Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kuponová privatizace..jak poznám kolik tam akcii

Od: radek123 odpovědí: 16 změna:
Přišel mi dopis od pana ,že by si odkoupil mou kuponovou knížku ..léta mi ležela v šuplíku a mám dvě ..jedna je na babičku ..ta je ještě živá a jedna je dokonce na prababičku ,která je ale víc jak dvacet let mrtvá..ať koukám jak koukám do kuponovky tak nejsem schopen říct kolik je tam vlastne akcii?jak to poznám ,nebo kdo mi to řekne .?prodat je chceme stejně ale nevíme jak postupovat když jedna osoba stejně už nežije..děkuji za info a pomoc .

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

https://www.cdcp.cz/
U zemřelé prababičky by se muselo znovu otevřít dědické řízení.
Kuponovou knížku lze prodat jen jako formulář.

hodnocení

4x

Zajděte do jakékoli banky, ale spíš bych šel ASI do banky FIO, a ni vám vše poví a zařídí.

Fio, myslím, že vlastnilo - vlastní RM systém a obchod akciemi zajišťují.

radek123
hodnocení

Asi navštívíme tu banku..tuším v tom spíš nějakej podvod..

mll
hodnocení

4x

Obávám se, že to už je promlčené. Je to tak dva roky, co byla v televizi nějaká kampaň která se snažila vytěžit zapomenuté akcie (tehdy se blížilo těch 20 let na promlčení nebo jak se to počítá (mě teda vychází 30), ale bylo to prezentováno jako poslední č´šance, než to propadne). Byly i skrytě reklamní články v novinách, jak je to snadné, teda že jenom musíte zaplatit nějaký depozit, vyplnit formulář AML, což prý nemusí být pro běžného člověka snadné, ale ta firma vám s tím pomůže no a pak jen doplatit poplatky za vedení účtu od roku 1994 nebo kdy se naposledy platili, a spousta dalšího (no ale je to snadné...) a akcie jsou vaše a můžete je prodat. Asi při troše štěstí šlo skončit na plusu.

Když se to řešilo po smrtiu babičky, tak to dělala česká spořitelna, trvalo to snad 8 let, furt jsme jim za něco platili, ale pak jsme něco i dostali takže výtěžek byl kladný i když na zbohatnutí to nebylo (teda byla i možnost, že by si všichni dědicové u nich založili účet a na něm ty akcie drželi).

Každopádně neprodává se kupónová knížka, ale akcie. Kupónová knížka je jen formulář, podobně jako třeba tiket sportky.

petrm
hodnocení

3x

Před dvěma roky tu probíhala akce "Zapomenuté miliardy", poslal jsem jim plnou moc na vyhledání akcií, po čase mi napsali, že našli nějaké akcie a pošlou mi nabídku na odkoupení. Pak už se přestali ozývat a nereagovali na emaily, nebrali telefon. Teď už nefunguje ani webová stránka.

Kdo vám poslal dopis a jak na vás přišel? Kuponová knížka je nanic, jedině plná moc na převod konkrétních akcií umožňuje jakékoli manipulace.

Za to může částečně ČNB, které se ten projekt nelíbil a ještě jim dali pokutu. Pro mnoho lidí to ale byla jednoduchá možnost,jak se k tomu bezplatně a bez práce dostat.
petrm

Už si přesně nepamatuji, jak to přesně bylo, ale mám dojem, že ČNB po nich chtěla nějaké podklady, aby mohla posoudit, zda splňují podmínky pro obchodování s cennými papíry. Oni je nedodali a tak dostali pokutu. Ale vůbec se neobtěžovali oznámit klientům, že končí. Prostě všechno vypnuli, sbalili fidlátka a bylo vymalováno. Co udělali se všemi údaji, které od klientů získali, je nejasné. To nepovažuji za solidní jednání.

Prý dostali i pokutu. Já jsem to nijak nesledoval, ale toto téma se tady už řešilo, jinak bych to nevěděl. Když si člověk otevře obchodní účet v cdcp přes nějakého brokera, tak se mu tam vše co měl, objeví. Bohužel, ne vše co bylo v kuponovce se dneska dá obchodovat a pak je lepší to prodat takto soukromě. Také se mně opaluje nějaký majetek na Bahamách, přitom to dělalo pár set tisíc, než to někdo bez vědomí akcionářů naředil tak, že je to bezcenné.

hodnocení

3x

No a co je to za akcie? Jsou ještě obchodovatelné?

petrm

Máte na mysli burzu nebo centrální depozitář cenných papírů?

Tak některé akcie jsou ještě obchodovatelné přes burzu nebo RM systém, záleží jestli takové má, to by pak šlo prodat jednoduše. Jinak vlastnictví se dá zjistit on-line na stránkách cdcp, dneska už ovšem za poplatek.

radek123
hodnocení

Vůbec netuším co je to za akcie mám jen tu žlutou kuponovou knížku ...ale z toho kde prd vyčíst..
Tak nejprve zkuste zjistit jaké akcie máte přes CDCP za těch 90kc. Pakliže nebudou volně obchodovatelné, k brokerovi nemusíte. Pak je druhá možnost, zajít do Fio, otevřít účet u e-brokera a za 40kc otevřít vlastní účet CDCP. Fio má dvatypy účtů,jeden je společný u banky, ale potřebujete ten na vlastní jméno v CDCP. Poté se tam vaše akcie objeví,ale není jisté,zda budou obchodovatelné. Babička by musela udělat to samé a po prababičce, která nežije, znovu otevřít dědictví. Jen nikdo neví,zda se to finančně vyplatí, když nevíte o jaké akcie jde.

mate59
hodnocení

3x

CDCP přináší možnost získat online výpis z tzv. nezařazeného účtu cenných papírů (tedy bývalého účtu zaniklého Střediska cenných papírů) na svých internetových stránkách www.cdcp.cz.Centrální depozitář poskytuje výpis z nezařazeného majetkového účtu cenných papírů online službou, která je dostupná na internetových stránkách centrálního depozitáře všem osobám, které se identifikují prostřednictvím bankovní identity. Poplatek za výpis online činí 90 Kč.

hodnocení

2x

Nevím, nevím...

zkuste toto.

hodnocení

0x

Měli byste najít výpis z účtu na SCP (Středisko cenných papírů) - chodily každému majiteli akcií.

Podle toho výpisu pak mohou ve Fio bance něco najít.

Středisko cenných papírů

cs.wikipedia.org/...

Středisko cenných papírů (SCP) byla státní instituce vytvořená na základě zákona 591/1992 Sb. o cenných papírech. Jejím účelem bylo vést evidenci zaknihovaných cenných papírů. Středisko cenných papírů tuto činnost vykonávala do roku 2010, kdy tuto činnost převzala společnost Centrální depozitář cenných papírů a.s..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]