Nejste přihlášen/a.
Ahojky,chci se zeptat,kamarád si chce vzít půjčku(nebankovní),ale nemá učet a kdybych mu poskytla já číslo svého učtu aby mu tam poslali peníze a já mu je předala podstupuju nějaké riziko?
no a proč si kamarád účet nezaloží? je to otázka několika minut a stále ještě se najdou účty zdarma - já třeba mám mKonto u mBank a neplatím za vedení ani korunu (ono je tedy zpoplatněné, ale až od nějakého počtu odchozích transakcí a těch já nedosahuji, je to moje druhé "vedlejší" konto s nízkým provozem).
takže sama za sebe - jeden nikdy neví a přes svůj účet bych cizí peníze nepřelejvala. kamarádovi bych řekla "ne", a protože jsem kamarádka, poradila bych mu mKonto jako levnou a jednoduchou variantu, kam si může nechat poslat peníze. a pokud si TŘEBA sám konto založit nemůže, ptž má u bank či exekutorů průšvihy, tím spíš bych s jeho půjčkou nechtěla mít vůbec nic společného.
knopka, tak toto v žádném případě nedělejte! Za žádných okolnosí - kamarád,nekamarád.Můžete se tím dostat do nemalých problémů. Už to, že kamarád nemá a nehodlá si založit účet je divné. Pokud nebude splácet, první, kdo je od věřitele na řadě jste Vy. Nakonec Vám může být účet zablokován a Vy můžete pak přijít o celé svoje úspory , nehledě na soudní tahanice. Kamarád bude mimo hru a bude tvrdit, že žádné peníze nedostal, všude bude oficiálně figurovat pouze Váš účet. Vůbec se tí nezabývejte a řekněte mu na rovinu NE. Karina
doplněno 29.09.10 13:31:pro jabraka níže :
v příjmu peněžní částky od zákazníka na svůj vlastní účet a vzetí si nebankovní půjčky způsobem, že půjčka bude zaslána na cizí účet - v tom je velký rozdíl.
V případě nebankovní půjčky může být pro majitele toho účtu tento rozdíl osudový až likvidační . Karina
Ani prd...před pár lety dlužil můj kamarád asi 15.000 mému otci, pohrozil jsem mu že dostane za vyučenou, tvrdil že zaplatí ať mu dám číslo svého účtu, že na něj pošle dlužné peníze, jo poslal 100.000, tvrdil že omylem - ať mu zbytek dám a jsme vyrovnáni, za rok mě tahali finančáci a kriminálka protože debil švindloval s DPH a s kdečím, proč přišlo 100 litrů na můj účet... takže nikomu nic...ani za zlaté prase...je to pro vaše dobro...
doplněno 30.09.10 19:22:jo malá částka - 10.000 se vám s pokutama a penálem soudními poplatky a odměnou exekutora během roku při nesplácení promění na 50.000 i více...ani ťuk...
doplněno 30.09.10 19:22:jo malá částka - 10.000 se vám s pokutama a penálem soudními poplatky a odměnou exekutora během roku při nesplácení promění na 50.000 i více...ani ťuk...
To bych nedělala. Mně sice připadá, že z čísla účtu nelze vyčíst nic moc a nejde to bez hesel a podpisu nijak zneužít, ale jeden nikdy neví. Kamarád pak nebude stíhat splácet a jediný bankovní kontakt budete Vy. Kamarád pak přestane být kamarád a Vy budete mít na krku bůhsuďjaké potíže...
Knopko, já mám obavu, že při nesplácení může ta společnost účet zablokovat, nebo dá půjčku pouze pod podmínkou povolení inkasa. On peníze včas nepošle a oni si je vezmou sami. Z Tvého účtu.
Není to tak dlouho, kdy se tu někdo řešil podobný problém, ale ten, kdo si ty peníze půjčil a dostal je, jejich převzetí zapřel.
Knopko a jestli je ten kamarád ten, kdo si myslím, tak tisíckrát ne!
Nevidím v poskytnutí čísla účtu pro příjem peněžní platby žádný problém.Je to zcela běžný postup při příjmu peněz od zákazníků.Zcela jiná situace je pro platby z účtu.Tam je nutné poskytnutí hesla a to je zcelá jiná kategorie nebezpečí.
JABRAKA
Ale stejně,půjčka by byla na jeho jméno,jeho adresu,jeho občanku,ale učet je můj a pouze můj ne?čistě teoreticky kdyby neplatit tak nemůžou přeci šáhnout na můj učet?tohle je jen ze zvědavosti,do ničeho takového fakt nepůjdu .
knopka dobře .
Čistě teoreticky - pokud nebankovní úvěr není splácen, uvalí s jako první exekuce na účet, kam ten nebankovní úvěr byl zaslán. A účet je zablokován. A vy se pak už čistě prakticky můžete jen soudit s kamarádem , s poskytovatelem nebankovního úvěru a exekutorem. Ve chvíli, kdy příjdete o všechny peníze na účtu a účet je vám zablokován, tak žijete jen z příjmů. Mimochodem, exekutor si zjistí, zda nemáte ještě jiný účet a klidně vám zablokuje i ten druhý, pokud to shledá nutné. A to pravděpodobně shledá. A čistě teoreticky- máte takový příjem abyste z něj utáhla soudy i advokáty? Nestraším Vás, to je bohužel realita dnešních dnů, i když, kdo se s tím ještě nesetkal, tak neuvěří...
Karina
Karino. Já se domnívám, že není možné postihnout exekucí účet, na který šly peníze. Tedy účet někoho jiného, než je dlužník.
sebod, já nepopisovala co se smí nebo nesmí. Já popisovala realitu dneška. A přeji Vám, abyste se s ní nikdy nesetkala . Karina
osobně si taky myslím, že není možné postihnout cizí účet. druhá věc je ta, co je ve smlouvě o půjčce - jestli tam nebude něco v tom smyslu, že se dlužník upisuje, že účet je jeho... a kdyby se při nesplácení provalilo, že není, tak aby to nebylo klasifikované jako úvěrový podvod pro dlužníka i osobu, která podvodu napomáhala poskytnutím svého účtu
Podle mě oni můžou po zablokování účtu operovat s tím, že sice úvěr byl schválen panu Novákovi, ale peníze byly vyplaceny na účet paní Horákové. Takže zablokují účet paní Horákové, s panem Novákem se budou dohadovat, že je podvedl a dokavad jim nedá nové číslo účtu, tak účet paní Horákové bude zablokován. Oni mají všelijaké finty, které by se pak daly prolomit šikovným právníkem, ale kdo si bude platit právníka?
A víte že jsem fakt mu číslo učtu chtěla ze začátku dát?Nejedná se o velkou částku ale stejně,a pak říkám zeptám se tady na poradně moudrých lidí a ejhle!Všichni se shodujete že ne a tak NE!Oni se nebudou pak pídit čí je to učet,bude tam jasné že peníze přišly a někdo ty peníze vybrat musel,a to jsem jen já,kdo jiný
takže opravdu ruce pryč.A třeba jste mně i zachránili!
Takže opravdu děkuju
!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.