Nejste přihlášen/a.
Já jsem přesvědčená, že bota, která je do vlhka určená, nepromokne. Jsou to spešl materiály, nevím jak se jim říká, ale dostanete je ve sportovních a v obchodech specializovaných na výlety, adrenalinové sporty atd. Mívají uvedený vodní sloupec, který je zárukou, že neprosáknou. Dokonce se můžete přebrodit přes potok. Nejsou zrovna levné, ale jsou spolehlivé. Jinak všechno kožené, co doma máte, je potřeba nastříkat impregnací. Než v botách poprve vyjdete, je potřeba je nastříkat. Vlastní zkušenost. Nejraději mám značku Kiwi.
Správně a kvalitně naimpregnovaná bota z pravé kůže Vám "nepromočí", ani když projdete po kotníky potokem.
Takže ano, existuje. Ale musíte se o ní starat.
S tím si dovolím nesouhlasit. Pro občasné namočení impregnace funguje, ale sebelépe naimpregnovaná bota nejpozději do hodiny začne prosakovat když je trvale mokrá, např. při chůzi v mokré trávě. Proti vodě funguje pouze membrána nebo guma (nebo nepromokavé ponožky).
Mám to odzkoušené jak ve Vysokých Tatrách, tak ve Slovenském ráji. Tak jako ano, nešel jsem kontinuálně 5h vodou, ale vody a mokra tam bylo opravdu dost a dost. A sníh (pokud není úplně mokrý), je "lepší" než čistá voda.
P.S.: Mám i známého co dělal u Horské služby a má za sebou jednu osmitisícovku. Ten prohlásil cosi o tom, že jedině kožené boty, Goretex mu nesmí na nohy.
Ale samozřejmě, každému co jeho jest.
Kvalitní kůže ošetřená voskem vydrží nejmíň dva dny ve sněhový břečce než proteče. Ale to se bavíme o botách tak 7k+
Z levnějších nějaký holinky s filcem. Ve velkých mrazech nepromokavost neni otřeba, to jen když se chodí zima - teplo a zvlhne to. Polárníci nosí extrémně velký boty a několik vlněných ponožek, takže holinky a tři páry silných ponožek jsou taky řešení.
Membrány jsou fajn, ale hlavně na měkkých botách který se při chůzi ohýbají za prstama ta membrána rychle odejde a teče do nich. Pak vlezeš do mokrý trávy nebo sněhový břečky a za čtvrt hodiny máš mokro.
asd1:To by odpovídalo. V roce 2000 jsem ty kožené pohorky kupoval za cca 3500Kč. V dnešních penězích by to bylo 7tis Kč+ zcela jistě.
Tohle měli dělníci v Chamonix jako pracovní boty - kutali něco u zubačky
A 7k stály i před dvaceti lety..
Ta membrána se v místech ohybu prostě ničila...a co je platné, když "všude jinde" těsní, když třeba jen v jednom místě ne.
Já osobně si podobné boty koupil jednou, po týdnu chození v Tatrách (tedy přesněji druhý den) mi povolilo obšití boty. A nebyla to levná bota...Reklamace uznaná, peníze vráceny.
Kožené boty po pár letech výměna podrážky a obsázky a mám je stále.
Já chápu imregnaci jako zvýšení voděodolnosti za cenu akceptovatelného snížení prodyšnosti boty. Samozřejmě když si člověk dá tu práci, např. kůži na botě nasákne voskem s pomocí fénu, až už kůže dál vosk nepřijímá, pak taková bota vodu nepropustí, protože jednoduše v ní nezbydou žádné póry, jenže je pak téměř neprodyšná. To už si můžu za zlomek ceny koupit myslivecké zateplené holínky. Ale ohledně membrány musím souhlasit, mám podobné zkušenosti, při intenzivním nošení začne membrána pouštět, samozřejmě až po záruce.
Natrieť kožené topánky rybacím olejom a nepremoknú určite.
Toto si robili prieskumaci s kanadami keď sa ešte chodilo na vojenčinu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.