Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké papíry z bývalých zaměstnání uchovat?

Od: karosar® odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, v minulosti jsem střídal hodně zaměstnání a nyní si dělám pořádek ve všech papírech a potřeboval bych vědět, jaké dokumenty bych si měl dlouhodobě schovávat z bývalých zaměstnání? Díky

doplněno 18.12.23 08:17:

Jaký zápočet? Když někde skončím, tak dostanu zápočtový list, ale ten přeci odevzdám v novém zaměstnání.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirib
hodnocení

5x
Po přihlášení přes datovku nebo portál občana je možné na stránce OSSZ nahlédnout do započítaných let na důchod se všemi podrobnostmi.
Schovejte jen to,co nemáte oficiálně započtené.

jojo, toto je nejlepší, a pak teda záleží, na koho natrefíte. Jedna po mě chtěla originál dokladu, si říkám ano, chápu. Následoval můj dotaz, zda je potřeba ještě něco - tak prý ne. Donesla jsem originál, byla tam jiná pracovnice, ta na mě koukala jak na cvoka cože to nesu a proč, a pro změnu chtěla jiný doklad. Můj pohled mluvil evidetně dost nahlas, jelikož mi vzápětí sdělila, že si to nechá vytáhnout sama. *alene*

hodnocení

3x
Přijetí,odchod, zápočet.
Sice hodně lidí bude tvrdit že nic, že vše má ČSSZ.
No můj soused by vám mohl vykládat.

hodnocení

3x

Odkládajte si všetky pracovné zmluvy a zápočty. Môj prvý zamestnávateľ ma ani neprihlasil na poisťovňu,bolo to asi dva roky po revolúcii. Mal som zmluvu a výplatné pásky,tak mi mali čo započítať,inak by mi dobu nepriznali.

hodnocení

3x

Věřte nebo ne, ukládala jsem si všechno, už od roku 1974. Měla jsem velkou uzavřenou krabici na půdě, aby to nepřekáželo a tam jsem si dávala všechno. Jeden čas dokonce i výplatní pásky.

Když nastala doba před důchodem a něco po mě chtěli doložit, našla jsem tam všechno. I když musím přiznat, že některé papíry byly schovány zbytečně a nebyly potřeba. Teprve asi za 2 roky pobírání důchodu jsem zlikvidovala celou krabici. Myslím, že to bylo dobře, Lepší, když něco přebývá, než když něco důležitého chybí. Jaga.

Jo jo, také jsem donedávna měl schované úplně věechno, včetně výplatních pásek od roku 1972. *frajer*

Mám sice taky schované snad vše, od pracovního úrazu někdy v polovině 80, až do srpna letošního roku, ale ani při žádosti o ID ani o starobní jsem nic nemusel doplňovat,1. změna po 20 letech-červen 1997, druhá po 15 letech ...

hodnocení

3x

Každopádně pracovní smlouvy a případně výpovědi. Nevěřte tomu, že se po pár (desítkách) let všechno najde v nějaké databázi. Kdybych neměl schovanou smlouvu s Československou televizí, přišel bych o pěkných pár let započítaných pro důchod.

hodnocení

3x

Založte si složku, dost pevnou. A jestli mohu poradit, pak nahoru, přímo na ni si napište, odkdy dokdy jste kde byl zaměstnaný. A pečlivě dopisujte. Až půjdete do důchodu, o kterém si myslíte, že se nedožijete, budete to mít velmi přehledné. Vycházím ze své zkušenosti, kdy jsem to udělala až při žádosti o důchod a chybělo o mi půl roku, na který jsem neměla doklad. Udělala se mi mdlo, když jsem si uvědomila, že budu ještě pracovat a tím mě chytne nový zákon, který posune důchod ještě o nějakou dobu. Obrňte se trpělivostí, uvařte si kafe a buďte při archivování velmi pečlivý. Pracovní dektert, rozvázání prac.poměru, to je základ.

fram
hodnocení

2x

Zápočtový list,třeba kopii, potvrzení o zaměstnání, cokoliv, co se může hodit do výpočtu důchodu.

mll
hodnocení

0x

Minimálně pracovní smlouvy a výplatní pásky.

Slyšel jsem o několika případech, kdy různí lidé byli mimo evidenci důchodového úřadu a zachránilo je, že přinesli plnou obálku nebo krabici výplatních pásek jako důkaz zaměstnání.

Pamatuju si, že můj kolega řešil něco podobného, ale jednoho zaměstnavatele z počátku devadesátek prostě nedohledal (jakoby se propadl do země), tak mu chyběl asi rok a půl.

hodnocení

0x
Já mám pracovní smlouvy a každý rok schovávám ELDP. (Evidenční list důchodového pojištění).

hodnocení

0x

Všechny výplatní pásky.

pletiplot, k čemu jsou? Navíc, když na smlouvě máte příjem.

Výplatnice schovávám rok. Když pak v mzdové účtárně dostanu za příslušný rok ELDP, kde je vše za celý rok shrnuto, výplatnice vyhazuju. Našla jsem nedávno desetiletou výplatnici, a už byla sotva čitelná. Máme je na jemňoučkém papíru, podobném účtence.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]