě. Hlavně si myslím a vidím to kolem sebe i v práci, že vítězí lenost. Tedy do doby, než se jim začne rapidně zhoršovat zdraví. Ale to už je častokrát pozdě něco dělat. A stejně si raděj zajdou k lékaři pro pilulku než aby začli pro sebe něco dělat.

Ted jsem četl, že vynalezli nový lék na hubnutí. Takže jestli to bude opravdu taková pecka jak píší, tak to potěš koště. To už lidi tuplem nebudou nic pro sebe dělat. Sice pak nebudou možná obézní (ikdyž tomu moc nevěřím že to bude takový zázrak), ale zdraví půjde do kytek ještě rychlejc. No, každého volba.

runner2

mernete, to co jste popsal jistě může u lehkých poruch spánku pomoci. Máte samozřejmě pravdu, že člověk potřebuje pohyb, denní světlo, jíst střídmě atd.. říká se tomu myslím spánková hygiena. Je to asi to první, co člověk který nespí zkusí. Ale já znám případy kdy je problém v hlavě, prožitý dlouhodobý stres, ztráta blízkého, psychické problémy a věřte mi, že tam to zdravým způsobem života nevyřešíte. Když si zlomíte ruku, je to jasné co máte dělat i doktor ví jak vás spravit. Když ale přestanete spát z důvodů které jsem napsal, máte velký problém který vám ničí život a zdraví a řešení tak jednoduché není.

Tak tohle je něco jiného a rozumím tomu co myslíte. Jen je škoda, že pán toho o sobě nenapsal víc a nevíme, proč tedy ted hůř spává.

Ale divil by jste se, kolik lidí má problémy se spaním a vůbec si neuvědomují, že za to může třeba jen obyčejný kofein, který je ve spoustu potravinách a někdo, třeba i já, je vůči němu hodně citlivý a že stačí jen minimální jeho množství, které se denně nabaluje a pak přestává spát uplně a ani netuší proč. Tak letí za doktorem pro prášek. Ale to není dlouhodobé řešení.

liska5
hodnocení

2x

Kdysi jsem ho na sobě testovala. To se tady ještě nesměl prodávat a vozil se ze Slovenska. Taky jsem nepocítila změnu. Asi mám toho svého dost. Melatonin je jeden z hormonů epyfýzy / šišinky uprostřed mozku. Má za úkol dávat signál k usnutí a probuzení. Souvisí s reagováním na světlo a tmu. Ten prodávaný je syntetický, vyrobený laboratorně. Uplatňuje se spíš malé balení na pár dní pro případy nespavosti po přeletu do jiného časového pásma.

Pak zkusit bylinné čaje nebo kapsle z lékárny, pokud nechcete něco na předpis. Hořčík večer.. Nebo dýchací metodu 4, 7, 8. Popíšu, když bude třeba.

slovan
hodnocení

2x
Na umělou chemii se vykašlete, chce to začít z úhlu pohledu selského rozumu.
To znamená vypozorovat, co jím a piju před nocí, kdy blbě spím a vyvarovat se toho.
Za druhé fyzický pohyb v průběhu dne. Lidé, kteří jsou opravdu unavení, tak rozhodně usnou. Ano, tak jednoduché to je.
Za třetí nevidím žádný problém v tom, že si v důchodě můžu konečně v klidu číst do kolika chci a vstávat, kdy se mi chce.
Co by jiní, štvanci kapitalismu, dali za takové "potíže" místo těch, které mají...

"Na umělou chemii se vykašlete"

Tohle je jediná věta, se kterou s Vámi souhlasím. Tak jednoduché to skutečně není. Je vidět, že o skutečné nespavosti nemáte ani potuchy.

Ať večer jím cokoliv, případně nic (špatně spím téměř každou noc), ať mám přes den pohybu hodně, nebo málo (15 km tůra, nebo 12 hodin u PC), i když občas padám únavou na hubu (den strávený na stavbě), na můj mizerný spánek to vliv nemá (v extrémním případě to má účinek přesně opačný). Nezáleží na tom, jestli jdu spát v 8, nebo v 11, někdy jsem vzhůru ještě před půlnocí. Jakožto důchodce sice můžu vstávat, kdy se mi zachce, ale vstávat, když se vzbudím ve 1/2 páté (občas i dřív, třeba ve 3) není to pravé. Výjimečně to řeším i tichými pracemi v domě (třeba jdu ve 2 ráno natírat dveře).

Co stím mají společného Vaši "štvanci kapitalismu" teda fakt netuším.*zmateny*

runner2

slovan

"Lidé, kteří jsou opravdu unavení, tak rozhodně usnou. Ano, tak jednoduché to je."

Zřejmě jste nikdy vážnější problémy se spánkem neměl, jinak by jste takový nesmysl napsat nemohl.

mela
Muzete to nejak priblizit? Takze vy fyzicky makate jste unaveny kafe odpoledne nepijete ani zadne leky co rozhodi hormony, nepospavate pres den (po obede) a po 18 hodine uz nepijete ani nejite nic a presto ve 23 hodin NEMUZETE USNOUT?
runner2
Mela: budete se divit ale je to možné. Tyto dotazy přesně vystihují, jak nepochopitelné to je pro lidi kteří se s tímto problémem nesetkali, spánek je přeci tak samozřejmá věc! Takže Melo, střežte svůj spánek dokud jej máte.
slovan
"runner2" : O nespavosti vím víc, než je mi milé. Právě proto jsem napsal čestnou, pravdivou reakci. A Vy si dělejte prdel z plastelíny a ne ze zdejších přispěvatelů.
V koncentráku spali lidi únavou i ve stoje, při nočním nástupu na "appell platzu", jak byli utahaní...

hodnocení

0x

Jakési předražené "melatoninové" placebo jsem také před časem zkoušel (ještě k tomu byla přibalená černá rouška přes oči). A nic. To už je skutečně účinnější to pivo ;).

Co mě ale kdysi bezpečně uspalo byl nějaký "energodrink" (název si už nepamatuju), který jsem si koupil, když jsem naopak potřeboval vydržet vzhůru *smich*.

hodnocení

0x
Pěkný den,na mě tyto zázračné potravinové doplňky také nikdy nezabraly. Akorát léky na předpis. Dnes už existují nenavykove léky na předpis,které Vám navodi dobrý spánek

Nenávykové léky...bez vedlejších účinků? Které to prosím jsou?

Můžete doplnit názvy nenávykových léků na předpis,které navodi dobrý spánek.

Napriklad triticco,mirtazapin,valdoxan

sametka
hodnocení

0x

Co ale dělat, kdyždobře usnte a spíte cca 5 hodin a dál už to nejde. Jaké doporučíte byliny či léky?

liska5

S věkem asi potřeba dlouhého spánku u mnohých klesá. Zdá se, že to je v genech, když si člověk vybaví své rodiče. Já už léta chodím spát po půlnoci. Vím, že šest hodin spát, je u mne rekord. Tak si luštím sudoku nebo čtu, až se učtu. Jestli je spánek rozfázovaný na 1,5 hodinové cykly, tak dám většinou tři, maximálně čtyři. Pak by asi bylo dobré během dne na chvilku lehnout a vypnout.

Kdysi tu někdo napsal: když chci usnout, tak čtu Babičku Boženy Němcové:-D

liska: Za mlada perfektně fungovaly skripta. Jak je člověk otevřel, do dvou minut byl v limbu. Teď nefunguje nic. V 22:30-23:00 se vypnu, dám 2 cykly, dojdu si na WC, 2 cykly a můžu vstávat, protože pokud usnu, už je to stejně k ničemu. Pokud to někde ošidím, už to nedospím.

sametka

Jo, ale když jdu spát kolem 23. hodiny, tak ve 4 ráno jsem sice ospalá, ale světlo lampy při čtení mě úplně probere a už do rána neusnu i kdybych četla Babičku.

fram
hodnocení

0x

Melatonin je hormon, který se tvoří v mozku, konkrétně v šišince (epifýze) a který je důležitý pro správný biorytmus spánku a bdění. Umělě se vyrobit dá. U člověka jeho produkce souvisí se světlem. Melatonin Hlavním úkolem Melatoninu je regulovat biologický rytmus spánku a bdělosti, proto se někdy označuje jako "hormon spánku".

A proto lepší je "pocvičit" usínání, správný biorytmus, tělo. Když vstáváme, tak do plného světla, nejlépe na přímé slunce. Alespoň na půl hodiny - posnídejme na balkóně. Melatonin se přestane tvořit. Když jdeme spát, tak do co největší tmy. Zatáhnout závěsy. Pozor na lampy z ulice, noční světýlka. Vyrobíme co nejvíc melatoninu.

Ovšem osobně na nejlepší sny dodporučuji před spaním a třeba i během noci užívat plnotučné mléko. Užívat doplněk stravy s melatoninem během dne - no nevím...asi se spíš rozhází onen kýžený správný biorytmus.

"Když jdeme spát, tak do co největší tmy"

Je to tak trochu teorie. Já v úplné tmě neusnu ani náhodou. A když se vzbudím třeba ve 3 a nemůžu znova usnout, stačí rozsvítit lampičku nad vedlejší postelí a pustit rádio. Pak většinou spím během 1/4 hodiny.

sametka

Já chodím v noci na WC ve tmě, protože každé sebemenší světýlko mě rozhodí a už neusnu.

cesar

Vážení diskutující, teprve po přečtení svého příspěvku a upozornění mernet jsem si uvědomil, že jsem napsal pěkně blbou otázku "Zda lze melatonin vyrobit uměle"? Asi skutečně ano, omlouvám se. Spíše jsem přemýšlel na tím, zda melatonin skutečně tento přípravek vůbec obsahuje. To že je uveden ve složení mě neuspokojuje, je to doplněk stravy, neublíží ani asi jak zde čtu nenadchne. Zda tam melatonin skutečně je nebo není, nikdo asi laboratorně kontrolovat nebude. Pokud bude fungovat jako placebo, dobré. Jinak nic. Kdo je výrobce uvádět nebudu, podle mne to není žádná známá farmaceutická firma. Jaké jsou výrobní náklady syntetického melatoninu nevím, asi velmi nízké, protože v balení je 100 tablet, + 100 tablet "zdarma" jen za necelých 300,-Kč. Nejde mi o těch 300,-Kč ale o princip všech "doplňků stravy", kterými jsou lékárny zaplaveny. Kdyby všechny přípravky měly ty účinky, tak jak od nich po zakoupení očekáváme, nepotřebovali bych chodit k doktorům pro léky na předpis a vyléčli bychom se sami. Snad jsem se už teď vyjádřil srozumitelněji. Děkuji.

liska5

Jestli máte pochybnosti o složení potravinového doplňku, tak se můžete obrátit na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. epodatelna@szpi.gov.cz. Uvedete všechny údaje o výrobku vč. výrobce, šarže, doby expirace...

Cesar: nemyslím si, že proklamované potravinové doplnky neobsahují to co mají. To by si známější firmy ani nedovolily, i kvůli kontrolám. Jen si myslím, že lidi od nich očekávají zázraky. Když jsem jedné známé řekl, že užívám nějaký týden ten a ten doplněk, tak se mě zeptala, jak se teda cítím, jestli to pomáhá? Všichni od toho očekávájí, že si vemou 1.tabletku a zachvíli pocítí něco zázračného. Jako účinek např hořčíku s vysokou vstřebatelností-tam jsem to pocítil druhý den, ale jen podle tepové frekvence. Jinak je to prostě běh na dlouhou trať a za druha taky když něco takového začínám brát, tak musím podle toho uzpůsobit i okolnosti-tzn žít zdravě a vše kolem toho. Doplnky nejsou léky, ale jen jako doplněk mého zdraví..proto se to jmenuje doplněk a je to bez předpisu.

krokodlak
hodnocení

0x

nemáte závislost na hypnotikách?

julie12345
hodnocení

0x
Nevím, melatonin ovlivňuje slunce, tma, délka dne, světlo z obrazovky, displeje... Doplňky v tomto případě moc nefungují, pokud nemám nastaven nějaký pravidelný biorytmus a návyky spánkové hygieny.
Za mně je však mnohem zajímavější tryptofan.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]