Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak interpretovat tyto výsledky jaterních testů?

Od: svejk odpovědí: 35 změna:
Dobrý večer, prosím nějakého kvalitního lékaře k interpretaci následujících hodnot jaterních testů:
Muž, 34 let. 170 cm, 88 Kg. Mohutná, svalnatá postava s cca 15 % tuku (piknik).
Bilirubin: 13 umol/l
ALT: 1.54 umol/l
AST: 0.89 umol/l
GGT: 2.58 umol/l
ALP: 1.41 umol/l
Občasný piják, většinou jednou týdně v pátek s přáteli cca 5 piv. Sportovec. Bez suplementů. Prodělána mononukleóza ve 13 letech.
Cítím se jinak zdráv a ani se necítím unavený. Občásná bolest zad, jinak nic.
Mám se obávat těchto výsledků, nebo to není nic závažného?
Test jsem si zaplatil sám a anonymně.
Nechci to konzultovat se svým doktorem, protože s ním nemám dobrý vztah a vše vždy svaluje na alkohol nebo kouření (nekouřím).
Děkuji. :)
doplněno 01.12.23 21:39: Omlouvám se za špatné jednotky u ALT, AST, GGT a ALP. Mělo tam být ukat/l.

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

4x
Jednoduše moc chlastáte. Říká se, že neexistuje žádná bezpečná dávka alkoholu. Nemusíte čekat na suchý únor. Já držím suché už září, říjen, listopad. ALT jsem měla zvýšené na 0,85, protože jsem začala brát léky, které toto způsobují. U roztroušené sklerózy si moc vybrat nelze, buď do sebe perete injekce, což jsem dělala 5 let, nebo spolknete jednou denně tabletku, která poškozuje játra. Tak jsem si řekla, že ostropestřec už beru, tedy jediné co mohu pro kondici svých jater udělat, je omezit alkohol. Nepila jsem moc, zhruba jednu deci vína k vhodnému jídlu, zato několikrát týdně. Příští týden budu znát výsledky. Kdyby nic, aspoň jsem si ověřila, že nejsem alkoholik.
julie12345
"Jednoduše moc chlastáte." A pak už melete jen o sobě. Když vyřknu takovýto soud, tak napíši důvody takového mého soudu... Protože tomu třeba rozumím a protože třebas vidím, že má většinu hodnot lehce zvýšených. Což znamená to a to... A ne, že jsem si dole přečetla, že popíjí a tak "moc chlastá". Znám případy, že chlastají jak duhy a jaterní testy mají OK. Na domněnky se tu nikdo neptal. Ptal se vysvětlení hodnot.
svejk

Děkuji za obhajobu :) Máte pravdu.

hodnocení

3x

Proč myslíte, že kvalitního lékaře najdete tady? Jsou jiné služby, které se věnují právě takovýmhle odpovědím po internetu a jsou tam skuteční lékaři.

Pokud máte s Vaším lékařem špatný vztah, tak ho vyměňte.

A co se týče výsledků - čísla vypovídají především o tom, jak moc umírají buňky jater. Pokud buňka umře, uvolní do krevního oběhu ty látky, které má v sobě. Protože se určité látky nevyskytují většinou nikde jinde než v játrech, tak jejich koncentrace v krvi vypovídá o tom, jak moc dostávají na frak.

ALT máte nad limit, AST těsně nad limit, ale obojí je jen mírné zvýšení. GGT máte zvýšené víc. ALP a Bilirubin v limitu.

Právě zvýšené GGT, zatímco ALT a AST jen mírně zvýšené, je typické pro poškození alkoholem. Prodělaná mononukleoza obecně snižuje odolnost jater proti alkoholu a různým jedům (ale ne tak moc jako infekční žloutenka).

Vynechte alkohol úplně a za půl roku si udělejte testy znovu. Uvidíte, co naměří.

Ve stravě doporučuju zvýšit konzumaci zeleniny.

Jinak bych doporučil ještě ultrazvukovou elastografii.

Jinak tohle není nějaký obraz nějakých zničených jater, spíš spíš takové načaté. Tipnul bych, že Vám najdou steatozu jater. Zatěžovat je dalším alkoholem je prostě škodlivé a zvlášť po té mononukleoze bych je na Vašem míste prostě šetřil.

Steatoza (může být alkoholická i nealkoholická) může přerůst ve fibrozu, ta v cirhozu a nakonec v rakovinu jater. Ta mononukleáza vám zkrátila životnost jater o pár let (podle toho jak moc těžký průběh to byl) a každé vypité pivo ji zase zkracuje.

Zvykněte si na nealko pivo. Sladký limonády moc taky nedoporučuju, fruktoza se zpracovává v játrech.

svejk

Na základě toho, co jste mi napsal, jsem začal zjišťovat, co je steatóza a asi máte pravdu. Pravděpodobně mám ztučnělá játra a je to vratné onemocnění. Děkuji za užitečný příspěvek. ;)

hodnocení

2x

Aha, takže už to z Vás leze (jak z chlupaté deky)! Takže k těm původním 5 pivům v pátek už přibylo týdně pár panáků kořalky a pár lahví vína, k tomu navíc jednou za měsíc pařba s kamarády. Proč jdete dneska do hospody, když tam údajně chodíte jen v pátek na pivo? Co nám ještš prozradíte?

Chlape, Váš doktor má pravdu - Vy jste téměř ukázkový alkoholik! *zed*

svejk

Je mi jasný, že omezení alkoholu a zlepšení životosprávy bude pravděpodobně vést ke zlepšení kondice jater. Ale to, na co se ptám je, jestli když povedu současný život tímto způsobem, můžu ve střednědobém horizontu očekávat nějaké větší jaterní komplikace. Nerad bych na svém současném životním stylu cokoliv měnil, protože takto se cítím být šťastný a šťastní jsou i lidé v mém okolí. Omezit ano, ale abych začal být zarputilým odmítačem alkoholu, k tomu by mě dokázaly dovést pouze vyhlídky na chmurné zdraví. Jestli mi rozumíte.

Rozumíme. Chmurného zdraví se po chlastání dočkáš brzo.*smich*

Stastny je aj fetak, ktory si picha herak, akurat tam to ide so zdravim rychlejsie dole vodou. Zrejme nemate genetiku ako znami pijaci, ktori sa dozili 80+ a slopali kazdy den whisky.

Je to vase zdravie a vasa volba, ked budete pokracovat, nik vam nepovie presne, kedy sa zosypete. Moze to byt zajtra, moze to byt o 5 rokov, vela robia aj externe vplyvy, napr ci k chlastaniu pridate aj mastne a tazke jedla alebo nejaku virozu.

Nikdo ti neřekne, jaké jsou vyhlídky. Ale pokud budeš pít každý víkend, tak si k šedesátce nějakou tu fibrozu nebo cirhozu nadělíš.

hodnocení

2x

Každej pátek si vylejt hlavu chlastem není občasnej piják :)

nok
Alkohol v jakýmkoliv množství je zátěž, řekla WHO, resp. ze jediná bezpečná dávka je 0,0.
Jasné ze dat si v patek 2 decky vina nebo 3 decky piva (tedy 1x týdne max) pokud je člověk OK, kvůli psychice a partnerovi je OK…
cokoliv víc už OK byt nemusí ani pro zdravého natož s nacatymi játry…
Ps: studie o tom ze vino prodlužuje život byly vyvráceny… bylo to o tom, že studie nezohlednili fakt, ze ti konzumenti vina vedli obecně šťastnější život.

liska5
hodnocení

2x

Játra už jsou nabouraný, žlučovody jakbysmet. Málokterý alkoholik zvládne sám přestat. Vůli to bude chtít. Odborníka potřebujete, nebo aspoň výživového neboli nutričního poradce, abyste nasadil správnou výživu a nedělal zase jiné chyby. Přestat pít alkohol a ještě nejíst tučná jídla, levné uzeniny, smažáky, majonézu, chipsy, to bude náročné. Budete se zbavovat škodlivin, tak musíte více pít vodu. Ostropestřec ano, nebo užívat Regalen, který ho obsahuje a má zároveň i jiné prospěšné látky. Ale jen velmi malé dávky, první měsíc klidně jen dvě kapky denně, aby nenastala moc silná odléčovací reakce. A dodržet podmínky užívání. Místo akoholu pijte rajčatový nebo aspoň ředěný ovocný džus. Jezte často kroupy a pohanku. Odstřeďujte si šťávu z ředkve, berte B komplex /né déle, jak měsíc/ a C vitamín, zinek, vápník, hořčík koupíte v jedné formuli. I tyto vitamíny a minerály jsou lepší ve stravě, než v tabletách.

hodnocení

1x

Jasny domaci alkoholik, bud s tym prestanete a nebudete chlastat alebo vam ziadny lekar nepomoze. Testy uz ukazuju zacinajuci problem, s vekom to bude len horsie.

hodnocení

0x

Takže svému doktorovi nevěříš a radši budeš věřit kdejakému internetovému "taky" odborníkovi?

svejk

Doktor mě považuje za kužáka jen proto, že ze mě jde cítit kouř, jelikož obden chodím nakupovat potraviny prababičce, která kouří 20 cigare denně. Když mu toto sdělím, nevěří mi. Tak co si o tom mám pak myslet. Chci nějaký nezávislý názor.

To mě připomíná jednu scénu z filmu.

Čuřile, cítím z Vás kouř.

Pane profesore, otec je vášnivý kuřák a když spolu večer debatujeme o učivu, neb nechce abych opět propadl, načichnu jeho silnými doutníky.

svejk

Dobrá storka *smich*

nyx
Nejdřív jdi k doktorovi (s čím se lecis?) a až pak k prababičce
Vyřešeno
Jak souvisí fakt, že ti doktor považuje za kuřáka s tím, že si ho neumíš zeptat na interpretaci výsledků?

hodnocení

0x

Normální hodnoty laboratorních výsledků: lekarske.slovniky.cz/...

svejk

Dobrý večer, děkuji za ucelenou tabulku. Je zde spousta hodnot pohromadě, což je užitečné. Ale jde mi o interpretaci. Mám začít sepisovat závěť, nebo bude stačit třeba přestat jíst smažené potraviny a nasadit třeba ostropestřec a Essentiale forte například a bude to v pohodě? Případně dát si suchej únor a sledovat, co se stane s výsledky? Nyní mám takovou představu, že bych nasadil ony dva výše vypsané doplňky a cca po měsíci zkusil znova test. Nebo je možné, že tyto výsledky budou pořád stejné a jsou vlastně způsobeny zejména prodělanou mononukleózou v dětství?

Zbytečně moc se prohlížíš. Slovy klasika, tělo má jít do hrobu zhuntovaný. Po pěti pivech týdně nebudeš mít zhuntovaný tělo.

svejk

No, občas si v ten pátek dám i jeden, dva panáčky slivovice a v týdnu s přítelkyní dvě flaštičky červeného... *hi* Občas, protože jsem hudebník v sobotu zahrajeme s kamarády v hospodě a to to pak taky lítá... Ale to je jen jednou za měsíc :D

Doporučení: Přestat konzumovat alkohol, užívat ostropestřec mariánský, nejlépe v podobě drcených semen a játra budete mít jako miminko.

*pozdrav*

petrm
hodnocení

0x

Když obdržím laboratorní výsledky, tak u naměřené hodnoty je vždy interval normálních hodnot a bývají i barevně označeny hodnoty, které nejsou ideální.

svejk

To tam skutečně bylo, ale zajímá mě interpretace těchto hodnot. Je to na dietu? Mám jet na pohotovost? Mám sepsat rovnou závěť? Nebo se na to mám vykašat a nechat to být?

nxk
Jdi na pohotovost, tam ti to vysvětlí, proč sis ne naskenoval sem i ty rozsahy? pokud seš mimo dosah tak samozřejmě s tím musíš něco dělat. záleží o kolik.
Mimochodem když potřebuješ naprojektovat barák, tak se jdeš taky zeptat akademického malíře?
svejk

Chápu proč tak reguješ. Zde jsou hodnoty i s limity.

Jak interpretovat tyto výsledky jaterních testů?
nyx
Ale tohle sis taky už našel sám ne?:
Zvýšení GGT je typické především pro poškození hepatobiliárního traktu. K tomu dochází při intrahepatální nebo extrahepatální cholestáze (v těchto případech je zvýšena i alkalická fosfatáza), hepatocelulárním poškození – akutní a chronická jaterní onemocnění, nádory jater a pankreatu.
—-
Stejně nechápu, proč jsi mi poradit se svým lékařem,!?Ty máš prababičku,Chodíš hrát do kapely, ty jdi Rom? tam máš zvýšený testy každý 3., proč asi…
Šílená strava, neustále Vdechování nehtů a bordelu.
nyx
Btw kolik let je prababičce když tobě 34 let? Jestliže tobě 34 let, tak prababička adi musí mít hodně tuhý kořínek? Přes 80-90 let?!
Proto se ptám, jestli jsi ROM?
Jako většina lidí moc nechápe, že bez kompletní anamnézy, konzultace pacienta nelze nic moc než hádat! pokud doktorovi nevěříš, tak si najdi jiného, to by neměl být problém, pokud nejsi někde z maloměsta.
Tady žádný doktor věštec neoperuje, Ale existují online služby, myslím že i první řada je tam zdarma, pak už samozřejmě za peníze, tam konzultuji skutečný doktoři
svejk

Nejsem Rom. Jsem normální bílej kluk. Prababička letos oslavila 91 let.

nyx
…testy se musejí opakovat pro pozitivní potvrzení nemoci. To ti doktor jistě řekl Že podle jednoho testu nelze soudit!?
Vynech chlast a všechno to, o čem dobře víš, že to jsou srač.., vše průmyslový, jez zdravě (základní potraviny a jen 6-8 hodin ať má tělo čas alespoň 16-18 hodin na čištění), 8 hodin spánek a 4 hodiny před spánkem nejíst nepít a dej se na modlení… závěť by měl mít každej kdo nemá děti a má víc majetku než dluhů bez ohledu na zdraví, zítra tě může rozšmelcovat kamion…
za 14 dnů nový testy… u jinýho doktora nebo na pohotovosti. cožpak jsi nedostal tyto instrukce od svého lékaře? Nejsem lékař, ale tohle je zkrátka selský rozum.
Omezit sůl a koření není od věci, já například téměř nesolím, protože sůl je ve všech potravinách až až, to samo cukr.
Na omezování (pokud to hlava nedává) funguje metoda postupného snižování. Jooo disciplína is King.
svejk
hodnocení

Jojo, máš pravdu. Dnes jdu fo hospody, tak si dám radši minerálku. Tím začnu. A začnu lépe jíst. Po měsíci zajdu znova na testy.
pb®
Na pohotovost s tímhle fakt ne. Pohotovost je určená pro náhlé zhoršení zdravotního stavu, které nevydrží do rána nebo všedního dne. Ne že chlap roky leje a má z toho zvýšené jaterní testy. Tady je rada jednoduchá, přestat chlastat a nasadit hepatoprotektiva. Játra mají úžasnou regenerativní schopnst, však vzpomeňme na Zemana, ten už měl metabolický rozvrat. Pár týdnů na Prométheovi (umělá játra) a jak najednou vypadá dobře. Akorát že jeden den téhle léčby přijde na 100 tisíc a běžný občan takovou péči nedostane.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]