Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sociální pojištění 2024

Od: wick odpovědí: 4 změna:
Mám správné informace v tom, že,
Sociální pojištění, se v předchozích letech platilo až do podání přehledu o příjmech v původní minimální částce. A až po podání přehledu (obvykle to vychází na květen/červen – podle toho kdy je podáno daňové přiznání), se začínala platit nová (zvýšená) záloha na sociální pojištění.
V roce 2024, to ale bude jinak! Novou (zvýšenou) zálohu je nutné platit už od ledna (platba za leden 2024, je splatná do konce ledna – tj. do 31. 1. 2024
To tedy znamená, že budu platit nové minimální SP už za leden? 3852. Jsem osvč 60%, musím podávat přiznání klasický.
Navíc po podání přehledu mě čeká doplatek na SP za rok 23, kde jsem platil minimum 2944 a tudíž asi budu mít zvýšeno pojistné po podání přehledu, když mě vychazi příjmy na letos o mnoho více než v loni.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

OSVČ, která v roce 2023 vykonávala samostatnou výdělečnou činnost (dále jen "SVČ") s povinností platit zálohy na pojistné na důchodové pojištění (dále jen zálohy) a tuto činnost vykonává nadále i v roce 2024 a pokud u ní nedojde k žádné změně (např. k ukončení a znovuzahájení činnosti, ke změně charakteru činnosti z hlavní na vedlejší či naopak), platí zálohy v roce 2024 do měsíce, ve kterém bude nebo by měl být podán Přehled o příjmech a výdajích za rok 2023 (dále jen "přehled") ve stejné výši jako v roce 2023.

Zdroj: cssz.cz/...

hodnocení

1x
Už mi ta radostná zpráva také do datovky přišla.
Ještě se tím ale nechci zatěžovat, proč si kazit konec roku.

Mně zatím nic nepřišlo. Způsob placení je daný zákonem č.260/1993 Sb., §4, odst.3. Změnu jsem nikde nenašel. Můžete se prosím podívat na přesné znění toho, co vám přišlo?

Podívám se na to oznámení o zvýšení výpalného pro stát až 2.1., dřív ne..
V podstatě je mi jedno, jestli to zvýším hned od ledna a pak mi případně vrátí přeplatky, nebo to zvednu až v březnu a budu něco doplácet.
Prostě stejně jako každý roky budu platit více a více.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]