Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, v minulosti jsem střídal hodně zaměstnání a nyní si dělám pořádek ve všech papírech a potřeboval bych vědět, jaké dokumenty bych si měl dlouhodobě schovávat z bývalých zaměstnání? Díky
Jaký zápočet? Když někde skončím, tak dostanu zápočtový list, ale ten přeci odevzdám v novém zaměstnání.
jojo, toto je nejlepší, a pak teda záleží, na koho natrefíte. Jedna po mě chtěla originál dokladu, si říkám ano, chápu. Následoval můj dotaz, zda je potřeba ještě něco - tak prý ne. Donesla jsem originál, byla tam jiná pracovnice, ta na mě koukala jak na cvoka cože to nesu a proč, a pro změnu chtěla jiný doklad. Můj pohled mluvil evidetně dost nahlas, jelikož mi vzápětí sdělila, že si to nechá vytáhnout sama.
Věřte nebo ne, ukládala jsem si všechno, už od roku 1974. Měla jsem velkou uzavřenou krabici na půdě, aby to nepřekáželo a tam jsem si dávala všechno. Jeden čas dokonce i výplatní pásky.
Když nastala doba před důchodem a něco po mě chtěli doložit, našla jsem tam všechno. I když musím přiznat, že některé papíry byly schovány zbytečně a nebyly potřeba. Teprve asi za 2 roky pobírání důchodu jsem zlikvidovala celou krabici. Myslím, že to bylo dobře, Lepší, když něco přebývá, než když něco důležitého chybí. Jaga.
Založte si složku, dost pevnou. A jestli mohu poradit, pak nahoru, přímo na ni si napište, odkdy dokdy jste kde byl zaměstnaný. A pečlivě dopisujte. Až půjdete do důchodu, o kterém si myslíte, že se nedožijete, budete to mít velmi přehledné. Vycházím ze své zkušenosti, kdy jsem to udělala až při žádosti o důchod a chybělo o mi půl roku, na který jsem neměla doklad. Udělala se mi mdlo, když jsem si uvědomila, že budu ještě pracovat a tím mě chytne nový zákon, který posune důchod ještě o nějakou dobu. Obrňte se trpělivostí, uvařte si kafe a buďte při archivování velmi pečlivý. Pracovní dektert, rozvázání prac.poměru, to je základ.
Minimálně pracovní smlouvy a výplatní pásky.
Slyšel jsem o několika případech, kdy různí lidé byli mimo evidenci důchodového úřadu a zachránilo je, že přinesli plnou obálku nebo krabici výplatních pásek jako důkaz zaměstnání.
Pamatuju si, že můj kolega řešil něco podobného, ale jednoho zaměstnavatele z počátku devadesátek prostě nedohledal (jakoby se propadl do země), tak mu chyběl asi rok a půl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.