Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dvojí občanství a daňová povinnost

Od: jakuc odpovědí: 7 změna:

Dobrý den mám dvojí občanství CZ/USA ale od 3 let žiji v ČR (více jak 20 let)vztahuje se na mě nějaká daňová povinnost vůči USA popřípadě jsem povinen odevzdávat americké daňové přiznání či jiné dokumenty? Veškerý můj příjem je a byl ze zaměstnání zde v ČR který je i zde řádně zdaněn.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Obecně platí, že pokud jste daňový rezident v CZ a ve státě, kde máte druhé občanství nemáte majetek, který je předmětem daně z vlastnictví, nevykonáváte tam žádnou ekonomickou činnost, nemáte zisky, tak byste neměl nic PODÁVAT.

lmgify

Tohle určitě není správně.

Z webu: "if you are a citizen or resident alien of the United States, you have a U.S. tax obligation, even if youre a dual citizen of the U.S. and Canada. The U.S. is one of two countries in the world that taxes based on citizenship, not place of residency."

@imgfy: to co uvádíte bude vytrženo z širšího kontextu a tím nebude úplně správné:

For the part of the year you are a nonresident, you are taxed on income from U.S. sources only.

Po část roku, kdy jste nerezident, jsou zdaněny pouze příjmy ze zdrojů v USA.

A tyto přijmy přece tazatel nemá !

Pochybnosti či dotazy si USA stáhne co potřebuje, bez větších potíží.

hodnocení

0x

Neporadím, jen si pamatuji, že když jsem potřeboval rady, ohledně účetnictví, daní, diet v cizině a podobně, tak jsem položil dotaz zde. Vždy byla odpověď OK.

lmgify
hodnocení

0x

Musíš podat daňové přiznání, ale pro příjem do ~$120K nebudeš muset platit daň z příjmu. ( zdroj)

Info přímo od IRS

Info od H&R Block

případné další zdroje z vyhledávače

Je možnost se vzdát občanství USA po doplacení dlužných daní.

jakuc
hodnocení

Dobrý den, děkuji všem za snahu a odpovědi ale již jsem zjistil že skutečně daňovou povinnost mám. Je to potvrzeno od US Enrolled Agenta kterého jsem ohledně této věci kontaktoval.
taxez

Zároveň se někteří býv. zaměstnanci IRS živí daňovým poradenstvím, tedy "optimalizací". Jejich weby bývaly blokovány v prohlížeči IE (možná ještě jsou) a nejspíš je blokuje i Goolag. Zato Yandex je nejspíš najde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]