Nejste přihlášen/a.
Dobrý den mám dvojí občanství CZ/USA ale od 3 let žiji v ČR (více jak 20 let)vztahuje se na mě nějaká daňová povinnost vůči USA popřípadě jsem povinen odevzdávat americké daňové přiznání či jiné dokumenty? Veškerý můj příjem je a byl ze zaměstnání zde v ČR který je i zde řádně zdaněn.
Obecně platí, že pokud jste daňový rezident v CZ a ve státě, kde máte druhé občanství nemáte majetek, který je předmětem daně z vlastnictví, nevykonáváte tam žádnou ekonomickou činnost, nemáte zisky, tak byste neměl nic PODÁVAT.
Tohle určitě není správně.
Z webu: "if you are a citizen or resident alien of the United States, you have a U.S. tax obligation, even if youre a dual citizen of the U.S. and Canada. The U.S. is one of two countries in the world that taxes based on citizenship, not place of residency."
@imgfy: to co uvádíte bude vytrženo z širšího kontextu a tím nebude úplně správné:
For the part of the year you are a nonresident, you are taxed on income from U.S. sources only.
Po část roku, kdy jste nerezident, jsou zdaněny pouze příjmy ze zdrojů v USA.
A tyto přijmy přece tazatel nemá !
Pochybnosti či dotazy si USA stáhne co potřebuje, bez větších potíží.
Musíš podat daňové přiznání, ale pro příjem do ~$120K nebudeš muset platit daň z příjmu. ( zdroj)
Info přímo od IRS
Info od H&R Block
případné další zdroje z vyhledávače
Je možnost se vzdát občanství USA po doplacení dlužných daní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.