Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Beru hořčík na předpis prášek rozpustný do vody Magnosolv 375mg. V lékárni mají hořčík 375mg +B6. rozpustný ve vodě. Organizmus by měl přijímat v jídle 375mg denně. Udajně máme nedostatek hořčíku ale nikdo neudělal rozbor třeba v domácí stravě ruzné jídla kolik je hořčíku obsaženo. Je lépe hořčík 375mg rozpustný ve vodě nebo v tabletách? Děkuji.
Magnosolv je v přijatelnéjších vazbách. A co znám lidi, kteří Mg berou, tak mnozí vyžadují jenom ten. Dobré je pro lepší využití obsah sáčku rozdělit na dvě dávky. Otázka není jen kolik ho je ve stravě, ale kolik si z té nabídky tělo vezme. Tělo sportovce, děcka, stařenky potřebuje jiné množství. Pak příjde stres, nemoc a všichni potřebují víc. Naštěstí si tělo umí vzít, kolik potřebuje, když má nabídku a zbytek vyloučí. Jinak ho máme i v pitné vodě, jen všude jiné množství. Ty výzkumy se dělaly, např. že se porovnávaly, co do obsahu Mg, mouky bílé a ty mleté ze zrnek se slupkou, kde je Mg mnohem více. Taky se zjistilo, že v zeleninách kolísá a vařením a konzervací se ztrácí. Hladinu Mg snižují mnohé léky, hodně analgetika. Nasycené mastné kyseliny / živořišné tuky/ zvyšují potřebu Mg v těle 15x! Ono je taky důležité vědět, že se Mg vstřebává a uplatňuje za účasti dalších minerálů Ca a Zn. Tak ostatně bývá nabízen v lékárnách. Pro nás to znamená jíst pestře a zvyšovat si Mg hlavně potravinami, kde je zastoupeno více minerálů. A také, aby byl jeho přísun plynulý. Výhoda je i přítomnost E vitamínu a vitamínů řady B. Příklad: Regulaci cholesterolu má na starosti lecitin, který se syntetizuje pouze za účasti B6 a určitého enzymu, který zas funguje jedině za přítomnosti Mg.
To je jen reklama na doplňky stravy a útok na vaši peněženku. Hořčíku má každý dostatek ze stravy a má lepší využitelnost než z tablet. Navíc je důležitý správný poměr hořčíku a vápníku, ne že mám hořčíku dostatek, když vápník chybí.
Tady si dovolím oponovat, protože potraviny dnes nemají tolik Mg, jako zamlada. Nadmíra draselných solí v hnojivech oslabuje schopnost půdy zadržovat hořčík. Vysoké procento obyvatel se navíc nestravuje dobře a také bere léky, antikoncepci, antidepresiva,... Jsem také pro si ho brát z potravin. Tam si vybírat ty nej-, aby byl dodáván i s Ca. Syntetický Mg nepropaguji, ale mnohdy je jediným řešením.
No právě, souhlasím. Já si jen vzpomněla na starou paní, která v nemocnici dostala v noci křeče do nohou, že hlasitě úpěla a dožadovala se Magnosolvu, že ten jediný jí pomůže. Brala x léků a kdovíjak se stravovala, kolik měla doma zdravého pohybu a důvodů k optimismu? V téhle situaci jí prostě její dávka konkrétní formy Mg dočasně pomohla.
Hořčík by měl být příjmán současně s vápníkem a s fosforem. Poměr množství hořčíku ku množství vápníku by měl být 1:2,5
Tady je odkaz na článek o tom
Tady je odkaz na jednu práci:
Nejsem odborník na výživu, ale při průměrné tělesné hmotnosti by denní příjem vápníku měl být v rozsahu přibližně 700 až 1000 mg. Potřebné množství závisí na věku a taky na tělesné hmotnosti.
Vápník by se měl brát zvlášť s odstupem, protože ovlivňuje vstřebávání hořčíku. Opět příklad některých doplňků, které nabízí hořčík+vápník dohromady. Nesmyslné, ale jde jen o peníze...
Obávám se, že nemáte pravdu - názvy léčiv (i když v tomto případě jde o doplněk stravy) často vznikají jako složeniny z názvů účinné látky a lékové formy - Magno = magnesium a solv = rozpustný - rozpouštění se totiž odborně nazývá solvatace.
Hořčík, to je dost problematická záležitost. Tělo ho neumí uložit a beze zbytku využít. Velmi rychle odchází s močí. Magnosolvu, často bývá mírně projímavý, já osbně říkám "rychlý hořčík". Bralávala jsem ho při prvních náznacích problémů, třeba při křečích. Teď mívám křeče z jiných důvodů a tedy i léky jiné. V podstatě je lhostejné, v jaké formě ho přijímáte.
Magnosolv když jsem brala, ráno jsem lítala na záchod 4x.
Toto je lepší. Sice za peníze, ale bez nepříjemných vedlejších účinků.
aktivního hořčíku v organické formě
Hořčík se v doplňcích stravy většinou vyskytuje v anorganických solích, např. MgSO4 (síran hořečnatý), a určitě tam není "neaktivní". Vyjde to výrazně levněji než nějaké složité (a sakradrahé) organické sloučeniny a když se bere s rozumem, tedy nikoliv jednorázovou dávku s půlkilem hořčíku, tak by neměl mít vedlejší účinky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.