"Zpopelněn kvůli místu? Ve vystavené rakvi není Schwarzenbergovo tělo jako takové, ale urna s jeho popelem. Kníže byl zpopelněn ještě před samotným pohřbem. „Je to něco, k čemu rody začínají přistupovat. Jde o to, že rodové hrobky jsou většinou malé a tímto se myslí na to, aby do ní mohli být uloženi i další členové v budoucnu,“ vysvětlil pro Blesk obecně bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt." blesk.cz/...
No co je na tom nesrozumitelného? Zpopelnili ho, tudíž proto urna. Urnu dali do rakve.
V autě jsem zaslechl, že zpopelnění je nějakou rodovou tradicí - proč ne. A zase z obřadních důvodů je celkem jasné, že vlajkou zakryli rakev, ono by to asi vypadalo divně, kdyby pod tím byla malá pixla, že ..
Přidávám vysvětlení: vlastní Zkušenost ze slovenska, na slovensku toto není možné, Mluvila jsem asi s 5 knězi... A mluvila jsem se Slovákem, knězem v České farnosti, který mi potvrdil, že to možné je v České republice. Proto ta zdánlivě hloupá otázka.
Fakt jo? A k tomu mas nejakou zavaznou pohrebni prirucku? Nekdy pred 20 lety jsem byl na pohrbu pribuzneho, ktery si pral kremaci. Nicmene v te prdeli, kde bydlel, fakt neni krematorium. A kdyby byl pohreb tam kde ho zpopelnili, tak pojedou dva autobusy jeho devadesatiletych vrstevniku do okresniho mesta, misto aby byl obrad v mistnim kostele s tradicnim pruvodem na hrbitov a ulozenim do hrobky. Takze uplne stejne byla urna v rakvi a pohreb probehl po zpopelneni. Nicmene podle jebleho slovaka slo o saskarnu, asi bych to mel jit rict farari, ktery to tenkrat vedl. Zajimalo by me, jestli pohreb utopeneho pri povodnich nebo zasypaneho pri zemetreseni je taky saskarna, kdyz telo neni vubec..
uuu
Pro Slavco. Na pohřbu byla ze Slovenska i Kleopatra a vůbec jí to nevadilo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.