Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám zvýšit penzijní příspěvek?

Od: dasas odpovědí: 10 změna:

Ahoj,mám běžné penzijko u ČSOB, vkládám jen 300 za měsíc,a to jen proto,že mi zaměstnavatel přispívá cca 1200 měsíčně,tak abych o příspěvek zaměstnavatele nepřišla. Vzhledem ke změnám penzijka,mám zvýšit těch 300 kvůli příspěvku od státu? Nějak celým těm reformám a tomu systému nedůvěřuji :) Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Na jedné straně nás vláda bere na hůl, ale na druhé straně je tady fakt, že zaměstnavatel vám slušně přidává. Kdo radí vypovědět, tak nejspíš neví, že přijdete o všechnu státní podporu a některé pojišťovny si ještě vemou 15% z toho, co přispěl zaměstnavatel. K když vypovite, další příspěvky od zaměstnavatele neuvidíte a kdo vám dá téměř 15tisic ročně? Rozhodně se penzijka nezastavam, je to samo o sobě černá díra, ale tady rozhodují příspěvky zaměstnavatele. Také je ale třeba říct, jak dlouho sporite a jak dlouho do důchodu máte. A ještě záleží, jaký fond máte. Žena chtěla také rušit, ale přišla by o dost peněz. Pak se nějak přihlásila do toho svého fondu a měla konzervativní a vyvážený půl na půl. Zhodnocení žádné, buď ztráta nebo občas půl % nebo jedno max ročně. Před dvěma měsíci jsem jí to změnil na dynamický fond, a když nepočítám, to co si tam poslala a příspěvky od státu, tak zhodnocení má téměř 10% . Za poslední dva měsíce vydělala daleko více než za celou dobu,co to má, cca sedm let. Holt bude muset taky zvedat na pět stovek, aby aspoň tu stovku dostala, to zase ale není tak podstatné, jako to, že většina lidí zůstává v těch starých fondech bez zhodnocení. Jinak jsem jí ještě každý měsíc nakupuju ETF, protože nemá smysl se dělit o výkonnost trhů. Ono se to nezdá,ale když si pojišťovna veme procento ročně za správu, tak za 20, 30, 40 let to dělá 20,30, 40 % provize pojišťovně či bance. A to není vše, ještě si každý rok berou 15% ze zhodnocení, takže v konečném součtu to dělá slušný balík a vám toho moc nezůstane. To se samo sebou nabaluje jak sněhová koule, protože složené úročení. A když každý rok banka něco vezme, tak síla složeného úročení se nemá jak projevit. A ten nový DIP je v podstatě to samé, žádné výhody, holt silná lobby se projevila i zde. Každopádně příspěvek zaměstnavatele je velká výhoda.
aaa

Samozřejmě, že mu vezmou 15 procent, ale taky se musí vzít v potaz, kolik mu dají procent na úročení, oproti spořáku? A navíc to nebude smět si vybrat celý, až bude moci jít do důchodu. A když natáhne bačkoru, tak si to neužije a stát to zdaní pozůstalým. To jako výhodu nevidím. *poctar* A ty procenta, co dostane, je almužna oproti těm, co vedou ty fondy. Děkuji nechci ani náhodou. *nene*

Já přece neříkám, že penzijko je spása. Proč krmit někoho, když můžu investovat sám s daleko vyšším výnosem. Jen říkám, že v této situaci, kdy zaměstnavatel dává 1200, stát 100 a já 500, tak to drasticky mění situaci i v případě, kdy penzijko žádný výnos nepřinese. Navíc, když zruší přijde zpětně o státní příspěvky a ještě o 15% z příspěvků zaměstnavatele. A i když začne investovat sám, těch 1300kc měsíčně mu zadarmo nikdo nedá, navíc nezdaněných. Navíc doporučuji změnit to penzijko na dynamické/růstové, kde je i to zhodnocení dle trhů. Jak píšu, manželce jsem to změnil a za dva měsíce má na penzijku deset procent zhodnocení, to nepočítám vklady ani státní podporu. Z práce nemá nic. Je sice pravda, že listopad byl hodně solidní měsíc na trzích a i kdyby další rok byly trhy na nule, těch deset procent tam má. Kolik vám udělá spořicí účet? Za dva měsíce max jedno procento! Nominálně! Při inflaci 12% a úroku 6% ročně drasticky prodelavate a ztrácíte na hodnotě. Navíc ještě k tomu musíte z těch úroků zaplatit 15% daň, což u penzijka není. Udělal jste chybu, protože sporicim účtem inflaci nikdy neporazite, budete neustále ztrácet a ještě platit daně ze ztráty. Také jste zrušením penzijka přišel o státní příspěvky... proto doporučuju lidem, kteří mají bonus od zaměstnavatele penzijko nechat a nejlépe změnit smlouvu na růstový či dynamický, hlavně těm, co neumí nebo nechtějí investovat sami (přitom je to velmi jednoduché). Ta smlouva se dá jednoduše změnit na internetu po přihlášení do svého fondu. Data se pak aktualizují denně. Přes 80% lidí ale stále zůstává v původních transformovaných fondech bez zhodnocení a tam neustále ztrácí vlivem inflace. Chyba je především u politiků, kteří nejsou schopní jim ty rozdíly vysvětlit, proto je i malý zájem o nový DIP, protože lidi už politikům nevěří a v podstatě se ani nic nemění, protože silná lobby si protlačila své podmínky. Navíc dnes platí strop na poplatky 1% ročně z celé částky plus 15% z ročního zhodnocení a všechny banky či pojišťovny tohoto stropu využívají. U nového DIP žádný strop na poplatky není, žádný politik to nezmínil, jen vychvalovali daňové zvýhodnění atd atd. Každopádně ještě nic není hotové a třeba do té doby vláda padne a nová to zase změní úplně naopak. Tím chci říct, že u penzijka je největší riziko to politické, což u investic do akcií či ETF neplatí.

hodnocení

1x

Záleží, jaké informace Vás zajímají

jakhospodaritspenezi.cz/...

penize.cz/...

generalipenze.cz/...

Ptejte se tam, kde máte penzijko založené.

oo
hodnocení

0x

Jak chceš ty, nebo jak chtěj vaši. klidně to zvyš. Říká se tomu odložená spotřeba, takže i to penzí co. je lepší než nic, když neumíš zhodnocovat jinde, lepší než když to utratíš

racio
hodnocení

0x

Mimo jiné záleží na tom, jak dlouho máte do důchodu, resp. do 60-ti let a jak jste na tom finančně celkově. Nechte to prozatím tak a praxe příštího roku ukáže.

aaa
hodnocení

0x

Zaměstnavatel Ti doscela dost přispívá. Jestli máš před důchodem pár let. Vypověděl bych smlouvu a vše ještě vybral, dokud je čas. Vše najednou, nutelka to chce s vládou zatrhnout okamžitý vybrání peněz. Nikomu nedovolím, aby mi v tom někdo bránil. Tak jsem vše rychle vybral a dal na spořák. Už mám víc přidáno na úrokách, než od penzijka. Záleží na Tobě. Já bych to vybral hned a šel do spořáku a nebo jinam. Ne co ovládá stát. Tam není jistota, že to dostaneš když to chceš vybrat*poctar*.

dasas
hodnocení

Muze sem prosím nekdo shrnout jak to tedy bude od r.24 s penzijkem? Googlim,ae nikde neni kompletni info...Jiste by o zajimalo i dalsi.Dekuji moc

Nehledej informace různě po Internetu, nikdo ti nezaručí že najdeš ty aktuálně správné. Obrať se na nějakého finančního poradce a požádej ho o vysvětlení.

Není, protože to ještě není schválené a jestli bude platné,tak od 7/2024.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]