Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co to je?

Od: nickien odpovědí: 9 změna:
Udělala se mi na nehtu/pod nehtem palce u nohy takováto skvrna. Teď čtu, že to může být melanom, což mě docela děsí. Nejsem si vědoma žádného úrazu nebo nějakého poškození, ukopnutí atd. Prosím, tuší někdo co to může být?
Co to je?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Zdravím, souhlasím s @liska5, nicméně může to být hematom. Cituji : Tento stav se často nazývá „sportovní nehet“ nebo „traumatický nehet“. Je způsoben opakovaným tlakem, třením nebo traumatem na nehtové lůžko, kdy může dojít k poškození krevních cév pod nehtem, což způsobí krvácení. Krevní sraženina se pak hromadí pod nehtem, který se tak zabarví do černé nebo tmavě fialové barvy.
liska5

Přesně tak. Vytáhli jsme zimní obuv, nové sportovní boty ...a ty "mikronárazy" do nehtu při každém kroku stačí, aby se vytvořila podlitina. Ta by se měla posouvat ven s růstem nehtu. Někdy se až nehet odloučí, když je hematom po celé ploše. To znám z gumových kopaček. Kdyby se nehet začal odchlipovat, tak si ho přelepujte náplastí, aby se nevyvracel a odrostl v pohodě ve své původní poloze. Za ním se bude tlačit nový. Myslím, že u melanomu to odrůstání skvrny není, že zůstává na fleku. To si ještě zkusím najít a ověřit.

liska5
hodnocení

1x

To zjistí lékař. Možná rovnou jako akutní na kožní. Takhle nedávno zčernaly nehty na obou palcích u nohou mému známému /40/. Taky si neuvědomuje nějaký otlak z bot nebo úraz. Dává si to do souvislosti s prodělanou virozou nebo covidem. Na palci začíná dráha jater - podle východní mediciny. Jestli ale takto zacvičí přetížená játra s nehtem, to nevím.

ben®
hodnocení

1x
Dobrý den, melanom ne, ale hematom = krevní sraženina (lidově zvaná štěnice). Máte ten nehet přerostlý, tak je v botě pod tlakem a tím se to mohlo stát. Až nehet zkrátíte, tak se té skvrny budete postupně/asi dlouho zbavovat a časem zmizí. Zdravím!

hodnocení

1x

"Nejsem si vědoma žádného úrazu nebo nějakého poškození"

Netlačí Vás boty? Stačí málo. Mně se tohle udělalo na obou palcích po kilometru v malých pohorkách. Odrůstalo to několik měsíců.

okolik
hodnocení

0x

Přídávám se k ostatním, může se jednat o otlak z obuvi. Nízká obuv tlačila na povrchově na nehet.

hodnocení

0x

Pletete si melanom a hematom. Na melanom bacha ale ten Vám nehrozí. Máte na noze hematom - krevní sraženinu pod nehtem. Časem odroste. Pokud se udělá velká může nehet slézt.

Při svých výšlapech se mi hematom občas udělá. Boty mám pohodlné nehty ostříhané ale přesto se občas objeví. A jak se udělal tak zmizí. Jen to déle trvá. Jaga.

liska5

Myslím, že si pojmy neplete. Melanom pod nehtem se taky vyskytuje a právě jako černá skvrna. Jen je vedle hematomu mnohem vzácnější, ale zase nebezpečný kvůli zanedbání, kdy pak metastázuje do uzlin..

hodnocení

0x

Brácha má něco podobného na kraji nehtu. Smál jsem se mu, že si má vyčistit špínu pod nehty.

Nevím co to je, ale doktorka mu na to dala Loceryl 5% léčivý lak na nehty. Loceryl se užívá u dospělých při léčbě onychomykóz, tj. onemocnění nehtů vyvolaných vláknitými houbami.

Možná máte něco podobného.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]