Nejste přihlášen/a.
Proč myslíte, že kvalitního lékaře najdete tady? Jsou jiné služby, které se věnují právě takovýmhle odpovědím po internetu a jsou tam skuteční lékaři.
Pokud máte s Vaším lékařem špatný vztah, tak ho vyměňte.
A co se týče výsledků - čísla vypovídají především o tom, jak moc umírají buňky jater. Pokud buňka umře, uvolní do krevního oběhu ty látky, které má v sobě. Protože se určité látky nevyskytují většinou nikde jinde než v játrech, tak jejich koncentrace v krvi vypovídá o tom, jak moc dostávají na frak.
ALT máte nad limit, AST těsně nad limit, ale obojí je jen mírné zvýšení. GGT máte zvýšené víc. ALP a Bilirubin v limitu.
Právě zvýšené GGT, zatímco ALT a AST jen mírně zvýšené, je typické pro poškození alkoholem. Prodělaná mononukleoza obecně snižuje odolnost jater proti alkoholu a různým jedům (ale ne tak moc jako infekční žloutenka).
Vynechte alkohol úplně a za půl roku si udělejte testy znovu. Uvidíte, co naměří.
Ve stravě doporučuju zvýšit konzumaci zeleniny.
Jinak bych doporučil ještě ultrazvukovou elastografii.
Jinak tohle není nějaký obraz nějakých zničených jater, spíš spíš takové načaté. Tipnul bych, že Vám najdou steatozu jater. Zatěžovat je dalším alkoholem je prostě škodlivé a zvlášť po té mononukleoze bych je na Vašem míste prostě šetřil.
Steatoza (může být alkoholická i nealkoholická) může přerůst ve fibrozu, ta v cirhozu a nakonec v rakovinu jater. Ta mononukleáza vám zkrátila životnost jater o pár let (podle toho jak moc těžký průběh to byl) a každé vypité pivo ji zase zkracuje.
Zvykněte si na nealko pivo. Sladký limonády moc taky nedoporučuju, fruktoza se zpracovává v játrech.
Aha, takže už to z Vás leze (jak z chlupaté deky)! Takže k těm původním 5 pivům v pátek už přibylo týdně pár panáků kořalky a pár lahví vína, k tomu navíc jednou za měsíc pařba s kamarády. Proč jdete dneska do hospody, když tam údajně chodíte jen v pátek na pivo? Co nám ještš prozradíte?
Chlape, Váš doktor má pravdu - Vy jste téměř ukázkový alkoholik!
Je mi jasný, že omezení alkoholu a zlepšení životosprávy bude pravděpodobně vést ke zlepšení kondice jater. Ale to, na co se ptám je, jestli když povedu současný život tímto způsobem, můžu ve střednědobém horizontu očekávat nějaké větší jaterní komplikace. Nerad bych na svém současném životním stylu cokoliv měnil, protože takto se cítím být šťastný a šťastní jsou i lidé v mém okolí. Omezit ano, ale abych začal být zarputilým odmítačem alkoholu, k tomu by mě dokázaly dovést pouze vyhlídky na chmurné zdraví. Jestli mi rozumíte.
Stastny je aj fetak, ktory si picha herak, akurat tam to ide so zdravim rychlejsie dole vodou. Zrejme nemate genetiku ako znami pijaci, ktori sa dozili 80+ a slopali kazdy den whisky.
Je to vase zdravie a vasa volba, ked budete pokracovat, nik vam nepovie presne, kedy sa zosypete. Moze to byt zajtra, moze to byt o 5 rokov, vela robia aj externe vplyvy, napr ci k chlastaniu pridate aj mastne a tazke jedla alebo nejaku virozu.
Nikdo ti neřekne, jaké jsou vyhlídky. Ale pokud budeš pít každý víkend, tak si k šedesátce nějakou tu fibrozu nebo cirhozu nadělíš.
Játra už jsou nabouraný, žlučovody jakbysmet. Málokterý alkoholik zvládne sám přestat. Vůli to bude chtít. Odborníka potřebujete, nebo aspoň výživového neboli nutričního poradce, abyste nasadil správnou výživu a nedělal zase jiné chyby. Přestat pít alkohol a ještě nejíst tučná jídla, levné uzeniny, smažáky, majonézu, chipsy, to bude náročné. Budete se zbavovat škodlivin, tak musíte více pít vodu. Ostropestřec ano, nebo užívat Regalen, který ho obsahuje a má zároveň i jiné prospěšné látky. Ale jen velmi malé dávky, první měsíc klidně jen dvě kapky denně, aby nenastala moc silná odléčovací reakce. A dodržet podmínky užívání. Místo akoholu pijte rajčatový nebo aspoň ředěný ovocný džus. Jezte často kroupy a pohanku. Odstřeďujte si šťávu z ředkve, berte B komplex /né déle, jak měsíc/ a C vitamín, zinek, vápník, hořčík koupíte v jedné formuli. I tyto vitamíny a minerály jsou lepší ve stravě, než v tabletách.
Doktor mě považuje za kužáka jen proto, že ze mě jde cítit kouř, jelikož obden chodím nakupovat potraviny prababičce, která kouří 20 cigare denně. Když mu toto sdělím, nevěří mi. Tak co si o tom mám pak myslet. Chci nějaký nezávislý názor.
To mě připomíná jednu scénu z filmu.
Čuřile, cítím z Vás kouř.
Pane profesore, otec je vášnivý kuřák a když spolu večer debatujeme o učivu, neb nechce abych opět propadl, načichnu jeho silnými doutníky.
Dobrý večer, děkuji za ucelenou tabulku. Je zde spousta hodnot pohromadě, což je užitečné. Ale jde mi o interpretaci. Mám začít sepisovat závěť, nebo bude stačit třeba přestat jíst smažené potraviny a nasadit třeba ostropestřec a Essentiale forte například a bude to v pohodě? Případně dát si suchej únor a sledovat, co se stane s výsledky? Nyní mám takovou představu, že bych nasadil ony dva výše vypsané doplňky a cca po měsíci zkusil znova test. Nebo je možné, že tyto výsledky budou pořád stejné a jsou vlastně způsobeny zejména prodělanou mononukleózou v dětství?
Zbytečně moc se prohlížíš. Slovy klasika, tělo má jít do hrobu zhuntovaný. Po pěti pivech týdně nebudeš mít zhuntovaný tělo.
No, občas si v ten pátek dám i jeden, dva panáčky slivovice a v týdnu s přítelkyní dvě flaštičky červeného... Občas, protože jsem hudebník v sobotu zahrajeme s kamarády v hospodě a to to pak taky lítá... Ale to je jen jednou za měsíc :D
Když obdržím laboratorní výsledky, tak u naměřené hodnoty je vždy interval normálních hodnot a bývají i barevně označeny hodnoty, které nejsou ideální.
To tam skutečně bylo, ale zajímá mě interpretace těchto hodnot. Je to na dietu? Mám jet na pohotovost? Mám sepsat rovnou závěť? Nebo se na to mám vykašat a nechat to být?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.