Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kyne těsto i v lednici?

Od: nick12 odpovědí: 6 změna:

Ahoj, chtěla bych si nechat vánočkové těsto na druhý den, nevadí vánočce kynutí v lednici jde o 24 hodin .Děkuji za radu

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

im
hodnocení

9x

Dobrý den.

Pokud zpracujete těsto s kváskem nebo omládkem, v lednici bude dál kynout. Nikoli ovšem tak, že během čtyřiceti minut zdvojnásobí objem. Bude kynout velmi pomalu, u vánočky je to žádoucí.
Já, pokud chci mít kynuté knedlíky velmi jemně pórovité, je nechávám do druhého dne kynout v ledničce. (a nazývám je posle zakladatele spodního kvašení v Prazdroji: knedlíky podle Grolla)
Ostatně: těsto na pizzu je ve stáncích uloženo také v lednicích.

Tedy ano, těsto bude kynout, ale vzhledem k množství tuku to bude ještě pomalejší než na knedlík, uvidíte podle zvětšení objemu.

hodnocení

3x

Při běžné teplotě kyne těsto cca hodinu, při 50°C to je na 20-30 minut. V lednici to je na 24 hodin akorát.

Jediné co riskujete, že ho vytvarujete a budete čekat déle než zase zteplá a dokyne. Pizza se běžně nechává kynout 24 hodin v lednici a naopak je to nejlepší těsto.

im

mám vyzkoušeno, že teplem dlaní se těsto aktivuje a kynutí pokračuje dále

111®
hodnocení

2x
Nekyne neni tam teplo.

hodnocení

2x

Kvasnice jsou živá kultura a s klesající teplotou se jejich "vnitřní" pohyb zpomaluje. Tzn., že lednice není vhodný prostor pro kynutí těsta. Naopak nepřehřátý radiátor topení bývá vemi vhodné místo pro kynutí těsta.

plavest
hodnocení

1x

Když vytáhnu už vymíchané těsto z mražáku do lednice, tak mi tam přes noc vždycky nakyne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]