Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Firemní parkoviště - odklízení sněhu

Od: zamestnanec odpovědí: 45 změna:

Dobrý den, v práci máme firemní parkoviště. Po celém areálu, spousta parkovacích míst. V zimě, když napadne sníh, firma uklidí parkovací místa pouze pro vedení, asistentky... nám je nechá zasypané (často i sněhem z odklizených míst). Já poté přijedu do práce a vlastní lopatou si musím sníh odklidit, abych měl kde zaparkovat... V případě, že kvůli odklidu sněhu se opozdím s příchodem, ihned vystavují kárný dopis, strhávají peníze a jiným způsobem trestají... Můj dotaz zní, zda to náhodou není jejich povinnost to uklízet všem, případně mohu trvat na přidělení jiného místa, které bývá odklizené? Nebo mohou mě trestat za to, že přijedu do práce o půl hodiny dříve (dobrovolně), ale pak mi skoro hodinu zabere uklízení někdy i 2 metrové kupy sněhu, protože ji někdo naházel na mé parkovací místo? Jsem přece placený za práci, ne uklid jejich areálu a není mou povinností přece jezdit do práce o 2h dříve, když mi to stejně nikdo nezaplatí...

Děkuji za odpovědi...

45 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

O povinnosti aby firma musela uklízet své soukromé parkoviště, o té jsem ještě neslyšel, ani nečetl.

Stejně tak jsem neslyšel o povinnosti zaměstnance jezdit do práce autem a nároku, že může parkovat na firemním parkovišti.

zamestnanec
hodnocení

Jedná se o parkoviště v oploceném areálu, uvažoval jsem nad tím obdobně jako když má zaměstnavatel povinnost udržovat chodníky po areálu pro chodce - aby si nezlomili třeba nohu na náledí...
Vím,. že nemám povinnost jezdit autem do práce, ale mám práci vzdálenou 60km a MHD z místa kde bydlím na místo práce + čas kdy mi začíná práce a končí mi bohužel vůbec nevychází... pracovní doba mi začíná v 10, kdybych chtěl jen MHD jede mi 7 a pak až ve 12...
A nárok? v rámci celé zóny fabrik kde pracuji má každá firma vlastní parkoviště, zaměstnanec si o místo požádá a dostane ho přiděleno...

ovšem pokud jste četl, co jsem psal, tak firma odklidí půlku parkovacích míst (většinou pro vedení, asistentky, manažeři apod...) a na zbytek kašlou + navíc mé místo dost často slouží jako "odkladiště na odhrabaný sníh", protože si nedovedu vysvětlit, proč na mém místě je 2 metrová hromada sněhu, když v okolí nikde nic takového nění...občas mám pocit, že je to schválnost...

k2

@zamestnanec:reste to s nadrizenym/vedenim. Prohrnovat parkoviste asi opravdu povinnost neni (i kdyz to firmu "nic" nestoji a je to v jejich zajmu). Pokud ale mate prideleno misto, kde Vam "prohrnovac" svoji aktivitou znemoznuje parkovat, tak to reste. Prohrnovac ani nemusi tusit, jak jsou ve firme nastavena pravidla parkovani a hrne to proste na nejblizsi misto aniz by tusil, ze dela pakarnu 1 konkretni osobne...

Tak ono (jen tak mimochodem) toho sněhu je u nás teď tolik, že když jsem čistil doma své auto od sněhu, musel jsem sníh ze dvora nosit na lopatě až na ulici (na dvůr se to kolem auta už nevešlo).

Někam se ten sníh prostě hrnout musí, ale dobrá práva je, že na jaře zase roztaje a bude klid.

zamestnanec
hodnocení

chápal bych to, kdyby nebylo kolem dokola dost prostoru, máme opravdu obří areál... všude je místa habaděj... U Vás na pozemku to chápu, před barákem mám taky málo místa a kolem auta se mi sníh nevejde... ale v obřím areálu kde je spousta travnaté plochy vedle cest? jak jsem psal připadá mi to jako schválnost... sníh vozí ze předu a z boku výrobní haly až za ní, kde ji nahrnou na mé parkovací místo... přitom kolem výrobní haly vede cesta a vedle cesty u plotu je tráva (a je rozhodně větší než mé parkovací místo...) je k zamyšlení to, že se to ještě nikdy nestalo nikomu jinému než mě... ve firmě pracuji víc jak 10 let a minimálně 1x měsíčně v zimě to hlásím, i s fotkama a děje se to stále dookola...

Tak ano, to je zvláštní.

A pokud nikdo nereaguje (a šlo by to vyřešit jinak), pak holt asi bude na čase zmenit zaměstnavatele.

Samozřejmě v případě, že je to pro Vás tak zásadní a nevykompenzuje to výše platu, či jiný benefit.

zamestnanec
hodnocení

to rozhodně nevykompenzuje... firma se za poslední 2 roky tak hrozně změnila k horšímu, za všechno trestají, finanční bonusy co byli za docházku, pracovní dobu...a jiné finanční benefitky co jsme měli, vše zrušili, jinou práci hledám, odcházím, protože o proti minulému roku (kdy bonusy byly) jsem strátný skoro 10k...

hodnocení

6x

To parkoviště patří firmě. Ne Vám.

Nebo vy jako zaměstnanci si platíte parkovací fleky? Ne? Firma Vás tam nechává dobrovolně zabírat místa? Ano?

Potom si to dobrovolně uklízejte.

Ještě by Vám firma zaměstnancům měla při příchodu do práce otvírat dveře a klanět se, ne?

zamestnanec
hodnocení

Já jsem se slušně zeptal, tak nevím proč tady hned taková arogance! A dle Vás je teda v pořádku zaházet zaměstnanci parkovací flek a pak ho trestat za to, že nestihne uklidit hromadu kterou firma navezla na parkovací místo, protože uklidila celému vedení... Vy budete určitě pracovat jako nějaký vedoucí..protože být ten nejníže zaměstnaný tak je v tom asi nepodporujete... Jo a pro info, ano za parkovací místo nám strhávají peníze z platu!

...hned taková arogance...Vy budete určitě pracovat jako nějaký vedoucí...

stejný slovník?

zamestnanec
hodnocení

platíme 800 kč každý měsíc, prý na údržbu...a vedení (to kterému se parkovací místa odklízejí, má parkování zadarmo ;)

dneeh
The věřím že vám strhávají peníze, kdyžtak mi můžete parkovat, co to je za firmu? Pletete si plat a mzdu?

Tak se pochlubte, které firma Vám tak ubližuje?

zamestnanec
hodnocení

nějak jsem nepochopil na co se tážete @dneeh , když píšete tak krkolomně... firmu zveřejňovat nebudu ani nesmím (dohoda o mlčenlivosti)... a plat a mzda je snad to stejné ne? A pokud ne, tak se bavím o penězích, které mi firma každý měsíc poukáže na můj bankovní účet za odpracované hodiny...

to je ta firma, kde se znáte s majitelem? Nebo již zase jiná? Ta co neplatí správně mzdu? Nebo jen psaní pro vlastní potěšení?

Jaká arogance. To jsou fakta. Když to nemůžete pochopit, tak jdu na dřeň.;)

Mimochodem proč se nezeptáte vedení? Každá firma může mít své vnitřní podmínky a řád se kterým zaměstnanci souhlasí.

Těch 800 máte ve výplatní pásce?

zamestnanec
hodnocení

@milancukrar já žádného majitele neznám, aspoň jsem to nikde nepsal... nejspíše si mě s někým pletete, tady píšu poprvý v životě, nikdy jsem nikde žádné dotazy nepsal... ptám se poprvé,když už 2 roky v kuse řeším stejný problém a evidetně v naší firmě ho nikdo nechce řešit,...

@gumidek psal jsem to už několikrát, takže zkopíruji jeden z mých komentářů.. již několikrát jsem řešil.. odpověď "to není náš problém, to si vyřešte sami.." případně "my Vám to zjistíme a dáme vědět..." pak prý pořád zjišťuji kdykoliv se jdu zeptat, pořád nemají odpověď a řeší se to, nakonec skončí zima takže se to řešit přestane a další rok je to to stejné.. a ano ve výplatní pásce mám - 800 údržba parkoviště firmy

A jiní kolegové jsou spokojení?

Že do takové firmy pořád docházíte pracovat?

Zákoník práce totiž nezná detaily, které si domluvíte s firmou a pokud podpisem slouvy akceptuješ firemní cirkus, tak zklop uši a makej. Tohle je právní stránka.

Ty jsi jen zaměstnanec, který podpisem slouvy odsouhlasil.

Jestli se to dodržuje nebo ne... to se můžeš s firmou hádat donekonečna.

Nepíšeš podrobnosti, takže asi odbory nemáte a jsi jediný, komu to vadí... to je prostě málo na boj.

Nezlob se na mě, ale já osobně bych dal výpověď a v takovém bordelu nedělal a když už, tak bych nepodepsal žádných -800 za úklid sněhu. Pokud vás tam je 20 zaměstnanců, tak každý platíte 16000kč za úklid každý měsíc? To už by se firmě vyplatil zaměstnanec :-D

zamestnanec
hodnocení

@gumidek správně, odbory nemáme a vzhledem k tomu, že jak jsem psal dost často se na mé parkovací místo nahrne sníh, který odklidí z míst pro vedení, tak ano vadí mi to... kdybych si odklízel pouze to co napadne a nic navíc, zabralo by mi to max 10 minut tak bych si nestěžoval..

slabej

Jsi slabej a vedeni silny noo :) ) musi ukazat tvrdost na plebs

Odhrnovac ma povel te vystvat z podniku, jak jinak

zamestnanec
hodnocení

to že se mě chtěji zbavit vím už dlouho, ale mám nárok na odstupné a to jim nenechám...

zamestnanec
hodnocení

a jak se proti takové "šikaně" ze strany zaměstnavatele bránit? Já mám po dlouhých odpracovaných letech nárok na odstupné a dost velké, nechat jim ho tam nechci... firma totiž pomalu krachuje, všichni to víme a oni teď hledají kdejaké důvody pro propuštění bez odstupného aby se udrželi co nejdéle a museli platit co nejméně... říkám za minulý rok nám vzali všechny bonusy (bonus na docházku, dopravu, praní oděvů doma, za pracovní dobu od 10:00..), snížili příspěvek firmy na jídlo v kantýně, zvedli právě ze 600 na 800 poplatek za parkovací místo...

pako
800 Kč to je roční poplatek?
Tak znova, jdi a reklamuj své parkovací místo, za které sis zaplatil, a někdo ti na něm uskladnil sníh.
Případně dej kopii té smlouvy na místo nebo jakou formou ti to strhnou
zamestnanec
hodnocení

800 za měsíc...

smode2
hodnocení

3x

Firma je stát ve státě a platí v ní úplně jiná pravidla a zákony než obecně. Bohužel jste pro ně jen pohůnek od vedle, tak se s vámi nemažou. Jedinou možností je povýšit a vyfasovat tak také lepší místo, kde se odklízí. Nikde ale není napsáno, že se odklízení sněhu nezruší od zítřka i vedení a asistentkám. Mohly by vám pomoci rychloupínací řetězy. Je to určitě rychlejší a zaparkovat tak můžete kdekoliv. Během směny je můžete nechat nasazené. Většinou stačí nasadit jen 1 řetěz.

hodnocení

2x

není jejich povinnost to uklízet všem,***Není taková povinnost.

Pracovní doba Vám začíná na místě a v čase, dle Vaší smlouvy, nikoliv někde na parkovišti před fabrikou.

mohou mě trestat za to, že přijedu do práce o půl hodiny dříve****ne, taky Vás za to nikdo netrestá.

ale pak mi skoro hodinu ****musíte to stihnout do začátku pracovní doby.

hodnocení

2x
Pokud to nemáte ve smlouvě, tak žádná povinnost firmy poskytnout a udržovat vám parkovací místo neexistuje. Vy ale máte povinnost být v práci včas. bez ohledu na to, jestli to máte za rohem, 60 km, nebo 600 km a bez ohledu na to, zda jdete pěšky, koňmo, nebo za vozem.
A co dělají firmy kolem, vám může být jedno.

amerikaaaa
hodnocení

1x
Odklidit 1 parkovací místo 5x2,5 metru vám trvá 2 hodiny?
Já bych takového neschopu vyhodil na hodinu, Amerikaaa!
Podle mne za 10 minut nemáte co dělat.
zamestnanec
hodnocení

Četla jste vůbec co jsem psal? Již několikrát se mi stalo, že rolba nahrnula sníh z odklizených míst na mé parkovací místo... né do postoru, ale na mé pracovní místo, čímž vznikla 2 metrová hromada, kterou fakt lopatou za 10 minut fakt neuklidíte...

sneeeh
2 metry sněhu, tak to by se dalo prodat vekslákkům, do Prahy. :)) teda v originálu tam vexláci dovezli písek, ve filmu tam dovezli sníh, protože se natáčelo v zimě…
Nebylo by jednodužší si odchytit toho rolbaře?
Třeba si přivstat? A to by ani nemuselo být o 2 hod.
Taky jste se nezmínil o tom, že máte vyhrazené parkovací stání, a říká ty vaše místo, takže nesmíte stát jinde?
A proč to řešíte zde, a ne se svým bosem? někam se ten sníh musí nahrnout, to vaše místo je asi jediná možnost?
zamestnanec
hodnocení

má pracovní doba začítá v 10h, takže abych chytil rolbaře musel bych tam být už v 5 ;) to je víc jak 2h...
ano máme přidělená místa, když zaparkuji jinde, obdržím kárný dopis.. řeším to zde protože se ptám a zjišťuji, v práci jsou arogantní, nic je nezajímá, o ničem se s námi nebaví a na jakoukoliv věc k řešení odpovídají "není naše starost vyřešte si sami..."

a určitě je kolem plotu a na trávě dost místa, kde by mohl sníh vyklopit...nemyslím si, že je vůbec v pořádku nahrnout na parkovací místo... nebo mi chcete říct, že kdyby nebylo kde nechat odhrnutý sníh, tak by Vám nevadilo, kdyby ho nechali třeba Vám před vraty domu? Nebo kolem Vašeho auta? Nebo na Vašem parkovacím místě? Firma má rozpis parkovacích míst a jejich obsazenost...a předat to zaměstnanci, nebo firmě která to odklízí by podle mě mělo být automatické... nebo když už jsem si šel stěžovat a né jednou (několikrát ročně v zimě), tak by to měli řešit a né mě poslat do pr*ele se slovy "vyřešte si sami, to je Váš problém..."

sneeeh
Ok tedy, pošli mail na správu budov, neřekl jsi fabriku nic - neverim ze na mail nebude nikdo reagovat…
Já takhle poslal foto gps a mail na město a za chvíli - tyden byla díra v silnici vyřešena co tam byla tak rok a nikoho nenapadlo řešit
Telecom Cetin sice na mail nereaguje ale budku si opravili…
Zakze stará dobra PÍSEMNÁ komunikace funguje a proč by nefungovala ve vaši anonymní fabrice? Zkus uvidíš.:. Když tedy mas problem se potkat s rolbarem… nebo jeho sefikem nebo mas pocit ze na to kaslou… to bude asi někde u Prahe?

Mé parkovací místo? Ty tam máš značku s RZ/SPZ?

Nebo to je tvé parkovací místo, jakože to je moje už leta (protože si tam parkuješ jen tak), ale právně je celý parking firmy bez rozdílu?

zamestnanec
hodnocení

@gumidek máme parovací místa označené a ve firmě jsme obdtželi kartičku, kterou máme za oknem, je tam SPZ vozidla / vozidel se kterými do práce jezdím a označení mého přiděleného parkovacího místa...

A jde ti o princip nebo o to jednou týdně vzít lopatu do ruky na 5 minut?

Mimochodem vedení si bude považovat zaměstnance, který si umí poradit a nebojí se práce nežli vykuka a šťourala.

Ale to je můj názor. Nic ve zlém.

zamestnanec
hodnocení

chapu, ale není to jen 1x za týden... a co se týče vážení, tak oni si neváží, ani to nevidí... protože za ty 2 roky jen ubírají benefity, paníze a hledají jak znepříjemnit... než že by si vážili... já vím a chapu co tím myslíte, ale bohužel u mě v práci to tak nefunguje... jako příklad.. každý rok máme hodnocení, za které dostáváme peníze na další rok navíc... v roce 2022 jsem dostal nejvyšší hodnocení, tedy + 2 000 do platu (osobní bonus - ano vím, nenárokovatelná složka, nic méně jde o princip)... v prosinci 2022 se mi stal úraz ramene a byl jsem na operaci, do práce jsem se vrátil fit v listopadu 2023, vedení mi oznámilo, že za rok 2023 jsem se hodnocení neúčasnil, takže peníze navíc nedostanu (chápu, je to logické), ale také mi nedají ty + 2000 z hodnocení za rok 2022 (které jsem dostat měl) a ani 500 kč (každý rok nám firma zvedne kvůli inflaci výplatu o 500kč), takže v závěru jsem o 2500kč strátnější, než člověk pracující na stejné pozici, který v roce 2022 dostal stejné hodnocení jako já (i kdyby v roce 2023 nedostal nic)... tohle rozhodně není vážení si pracovníků (aspoň dle mého názoru)... dále máme různé směny, směna jako má tedy na 10h měla vždy + 1500 příspěvek za pracovní dobu.. to nám vzali a když jsem žádal o úpravu, že budu chodit na 9h abych mohl odvádět dceru do školky a přítelkyně mohla pracovat a nemusela to řešit, tak mi taky nevyhověli... mám mít směnu na 10h, ale minimálně 3 dny v týdnu máme předčasy na 8h... těch věcí je více, prostě to přesáhlo již únosnou mez... za poslední 2 roky nedali žádný bonus nebo benefit, spíše jen ubírají a zhoršují... ve firmě jsem víc jak 10 let...

Ono z praxe mohu říct, že u žádné velké firmy to nefunguje. Ale nějaká mala rodinná firmička si všímá a ocení i věci nad rámec. A taky je většinou i jiná domluva. Ale je to o lidech a nemusí se tak úplně paušalizovat. I když ten základ takto paušálně hodnotit vesměs jde. Velká firma si lidi nabírá pomalu jak otroky. ZAškolý a nebo vymění a zaškolí jiné a jede se bez újmy dál. Malá firma si vybírá a pak se snaží udržet v rámci možností ty dobré, kteří pomáhají firmu táhnout dopředu a ty, co se vezou vyhodí. A nejen ty co se vezou, ale mnohdy ještě tu pomyslnou káru brzdí a jdou proti.

hodnocení

1x

A zkousel si jit napr. za nadrizenym, nebo nekym, kdo ma na starost spravu budov, zda by s tim slo neco udelat, nebo si pelasil rovnou sem zjistovat, jaka jsou prava a povinnosti?

zamestnanec
hodnocení

ano již několikrát jsem řešil.. odpověď "to není náš problém, to si vyřešte sami.." případně "my Vám to zjistíme a dáme vědět..." pak prý pořád zjišťuji kdykoliv se jdu zeptat, pořád nemají odpověď a řeší se to, nakonec skončí zima takže se to řešit přestane a další rok je to to stejné...

To je blby, no.

hodnocení

1x

Vy mate byt na zaciatku pracovnej doby na mieste vykonu prace pripraveny zacat, ak nie , opravene dostanete porusenie pracovnej discipliny. Sposob dopravy do prace, parkovanie a pod, to je cisto vasa vec, sneh mozete odhadzovat aj celu noc, nik vam nebrani, len musite nastupit na zaciatok vykonu prace v case podla zmluvy.

To jste mu teda pěkně poradil *smich* Myslím, že tohle by bez vás těžko zjistil;)

riva
hodnocení

0x

Vzneste námět nadřízenému. Třeba firma v rámci benefitů zajistí úklid parkovišť pro všechny. Zaměstnanci budou spokojenější a firmu to nestojí moc prostředků.

antoaneta
hodnocení

0x
Tak tam *do*jít pěšky

hodnocení

0x
Neberte to jako rýpání nebo aroganci..Vzal bych si marodní,dokud sníh neroztaje..Nebo své auto šoupněte kamkoliv, kde bude volné místo..myslím opravdu kamkoliv a dál to neřešte..jako to neřeší vedení..Mohou mít maximálně kecy,ale pochybuji, že vám to nechají odtáhnout..Pokud si za to místo opravdu účtují 800kč měsíčně, tak vedení otravujte intenzivněji..Klidně několikrát denně..Pište jim i mailem s fotkami..Otravovat, otravovat, otravovat..ptát se dokola a chtít tedy vrátit za parkování v období sněhu..Jinak se nic nezmění..U nás se o parkoviště nestará nikdo..ani o chodníky..Dokonce vypnuli lampy..Okolo správní budovy je samozřejmě odklizeno a vše v pořádku..včetně míst pro vedení..Ale peníze nám naštěstí nestrhávají- za to, že můžeme zabořit auta do sněhu myslím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]