Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet náhrady mzdy

Od: jerma odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, mohu si nějak spočítat, poradí mi někdo náhradu mzdy za nemoc? (11dní- 15 kalendařních) když mám vyplatní pásky. Podle kalkulaček na internetu mi to vychazí jinak než mám. Děkuji za pomoc

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Prosím ještě úvazek (máte běžnou osmihodinovku?) a průměr, ten máte na výplatní pásce. Kdy nemoc začala? V září je jiný průměr.

jerma
hodnocení

Ano osmihodinovku. Na vyplátni pásce mám průměr pro náhrady. Začala 11. září.

Vezmete ten průměr, který je na výplatní pásce za září, vynásobíte 80, to vynásobíte 90 % a to vynásobíte 60 %. Měla by Vám vyjít částka náhrady +-2 Kč (to je zaokrouhlováním).

Těch 80 jsou hodiny, které se platí za pracovní dny během prvních 14 kalendářních dní nemoci. Platí se hodiny, které byste odpracovala, kdybyste nebyla nemocná.

Ten 15. den už Vám platí nemocenskou OSSZ. Platí se taky průměrem, ale spočítaným z předchozích 12 kalendářních měsíců a nemocenská náleží i za soboty a neděle (u Vás už k tomu nedošlo, prvním a posledním dnem, který platila OSSZ, bylo pondělí 25.9.).

jerma
hodnocení

Děkuji Vám pěkně za jednoduché vysvětlení výpočtu. Ted mi to už vychazí. Zmátlo mě, že na pásce mám 88hod DPN a níže DPN - častka. A nedošlo mi, že ten posledni den v té částce není. Přijde mi až někdy na účet zřejmě. Mohu vás ještě poprosit zda se vám bude chtít:) podobně vysvětlit jak se dojde k částce za ten 15. den( v tomto případě jeden den) neschopnosti.

Ta částka nemocenské se vypočítá tak, že se sečtou vyměřovací základy (zpravidla hrubé mzdy) za rozhodné období (ve Vašem případě, pokud tam pracujete aspoň 12 měsíců, od září 2022 do srpna 2023) a podělí se počtem dnů za to období (což je obvykle 365, resp. 366, je-li v rozh.období únor přechodného roku) očištěných o vyloučené doby (kalendářní dny nemoci, ošetřovné, neplacené volno,...). Tak dostaneme denní průměr. Ten se opět zredukuje 90 % a z tohoto redukovaného průměru náleží do 30. kal. dne nemoci 60 % denně. Trvá-li nemoc déle, % se zvyšuje. Platí se kalendářní dny.

Ty vyměřovací základy a dny a vyloučené doby poskytne okresní správě zaměstnavatel, který je povinen toto podat, trvá-li nemoc déle než 14 kalendářních dní. Podává se to elektronicky na tiskopisu, který se jmenuje Příloha k žádosti odávku nemocenského pojištění. Obvykle ji vygeneruje mzdový program ze mzdových listů zaměstnance.

jerma
hodnocení

Děkuji Vám vřele, zkusím si to později zpočítat a porovnat s tím co přijde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]