Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Termínovaný vklad 6M nebo 12M

Od: millena odpovědí: 11 změna:
Dobrý den,
zvažuji založení termínovaného vkladu, úroky by měly jít dolů a vím, že peníze nebudu potřebovat minimálně rok. Už mám cca vybráno, kterou banku zvolím, většina z nich nabízí vyšší úrok u kratších termínovaných vkladů, takže zvolím banku u které mám spořící účet.
Je podle Vás vhodnější zvolit 6 měsíční nebo 12 měsíční dobu? Co se týče úroků, asi nemá cenu to hrotit, u půlročního a ročního je rozdíl 0,5%. V půlročním vidím větší výhodu v tomu, že přece jen, za toho půl roku se člověk může rozhodnout, jestli část peněz na něco využije a nebo vklad o dalšího půl roku prodlouží. Ale kde bude REPO sazba za půl roku? Nerada bych se ocitla v situaci, že mi za půl roku skončí vklad a u 6 měsíčního bude v červnu sazba 3,5%.
Děkuji.
M.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hola
hodnocení

2x
! Tak nejdřív píšeš že určitě nebudeš potřebovat a pak že se můžeš po 6M rozhodnout jestli je na něco využiješ? tak si nejdřív ujasnit co chceš :)
Na spořicích účtech půjde příští rok úrok určitě dolů, a podle mého názoru určitě o více než 0,5% Ale jestli půjde o víc než 1%, no myslím že ano ale nevím to jistě.
Takže ve výsledku to spíše vidím na 12M 6 % TV + možný bonus 0,2
J&T 5.8+0.2% neomezene (1r terminak, min. 1m) (+0.2% je neofic./negarantovany bonus) (puv. 6.2+0.2%)
I když teda, já zhodnocují peníze za 10%, ale už to vyžaduje trošku více znalostí aktivity.
Schválně, jestli vám někdo dá lepší termíňák na rok než 6.4 - určitě NE

hodnocení

2x

Banky by využíval v dnešní době jen tupec. Podívej se na investice :) btc forever

hola
hodnocení

1x
Pokud ty peníze nepotřebuješ 12 měsíců, a snížení je pouze 0,5%, no tak logicky jdi do 12 měsíčního :)
Předpokládaná inflace příští rok bude okolo 4% na konci roku

hodnocení

1x

Už jsem to tu psal. Jestli si někdo myslí, že sazby pujdou výrazně dolů, tak banky si to rozhodně nemyslí. Jinak by vám nedávaly produkt s tímto úrokem na celý rok dopředu. Nutno říct, že banka v tomto úroku má započítáno i riziko, kdyby se tak náhodou stalo. Tím vám to nechci vyvracet, ale i se sporicim účtem muzete být v klidu. Bohužel u obou produktů budete prodělávat dál. Mimoto jsou tady dluhopisy, kde si ten úrok muzete fixnout na delší dobu, u dlouhodobých s navíc s výrazným zhodnocením.

hodnocení

0x
nikl
Deš do toho? :) důchodců a pacientů bude čím dál víc…
Já bych radši 15% :)

Nejdu, to je jen pro ty konzervativní a pro tazatelku, ať nemusí přemýšlet zda 5,5 nebo 6%, tady má 8,5% zafixovanych na pět let a co víc, s možností kdykoliv prodat. Jedu své akcie, kde je ten výnos několikrát vyšší. Ale i ETF na indexy muzou dávat smysl, inflaci dlouhodobě poráží...

hodnocení

0x

Ked myslite, ze vklad nieco zachrani, tak vasa volba. ETF SP 500 za posledne 3 roky (a to je vojna a bola korona) 40% nahor, ziadna dan z toho.

ytyef
Zdanění je to u zdroje. Ale výhoda je samozřejmě že to nemusíte řešit, po 3 letech ani zhodnocení. zatím, to máte i na slovensku?

Na SK mi staci drzat rok, potom oslobodenie od dane.

No jo, jste na tom lépe než u nás. Naše vláda musí investory tvrdě trestat, potom se diví, že nikdo nechce investovat nebo dokonce dávat peníze do důchodového fondu, který nevydělá ani na inflaci. Jinak mrkni na ETF na NASDAQ a informační technologie. Posílám porovnání spolu s SP500 za 3,5 a 8let.
Termínovaný vklad 6M nebo 12M
Termínovaný vklad 6M nebo 12M #2
Termínovaný vklad 6M nebo 12M #3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]