Nejste přihlášen/a.
Jako první byste si měla zjistit, zda vůbec jde o podnikání. Jako podnikatel nemáte žádného zaměstnavatele, kterému byste něco mohla fakturovat. Nejspíš jde o zakázaný švarcsystém. Dál mi není jasné, proč se chcete přihlašovat k paušální dani. Máte spočítané, že je to pro vás výhodné? Zahájení podnikání byste neměla řešit kusými radami na internetu, ale důkladným prostudováním alespoň základních zákonů v originále. Samostatná činnost není pro každého. Neuváženým krokem se můžete dostat do vážných problémů.
Děkuji za odpověď, také mě napadlo jestli to není švarcsystém, ale práci vykonávám pouze doma a používám na to svůj vlastní počítač, headset, platím si internet, energie. Dále pracuji kdy chci, nemám stanovenou pracovní dobu, jsou tam směny a já si vybírám kdy a od kolika budu pracovat a kolik hodin týdně. Fakturuje spousta lidí, tak to asi legální je. Neplatím vysoké nájemné, tak to nějak zvládnu si myslím, když budu platit každý měsíc cca 7000kč jako povinné odvody, i když už to nebude taková volnost, nevím jestli pro mě nebude lepší pracovat někde na DPČ a tohle mít na vedlejší živnost. Jinak jsem našla tenhle odkaz www.idoklad.cz a tam je hodně informací o živnosti. Hodně si to musím promyslet, jestli nebude sebevražda odvádět každý měsíc tolik peněz a nedá se to zrušit, tedy dá, ale pak budu muset podat daňové přiznání a vést si evidenci. Pokud se rozhodnu si založit hlavní živnost, tak určitě budu platit paušální daň, chci to mít ulehčené a nemuset podávat na konci roku daňové přiznání, v podstatě doklady budou pouze příjmy z práce, přehled mám v počítači za každý měsíc. Jinak samostatnou činnost už vykonávám více jak 5 let a moc mě to baví, je to práce snů, jediné co se změní, že to bude živnost a ne na dohodu.
Švarcsystém musí splňovat asi všechny popsané body, pokud je tam třeba 1 nebo 2 body co jakoby sedí, jde pořád o švarcsystém? Rozhodně nechci překračovat zákon. Celou dobu se snažím a mám vše v pořádku. V podstatě tedy nevím co dělat, chci dál dělat tuhle práci, ale bohužel už to nepůjde na dohodu kvůli tomu co schválili poslanci. Je to katastrofa.
Tak teď jsem konečně našla co jsem potřebovala. Nejedná se o švarcsystém, protože nepracuji na pracovišti svého zaměstnavatele a nepoužívám jeho pracovní pomůcky pro výkon své práce. To co dělám naplňuje definici samostatné živnosti. Budu fakturovat sama na sebe, dělám pro někoho kšeft a že je ten odběratel/zadavatel jediný to vůbec nevadí. Je to volná živnost a v žádném případě se o švarcsystém nejedná, protože mi můj odběratel/zadavatel neposkytuje pracovní zázemí. Spadl ze mě obrovský kámen.
Jako podnikatel můžete fakturovat zákazníkovi, nikoli zaměstnavateli, protože v tomto vztahu žádného nemáte. Zjistěte si podrobnosti této činnosti. Pokud to není činnost podle §2 živnostenského zákona (což podle zběžného popisu není), hrozí vám pokuta do 100 000 Kč. Zatím sice není známo, že by probíhaly masově nejaké kontroly, od nového roku to ale nelze vyloučit. Kdybyste pracovala pro jediného zákazníka a jen podle jeho pokynů, nebyla by šance se obhájit. Samostatná činnost to není.
A pak ještě jedna věc, fakturu budu vystavovat 2 subjektům. Mám totiž 2 dohody u stejného zaměstnavatele co má 2 firmy.
Jako podnikatel nemůžete mít dohodu. Muselo by jít o objednávku nebo zakázku. Dejte si pozor na přesné formulace, ať se nedostanete do problémů.
Zatím je vše v pořádku, jen píšu teoreticky o tom o čem přemýšlím, pracuji pouze na DPP a nevydělávám hodně. Pokud bych měla od nového roku hlavní živnost, tak jsem se dočetla, že bych k ní mohla mít DPP u jiného zaměstnavatele a vydělat do výše 10 000kč což nebude v čistém. Ale další práci jinde chtít nebudu, mám co dělat abych zvládla tohle a něco vydělala. Je vidět, že se snažíte najít problém. Jasně že pokud budu dál pracovat tady a udělám si hlavní živnost, tak nebudu mít ani jednu DPP. Slovíčkaření a vše vysvětlovat, o tom jsou diskuze na internetu.
Pak ještě otázka která mě napadá, pokud bych do toho šla a udělala si hlavní živnost, a kdyby to bylo vyhodnoceno jako švarcsystém tak píšou že maximální výše pokuty je 100 000kč pro živnostníka, tak ta pokuta je jednorázová a ukončení živnosti a nenarůstá podle délky živnosti že? Nevím kde a koho se na to zeptat, kdo by jasně a přesně určil jak to je. Vyhledám si to v zákonech, ale ještě bych to potřebovala potvrdit nebo vyvrátit od nějakého znalce. No každopádně je to dost nepříjemné téma, kterému se teď budu intenzivně věnovat, nechci se dostat do problémů, vždy mám vše v pořádku a nikdy jsem neporušovala zákon a ani nikdy nebudu.
Takže dospěla jsem k závěru, že když si na činnost kterou provozuji udělám IČO tak je to legální a nejedná se o švarcsystém. Nebudu sem raději dávat odkazy, kde jsem informace našla. Jediný trochu shodný znak je zaškolení odběratelem, přesné pokyny, jak má (nemá) práci dělat, ale ani to přesně neodpovídá, protože sice pokyny jsou, ale je tam samostatnost, je tam možné obměňovat předdefinované postupy, takže shrnuto podtrženo, vše je v pořádku a dá se tato práce provozovat jako OSVČ. U mě jde jen o zvyk, mám ráda zaběhnuté stereotypy, když něco funguje, tak se v tom držím, ale tak si prostě zvyknu na to, že budu OSVČ, o nic nejde. Tenhle typ podnikání, kdy se odvody platí v jednom-tzv. paušální daň je nejjednodušší typ u podnikání co existuje. Prostě se měsíčně do 20tého v daném měsíci zaplatí jednorázová částka a je klid. Já nevydělám ročně ani ten 1 000 000kč co je maximum u nejnižší paušální daně. Ale mohu pořád dělat práci kterou mám moc ráda a z domova. V dnešní době nejlepší práce co existuje. Už bych nechtěla někam dojíždět. Jak to vidím tak půjdu osobně na Živnostenský úřad, ale jednotlivé částky už budu posílat přes internetbanking, už jsem si našla čísla účtů, vše se dá dohledat, jen to bude složitější, někde se to musí vše vyplňovat, u jiné banky ne. Je tam předčíslí-matrika. Vyplňování složenky mi přijde zdlouhavé. Takže podám žádost o zřízení živnosti a přijde mi nějaký papír poštou do schránky? A dá se nějak průběžně kontrolovat, jestli jim došly správně peníze co jsem poslala? Něco jako je u zdravotní pojišťovny. Abych si mohla ověřit, že je vše v pořádku a třeba jsem peníze neposlala jinam.
Než se pro něco rozhodnete, tak si prosím nejdřív přečtěte zákony v originále. Myslím, že teď podceňujete riziko a přeceňujete ulehčení paušální daní, kterou zaplatíte za rok o 6-7 tisíc víc. Při elementárním seznámení se s daňovou evidencí byste nejspíš zjistila, že žádnou daň platit nemusíte a že elektronické podání přiznání a přehledů pojišťovnám je práce na necelou hodinu. Když při paušální dani nastoupíte do zaměstnání, tak stejně budete muset podat klasické přiznání, když budete mít dohodu, bude vám strhávaná srážková, nikoli zálohová daň. Navíc nemůžete čerpat žádné daňové slevy. Dobře si všechno rozmyslete. Osobně bych do ničeho, co zavání švarcsystémem, nešel. Buď skutečné podnikání nebo zaměstnání se všemi zaměstnaneckými výhodami.
Já jsem si uvědomila, že pokud budu mít živnost, tak budu ve veřejně dostupném rejstříku živnostníků na internetu a tohle mi překvapivě vadí nejvíc. Co když mi bude chtít někdo ublížit, že si bude myslet, že jako podnikatelka vydělávám hodně a přitom budu ráda když si něco vydělám pro sebe. Nežiju sama v bytě a nechtěla bych, aby se někomu něco stalo. Lidé jsou nepřejícní a závidí opravdu všechno. Kvůli tomuhle do toho asi nepůjdu. Bohužel firma kde jsem jinou možnost nenabízí. To jsem nečekala, že se něco takového stane, je to vše čím dál horší.
Ale dobrá zpráva je, že v práci, kterou mám tolik ráda mohu od ledna pokračovat, jen si prostě budu muset vyřídit živnost a platit paušální daň. Budu zkrátka muset vydělat víc, aby se mi to vyplatilo. A když někdy budu mít pocit, že mám málo, tak vždy si mohu vzít někde brigádu na DPP do 10 000kč na noční nebo o víkendech, z toho dostanu 8500kč. Navíc jednorázové příjmy jsou 30 000kč v roce bez zdanění. O to jde, hlavně, že o práci nepřijdu. Ale stále mi nikdo neporadil o jaký druh živnosti se jedná, patří to do volné živnosti. Je mi jasné, že mi nikdo neporadí a zase si budu muset vše zjistit sama. Holt si budu muset zvyknout, že jsem na internetu veřejně jako OSVČ a bude tam moje poštovní adresa kde bydlím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.