Nejste přihlášen/a.
Ahoj.
Nemůžu si vybavit správné pojmenování chování, tak snad mi pomůžete
Osoba A napíše osobě B dotaz, zda napíše osobě XY přání za sebe nebo má osoba A napsat za oba.
Osoba B odpoví, ať osoba A napíše za oba.
Osoba A na to zareaguje, že teda ano. Ale přihodí, že kdyby osoba B napsala taky, tak osobu XY potěší
Jak se tomu poslednímu "rýpnutí" říká? Jak to nazvat? Manipulace? Podsouvání? Citové "vydírání" (nebo něco na ten způsob). Myslím, že to má nějaký konkrétní název ale němůžu si na to vzpomenout
Děkuji
Nevím, proč to vůbec chcete nazývat nějakým takovým pojmem, který evokuje špatnost.
Dovedu si představit, že se zeptám syna, jestli mám popřát babičce k Vánocům i za něho, a on, protože si nechce přidávat žádné starosti, mi řekne, že jo. A já mu naprosto přirozeně řeknu, že by mu ruka neupadla, kdyby babičce aspoň zavolal, že by měla radost. Vnímám to tak, že je líný jak veš, když to nechá na mně, protože je mu zatěžko si na to vůbec vzpomenout.
Nemám pocit, že bych se synem manipulovala nebo mu něco podsouvala. Jen mu tím připomínám, že zvlášť pro staré lidi je osobní přání dárkem nade vše.
Nebyla to nějaká taková situace, Vy osobo B?
Je to asi o úhlu pohledu. Ano, já jsem osoba B Za mě - pokud někomu chci napsat/zavolat, tak to udělám aniž by mi to někdo musel říkat. A pokud nemám zájem někomu psát/volat, tak to dělat nebudu a podobné "podsouvání" mě jen vytáčí. Je mi už dost na to, abych se dokázal sám rozhodnout s kým chci být v ve větším kontaktu a s kým z nějakého důvodu ne a nevidím důvod, proč by mi měl někdo říkat, zda se mám s tou či onou osobou bavit.
Beru, že by někoho má zpráva možná potěšila třeba potěšila. Na druhou stranu můj vztah k dané sobě je ovlivněn x lety kontaktu a různého chování a podle toho s k dotyčným chovám - s někým si přeju být v kontaktu, na někoho raděj zapomenu.
Ale tak to má asi každý
No právě, Vaše argumenty jsou racionální a rozumné a pochopitelné, tak proč chcete za každou cenu pojmenovat jednání osoby A? Vykašlete se na to, není to důležité. A já jako matka málo socializovaného syna bych mu to příště řekla zase, i kdyby mi řekl třeba, ať mu nic nepodsouvám. A mně by to bylo úplně jedno.
Každý dělá, co považuje za správné nebo za nutné.
To taky miluju, ten přístup:
Vyber si z těchto možností: A) B)
Já si vybírám B)
Ty hajzle, jak se opovažuješ si vybrat něco jiného, než jsem chtěla a neřekla. Si snad myslíš, že když ti nabídnu něco na výběr, že si můžeš vybírat?!?
@osobah4v to byl jen příklad, aby osoba B pochopila, že není nutné hned explicitně pojmenovávat normální běžnou větu. Moje děti jsou socializované dostatečně.
Píšu "dovedu si představit...", čili ne "u nás je běžné...".
Pokud je to v normálních rozumných mezích, nazvala bych to starostlivost. Já zažila přehnanou starostlivost. To už byla ustaranost. Ale ani za tu maminčinu ustaranost jsem se nemohla moc zlobit, v jejím stáří se prostě jen důkladněji projevil její hlavní povahový rys. Doporučuji, abyste to příliš neprožíval. Stačí zakoulet očima, něco si pomyslet a nechat to být.
Jasný, mandele sedí, u hrstí - Vy musíte mít ruce jak lopaty, jsem to zkusil a vyšly čtyři hrstě... Ale to už je v toleranci. Na omegy to přepočítávat nebudeme, že ne? My dva se bavíme, ale...
Ale ty tříkolky musí mít rychlý pruhy přes haubnu, rakev a vrata. A radši ji pozvěte na večeři, se slibem, že hned po snídani ji hodíte domů. Anebo aspoň zavoláte dročku. Anebo ji tedy ukážete nejbližší zastávku MHD...
Měl jsem tři (momentálně mám třetí) dlouhodobé partnerky. Všechny akceptovaly, že starost o narozeniny, vánoční přání a podobně u obou rodin jdou za nima. A že je vhodné mi taktně připomenout, že se blíží jejich narozeniny anebo vánoce. Na nějaká divná výročí (seznámení, kulaté spolu a p.) se nehraje vůbec... Funguje to.
No, Orione, za můj majstrštyk považuji, že současná přítelkyně posílá mým jménem vánoční přání mamce mé bývalé, takže exskorotchýni... . Ale i já uznávám, že to už je na hraně.
Mluvíte mi z duše, takovéto slavení kdejaké podružnosti se musí hned zatrhnout, než si na to ženská zvykne a pak se toho chudák chlap nezbaví
Můj známý říká, že jsou typy žen, které muže zabíjejí (jídlem) a drží je doma.
Už ho varoval jeho otec před svatbou s jedinou manželkou. Bohužel mu musím dát za pravdu .
Když vidím v jakém je stavu.
Celou dobu jej uháněla, až povolil, ani ji snad nechtěl. ( a trvalo to roky i přes vojnu )
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.