Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, v minulosti jsem střídal hodně zaměstnání a nyní si dělám pořádek ve všech papírech a potřeboval bych vědět, jaké dokumenty bych si měl dlouhodobě schovávat z bývalých zaměstnání? Díky
Jaký zápočet? Když někde skončím, tak dostanu zápočtový list, ale ten přeci odevzdám v novém zaměstnání.
jojo, toto je nejlepší, a pak teda záleží, na koho natrefíte. Jedna po mě chtěla originál dokladu, si říkám ano, chápu. Následoval můj dotaz, zda je potřeba ještě něco - tak prý ne. Donesla jsem originál, byla tam jiná pracovnice, ta na mě koukala jak na cvoka cože to nesu a proč, a pro změnu chtěla jiný doklad. Můj pohled mluvil evidetně dost nahlas, jelikož mi vzápětí sdělila, že si to nechá vytáhnout sama. ![]()
Věřte nebo ne, ukládala jsem si všechno, už od roku 1974. Měla jsem velkou uzavřenou krabici na půdě, aby to nepřekáželo a tam jsem si dávala všechno. Jeden čas dokonce i výplatní pásky.
Když nastala doba před důchodem a něco po mě chtěli doložit, našla jsem tam všechno. I když musím přiznat, že některé papíry byly schovány zbytečně a nebyly potřeba. Teprve asi za 2 roky pobírání důchodu jsem zlikvidovala celou krabici. Myslím, že to bylo dobře, Lepší, když něco přebývá, než když něco důležitého chybí. Jaga.
Založte si složku, dost pevnou. A jestli mohu poradit, pak nahoru, přímo na ni si napište, odkdy dokdy jste kde byl zaměstnaný. A pečlivě dopisujte. Až půjdete do důchodu, o kterém si myslíte, že se nedožijete, budete to mít velmi přehledné. Vycházím ze své zkušenosti, kdy jsem to udělala až při žádosti o důchod a chybělo o mi půl roku, na který jsem neměla doklad. Udělala se mi mdlo, když jsem si uvědomila, že budu ještě pracovat a tím mě chytne nový zákon, který posune důchod ještě o nějakou dobu. Obrňte se trpělivostí, uvařte si kafe a buďte při archivování velmi pečlivý. Pracovní dektert, rozvázání prac.poměru, to je základ.
Minimálně pracovní smlouvy a výplatní pásky.
Slyšel jsem o několika případech, kdy různí lidé byli mimo evidenci důchodového úřadu a zachránilo je, že přinesli plnou obálku nebo krabici výplatních pásek jako důkaz zaměstnání.
Pamatuju si, že můj kolega řešil něco podobného, ale jednoho zaměstnavatele z počátku devadesátek prostě nedohledal (jakoby se propadl do země), tak mu chyběl asi rok a půl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.