Nejste přihlášen/a.
zvažuji založení termínovaného vkladu, úroky by měly jít dolů a vím, že peníze nebudu potřebovat minimálně rok. Už mám cca vybráno, kterou banku zvolím, většina z nich nabízí vyšší úrok u kratších termínovaných vkladů, takže zvolím banku u které mám spořící účet.
Je podle Vás vhodnější zvolit 6 měsíční nebo 12 měsíční dobu? Co se týče úroků, asi nemá cenu to hrotit, u půlročního a ročního je rozdíl 0,5%. V půlročním vidím větší výhodu v tomu, že přece jen, za toho půl roku se člověk může rozhodnout, jestli část peněz na něco využije a nebo vklad o dalšího půl roku prodlouží. Ale kde bude REPO sazba za půl roku? Nerada bych se ocitla v situaci, že mi za půl roku skončí vklad a u 6 měsíčního bude v červnu sazba 3,5%.
Děkuji.
M.
2x
Na spořicích účtech půjde příští rok úrok určitě dolů, a podle mého názoru určitě o více než 0,5% Ale jestli půjde o víc než 1%, no myslím že ano ale nevím to jistě.
Takže ve výsledku to spíše vidím na 12M 6 % TV + možný bonus 0,2
J&T 5.8+0.2% neomezene (1r terminak, min. 1m) (+0.2% je neofic./negarantovany bonus) (puv. 6.2+0.2%)
I když teda, já zhodnocují peníze za 10%, ale už to vyžaduje trošku více znalostí aktivity.
Schválně, jestli vám někdo dá lepší termíňák na rok než 6.4 - určitě NE
1x
Už jsem to tu psal. Jestli si někdo myslí, že sazby pujdou výrazně dolů, tak banky si to rozhodně nemyslí. Jinak by vám nedávaly produkt s tímto úrokem na celý rok dopředu. Nutno říct, že banka v tomto úroku má započítáno i riziko, kdyby se tak náhodou stalo. Tím vám to nechci vyvracet, ale i se sporicim účtem muzete být v klidu. Bohužel u obou produktů budete prodělávat dál. Mimoto jsou tady dluhopisy, kde si ten úrok muzete fixnout na delší dobu, u dlouhodobých s navíc s výrazným zhodnocením.
Nejdu, to je jen pro ty konzervativní a pro tazatelku, ať nemusí přemýšlet zda 5,5 nebo 6%, tady má 8,5% zafixovanych na pět let a co víc, s možností kdykoliv prodat. Jedu své akcie, kde je ten výnos několikrát vyšší. Ale i ETF na indexy muzou dávat smysl, inflaci dlouhodobě poráží...
0x
Ked myslite, ze vklad nieco zachrani, tak vasa volba. ETF SP 500 za posledne 3 roky (a to je vojna a bola korona) 40% nahor, ziadna dan z toho.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.