Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak žijou bezdomovci?

Od: nickznova odpovědí: 25 změna:

Zajímalo by mě, kde berou bezdomovci například na zimu bundy a kam je přes léto odloží , nebo za co jí a potřebují pít vodu. Jak takový bezdomovec žije?

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bezdakenglish
hodnocení

9x

Bezdomovci maji ten problem, ze kouri, chlastaji, berou drogy, a pod. Nicmene na ulici se muze dostat kazdy, staci aby se stalo trochu nestesti. Ja jsem byl take bezdomovec, ale nastesti umim Anglictinu.

Jidlo se da najit v popelnicich, obleceni na charite, ale to je v CR zadna slava. Supermarkety svoje popelnice zamykaji a komunalni odpad zadna hitparada. Obleceni jsem mel z drivejska, poridil jsem si dobry batoh a spacak. Pracku u kamaradu a jidlo z poslednich penez. Nicmene, v CR to bezdomovectvi nic moc, a tak jsem vyrazil tam, kde i bezdomovci jsou na tom lepe - Norsko, Finsko, Dansko. V Norsku a Dansku hodne prsi, ve Finsku je to lepsi. Jidlo z popelnic za supermarketama. To co ma proslou lhutu, tak supermakety proste vyhodi. A v Dansku ty popelnic,e za supermarketama, fakt luxus jidlo z popelnic. V Norsku a Finsku jsou ty popelnice o trochu horsi, ale take dobre. Navic funguji charity, co vydavaji jidlo, jez se v supracich neproda. Na charitu se da jednoduse zajit. To funguje nejlip asi ve Finsku.

Dopravoval jsem se v severni, stredni, zapadni Evrope stopem (nutna Anglictina). Mel jsem spacak, tak jsem zakempil vzdy v lese u silnice. V Dansku a Finsku funguje v pripade deste i system online pristresky v prirode, kde se da schovat, kdyz prsi (jen strecha nad tebou). V Norsku jsem treba oskvotil drevnik nebo tak. Hodne jsem take jezdil nacerno vlakem, kde se nedalo stopovat, nebo kdyz byla moc zima. Typicky je to dobre pro cestu z mesta ven. Lokalni primestske vlaky se v okoli Kodane, Osla, Helsinek moc nekontrolujou, nebo se da kontrole vyhnout. Ve Stockholmu jsou turnikety, ale daji se preskocit. Na dalkovych spojich jsem si pockal, kdyz sel pruvodci a zaplul jsem na WC a po chvili jsem opatrne vylezl. To jsem delal ve Svedsku, Dansku, Finsku. V Norsku jsou ty vlaky o neco slozitejsi na delsi vzdalenost, taky jsem nekdy nacerno jezdil ale spise jsem stopoval. A ze na severu maji ve vlaku ty zachody ciste. Ve Finsku to jde nejlip, jsou tam dvou-patrove vlaky a pruvodcimu se da snadno vyhnout. V Dansku zase jsem dostal pokutu a mohl jsem dojet az do cilove stanice. Jeste mi u Danskych drah par pokut sumi. Trajektem se nacerno jet neda, ale je to docela levne. Daji se i pri nejhorsim zbirat plechovky. Jinak se da dopre vydelat (nejlip asi v Dansku) hranim na ulici na kytaru.

Obleceni zadarmo, nebo za malo se da najit vsude mozne na charitach v severskych zemich, v tom asi vedou Helsinki. Stejne tak je tam pracka, misto, kde se bezdomovci muzou najist, nebo i prespat. Da se prespat v kostele, nebo na charite. V tom je asi nejlepsi Finsko. Ve Finsku i poskytnou nutnou zdravotni peci, kdyz jsem byl bezdomovec, tak mi vytrhli osmicku. Docela me zub bolel. A dalsi kazy jsem mel spraveny. A taky se zanetem jsem byl u doktora v Helsinkach.

Jinak samozrejme batoh, spacak, karimatka, obleceni je zaklad. To jsem mel, nebyl by asi problem ziskat to na charite.

Voda se da dostat i v CR vsude. Staci mit flasku a pozadat nekoho o natoceni vody. To jde vsude a neni problem. Zachod na malou se da jit nekde do krovi, ale na velkou, to byvaji na nadrazich a v knihovnach nebo i v restauraci verejne WC. Hlavne v knihovnach WC vetsinou zadarmo (verejny pristup do knihoven je volny v severskych zemich, bez legitimace) A i legitimace lze zadarmo vyridit. Na nadrazich jsem musel obcas i preskocit turniket. Toaletak jsem vzdy dostal od nekoho roli, ale da se i kus odmotat, kdyz se na WC schovavam pred pruvodcim. MHD je ve vsech mestech na severu pomerne jednoduche, revizory se da z dali poznat. Ale u autobusu je nekdy kontrola jizdenek pri nastupu.

V knihovnach je navic jeste zadarmo Wifi a jsou tam i pocitace. Ja jsem mel svuj notas, starsi krap, co jsem tahal s sebou. Wifi se da sehnat i na nadrazich, nebo v mekkaci, na benzinkach a pod. V tom jsou severske zeme dobre. V knihovne se da dobre schovat pred zimou.

Sprcha a prani, to se da udelat na charitach, u kamarada, ktereho potkas na stopu a pod. Nebo jsem se proste hodne koupal v rece, v mori. A to i v zime a bez plavek. Prece nebudu spinavej a smradlavej bezdomovec. Zubni kartacek, to jsem si musel kupovat.

V severskych zemich obecne, nebo hlavne v tom Finsku finguje zadarmo ubytovani pro bezdomovce na charite. Ale brzo rano nas vykopnou, navic, jsou tam i zavislaci na drogach a pod. Pak funguji kostely a pod. Ale v severskych zemich obecne, hlavne v Norsku a jeste lepe ve Finsku maji luxusni hotelo-vezeni. Ale v tom Norsku casto deportujou zpet do CR, ve Finsku je asi i jeste lepsi se nechat zabasnout. Ale s tim zkusenosti nemam. Nicmene to vezeni je tam fakt lepsi, nez treba studentske koleje v CR.

Proste zakladem je ta anglictina, pak spacak, karimatka, teplejsi obleceni, batoh, flaska na vodu a pod.

V zime jsem to take nekdy strihnul na jih. V Italii a Francii se da krasne nacerno jezdit vlakem, ve Francii se i dobre stopuje. Jidlo roste ruzne venku na stromech ovoce. Ale popelnice jsou na tom dost spatne, hlavne v Italii nic. A lidi tam neumi Anglicky. Vodu do flasky ti daji z kohoutku uplne vsude. WC na beznzinkach, nsadrazich, v knihovnach, restauracich, taky se da dobre.

A na zaver. V severskych zemich pomohou na ruznych charitach i s hledanim prace. A navic se k tomu da vyuzit i internet v knihovnach. Tak jsem si nasel praci se slusnym platem. Da se nasetrit i 40 000 Kc mesicne, kdyz ma clovek dobrou praci. Tim bezdoovectvi skoncilo.

slovan
hodnocení

6x
Většinu oblečení dostanou zdarma z různých charit a neziskovek, něco najdou v popelnicích a běžně vypáčí a vykradou kontejnety na oblečení.
( Policie samozřejmě kriminalitu bezdomovců ignoruje. )
Co zašpiní, to vyhodí a jdou si pro další.
Podobné je to s jídlem. Charita, neziskovky, popelnice, krádeže a občasné "somrování" na nádražích a zastávkách.
Voda je relativně dostupná v přírodě a na veřejných místech.
Nejhorší to mají se spaním a mytím. Nicméně jsou celkem otužilí.
Často se na konci podzimu úmyslně dopouští trestných činů, aby se za naše daně nechali do jara ubytovat ve věznici.
Jsou živou ostudou a obžalobou současného režimu, který jim neumí ani pomoct, ani je postihovat.

Co zašpiní, to vyhodí? Ne, co zašpiní, nosí dál, dokud neskončí zima. Vyprali by leckdy rádi, ale to zatím ten systém neziskovek moc neumí. Hlavně bezdomovkyně ženy mají ke svému oblečení často vztah a nechtějí ho vyhazovat a brát nové. Někdy nosí zimní bundy celé léto, protože je prostě nemají kam dát. Že je to pak propocené a prosmrděné, to se nelze divit.

vernon
Obžalobou současného režimu? No to těžko...
Mohou si za to sami...
achjo

"vernon" - Někdy za to opravdu může náš státní režim.

V TV byl zveřejněný případ, že byli manželé kteří měli společný účet v bance a tam jim chodily důchody. Z účtu se platily všechny poplatky. Manžel zemřel a notář kvůli dědictví zablokoval účet a dědické řízení se táhlo dost dlouho.

Z účtu přestaly odcházet platby za pronájem bytu, elektřinu, plyn aj. i přes to, že tam byla dostatečná finanční rezerva. Navíc vdova 2 měsíce nedostala důchod, protože ten byl poslán na účet ze kterého si jej nemohla vyzvednout.

Výsledek byl ten, že po 3 měsíscích nezaplaceného nájmu dostala z bytu výpověď a odpojily jí plyn a elektřinu. Na jídlo a jiné potřeby si musela půjčovat.

Jen díky tomu, že se tohoto případu ujala televize a zveřejila to, se z ní nestala bezdomovkyně a s nájmem posečkaly do doby než se vyřídí dědictví a účet se odblokuje, ale penále z prodlení zaplatit musela.

Může za takové věci systém nebo si za vdova mohla sama?

hodnocení

3x

Někde vyhrabe v popelnici bundu a tu nosí do doby, než se rozpadne. Kam je dávají přes léto, to nevím.

Správně má být: za co jedí. Na Moravě "za co jijou" *smich*

Voda problém není, v potocích je jí dost a na veřejných ha*jzlech taky.

Spíš mají problém s prostředky na sehnání chlastu a cigár. Žrádla je v popelnicích dost.

Taky můžó pít z kašen, ale jenom z těch. do kterejch nechč...u morg..i. :-D

Bundu fakt nehrabou v popelnicích (většinou), dostávají je v charitě. OdpověĎ je chabá.

@pletiplot A tak trochu nadsázky bys pochopit mohl, ne? Nicméně proč asi myslíš, že se občas někdo zasekne v kontejneru na oděvy? Nebo že lidi nepotřebné hadry nebo staý rohlíky pověsí na popelnici a nehodí dovnitř?

V odpovědích na poradně na nějaké zavádějící sarkasmy není místo.

pletiplot - To máte sice pravdu, ale...

Dal jsem se v parku do řeči s jedním bezdomovcem. Byl to docela sympaťák a já měl dobrou náladu. Chvíli jsme si povídali a já mu dal 100 Kč. Strašně moc děkoval a pak prohlásil: "To je fajn, aspoň mám na cigára."

Takže kde je ten sarkasmus?

bezdakenglish

Tak pokud clovek nepropadne drogam jakychkoliv skupenstvi tak prdlajs, ze nosi budnu, dokud se nerozpadne. Kdyz jsem vyrazil s Anglictinou a batohem do severskych zemi, tak na charite a v sekacich je toho zadarmo ci za minimum dost. To byl nejmensi problem. Nebyl by problem prijit na pracovni ophovor jako clovek s vyssi tridy, a nikdo by nepoznal, ze jsem bezdomovec.

Kvalita a mnozstvi jidla z popelnic je v CR dost pochybna, nedostacujici. Ale v severskych zemich je toho jidla v popelnicich za supermarketama dost a v perfektnim stavu (ovoce, chleba, sladke pecivo, syry a dalsi, nekdy i cokolada nebo kafe). A navic se da jidlo sehnat na charitach. V Norsku si napr. pamatuji prespani na hrbitove pod strechou kostela a pak tam byl supermarket pobliz a za nim popelnice. K snidani bylo asi 2 kg bananu z popelnic, chleba jsem si vzal na cestu a do popelnice vratil bananove slupky.

Romantika v Norsku u more - o pulnoci je Slunce nizko nad obzorem, v popelnicich za supermarketem jsem nasel mnoho dobreho jidla, tak jsem se velmi dobre navecerel a vykoupal se v mori na Adama. Kolem nikde nikdo. V pripade deste se daji oskvotit pobliz drevene baracky - venkovni expozice muzea.

Dost bezdomovcu davky dostava, ale jde to na cigara, chlast, automaty. A pak maji problem i s jidlem a hygienou. A pak by jim stejne nepomohlo ani 50 000 Kc mesicne. Alkohol a cigarety jsou na severu velmi drahe, nastesti nekourim a nepiju. Bezdomovectvi v severskych zemich bylo pro me podstatne lepsi nez v CR, ale pro ty co kouri a pijou by to asi tak nebylo.

bezdakenglish - Vaše zkušenosti ze severských zemí jsou sice poutavé, ale mám dojem, že tazatele spíš zajímá život našich (českých) bezdomovců. A ten má k tomu, co popisujete hóóódně daleko. Stačí se rozhlédnout.

hodnocení

3x

Před pár lety běžel v kinech film podle skutečnosti (bohužel si nevzpomínám na název) o bezdomoveckém páru, který přežíval v hrobce na Vinohradském hřbitově v Praze. Film poutavý a velmi smutný. Určitě stojí za shlédnutí, i když já bych ho asi podruhé vidět nemusel. :(

doplněno 06.12.23 18:08:

Tak by se jmenuje "

Láska v hrobě " a je to živý časosběrný snímek.

oo
hodnocení

3x

Časosběrný dokumenty točí psychopat Beyr na YouTube už asi 8. rokem ...Teda dokumenty, hodně pro něj ty bezdomovci hrajou, jak on píská, jakmile někdo ztratí návyky, pracovní, hygienicky, tak tam jde dobře vidět, jak upadne

id
hodnocení

1x
Bezďaci vodu nepijí . Jednou týdně se mohou vykoupat na charitě a převléct do čistého oblečení. Berou přes 4 tis dávku v nouzi a to jim na chlast asi stačí.
Jen ti, kteří mají občanku.

Existenční minimum letos = 3130,-

nickznova
hodnocení

Já bych neměla problém sehnat práci dojičky , dělám ji už deset let, ale měla bych prolém s ubytováním

bezdakenglish

Tak prace na stavbe, na farme, v lese, ci neco podobneho, to jsem hledal. Farmy a lesni prace jsou na severu dost ofdlehle a pobliz byva nejaka ubytovna, nebo na farme nejaky domek, jez je farmy soucasti. Na manualni prace jsou tam stejne cizinci, takze bez ubytovani to nejde. Horsi je ale vubec vyhledat volne pracovni pozice a kontaktovat je. Nastesti existuje napr. Norsky pracak, kde volna mista jsou. Ale nez nekdo z kontaktovanych odpovi a vse klapne, to trva. Pak uz jen zaridit jizdenku na misto (i prez 1000 km daleko). Jinak obecne vs severskych statech jsou organizace, ktere lidem v nouzi poradi, pomuzou. V Norsku jsou i bezdomovecke jidelny zadarmo (primarne teda urcene pro alkoholiky a pod).

Ubytovani ze zacatku je to nejslozitejsi. V charitach casto je potreba rano misto opustit brzo a prijit az vecer. Nastesti existujou knihovny otevrene vsem. Na ty charity navic chodi ruzni lide (drogove zavisli, rumuni a pod.) Tam to moc pekne prostredi neni a radsi clovek vyuzije spacak a misto za mestem (dostupne MHD, kde se da jet bez jizdenky). Treba dal na severu se da i oskvotit sklep otevreneho panelaku, nebo tak neco. I kdyz nekdo zavola policii, tak policajti jsou v pohode, dokud se s nima bavis slusne a nic nenicis (naopak muzou pomoct a poradit, ne jako v CR). Jeden muj podobny kamarad jel nacerno trajektem, chytli ho, ale pomohli mu. "Zavreli me do cely, pak mi vybavili kajutu a nosili jidlo" to bylo asi nejlepsi.

Zacatly kdyz jsem byl z penezma uplne na nule, nejsou jednoduche. Ale clovek ma sanci se chytit vetsi, narozdil od CR.

fram
hodnocení

0x

Život bezdomovce je prý o 13 let kratší (než sdomovce). Bundy jim rozdávají charity. Do ubytovacích zařízení nesmí přijít opilí. Rovněž tam neberou psí společníky.

Fantazie pomoci:

idnes.cz/...

Ubytování např.: ct24.ceskatelevize.cz/...

kolinsky.denik.cz/...

baracuti
hodnocení

0x

lidi nebude to dlouho trvat a do cele evropske unie prijde mesicni minimalni zaruceby prijem lidi budou stastnejsi a bezdomovcu bude v cele evropske unii minimum

bezdakenglish

Uz to chteji-chteli zavest v Holandsku a ve Finsku, hlasovalo se o tom i ve Svycarsku. Pred 5 lety to bylo fe Finsku docela aktualni. Ale zatim to moc nevypada. Kdyzby to zavedli v cele Evrope, bylo by to moc fajn a pomohlo by to na mnoha mistech. Ale zavisli na alkoholu, cigaretach, drogach, automatech, a s tim kriminalita spojena - to by pokracovalo.

el
Měsíční zaručený příjem by zaručeně zvedl inflaci, skoro nic by nevyřešil, jen další neefektivní přerozdělování financí.
fram

Bezdomovci - někteří - mají důchod, ale na byt to asi nestačí. Není levné sociální bydlení. A někteří prostě příjem propijí a ubytovat je výhledově ani nikdo nechce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]