Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám DPP s výdělkem do 10000,- tedy tech 10000,- zdravotní si platím sama .
Ale jelikož teď dlouhodobě zaskakuji za kolegyni tak mám výdělek přes 11000
na výptlatní pásce mám ale vídělek do 10000,-
na ruku mám ale přes tech 11000
zaměstavatel my řekl že jelikož mám přes těch 10000 že to za mě zaplatí to zdravotní. Ale jak to poznám že to za mě zaplatil? to platí na konci měsíce nebo jak? A já pro VZP stejně nemám důkaz že mám přes 10000,- jelikož to nemám na výplatní pásce .
Zdravím. Obecně je to tak, že zaměstnavatelé mají povinnost, předávat všem zdravotním pojišťovnám ( u kterých jsou pojištěni jejich zaměstnanci), přehled o platbách pojistného. Přehled má zaměstnavatel odevzdat nejpozději do 20. dne následujícího měsíce.
Jestliže Váš zaměstnavatel Vám papírově zaplatil míň jak 10 tisíc za daný měsíc, tak nevím, na základě čeho by Vás v příspušné zdravotní pojišťovně přihlásil. Jestliže Vás zaměstnavatel nepřihlásil (což předpokládám), tak by za Vás musel provést platbu na účet dané zdravotní pojišťovny, přičemž jako variabilní symbol by uvedl Vaše rodné číslo. Že to tak udělal nebo hodlá udělat, to je možné, Měla byste po nějaké době zajít do pobočky zdravotní pojišťovny, ve které jste zaregistrovaná a nechat si udělat výpis plateb pojištění.
Takže pokud si necháte v pojišťovně udělat výpis, tak případně na tom výpise by bylo uvedeno, že máte neuhrazené pojistné - tedy v případě, že by tu platbu zaměstnavatel neprovedl. V takovém případě byste tu dlužnou částku musela doplatit sama + ještě doplatit penále . Penále za jeden měsíc z dlužné částky přibližně 2300 Kč není velká částka. Nevím, jak je to v jiných pojišťovnách, ale ve VZP je to tuším 0,1% denně z dlužné částky.
Takže není důvod se nějak strasovat. Buď to zaplatil (nebo zaplatí) zaměstnavatel nebo to zaplatite Vy ( včetně penále). Pokud by to zaměstnavatel nezaplatil, tak byste mu asi měla přestat věřit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.