Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak narýsovat ručně vrstvy a body

Od: maximus odpovědí: 3 změna:

Zdravím, rád bych Vás požádal o radu ohledně kreslení vrstevnic a interpolaci bodů mezi nimi. Rozumím, ža na internetu je k dipozici hromady programů jak identifikovat jednotlivé nadmořské výšky bodů a nespočet programů jak pomocí těchto výšek oříznoutskrze mřížku jednotlivý prostor a ukázat na něm ty vrstevnice včetně řeky a dalších doplnků a to pak obtánhnout. V současné době jsem v knihovně a k dispozici počítač nemam. Budu ho mít k dipozici až v pondělí a úterý kdy to mám odevzdat odpoledne. Proosím Vás, jaká je pravděpodobnost že vrstevnice včetně všech bodlů a doplnku narýsuji správně pomocí jen tužky, papíru a pravítek? Je možné Vás požádat o nějaké doporučení jak rýsovat ručně a bez chybně?Přilážáím obrázek, jak mám interpolovat ty vrstevnice z mapy skrze mřížku. To mám normálně přiložit bíly papír smřížkou k mapě, vyznačit čárjkovaně průsečíky a propojit to? Jaká je záruka přesnosti? Dík za radu

Jak narýsovat ručně vrstvy a body
Jak narýsovat ručně vrstvy a body #2

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tenhle dotaz tady v pozměněné podobě vidím už potřetí.

Já ani nikdo jiný tady jsme ti tento úkol nezadali, takže pokud něčemu nerozumíš, tak se zaptaj toho, kdo ti úkol zadal.

Interpolace je pro mne to, že znáš rozdíl mezi jednotlivými vrstevnicemi (třeba 10metrů) a na mapě si nekážeš odměřit vzdálenost dvou sousedních vrstevnic v požadovaném místě. Pak si odměříš vzdálenost zjišťovaného bodu od nižší vrstevnice a když vypočítáš podíl odměřené vzdálenosti vrstevnic a odměřenou vzdálenost zjišťovaného bodu, tak ti vyjde nějaký zlomek a ten vynásobíš vzdáleností mezi vrstevnicemi (10 metrů). Výsledek musíš připočítat k hodnotě nižší vrstevnice.

A tvoje otázky na záruku a přesnost jsou zábavné. Přece záleží pouze na tvojí pečlivosti a tvojí přesnosti. Když si vytiskneš tu mapu na plochu velikosti poštovní známky, tak budou tvoje výsledky a výpočty velmi nepřesné. Všechno bude tak malé, že se v tom sotva zorientuješ.

Když si mapu vytiskneš zvětšenou na formát A3, tak už přesnost tvého měření bude mnohem lepší a taky výsledky výpočtů budou přesnější.

claudius
Dobrý den, nerozumím Vašemu výkladu zjišťování odměněni vrstevnic. Mohl bych Vas poprosit o matematickou formulaci příkladů na mapě, kterou jsem zadal v úvodu a zjištění nějakého konkrétního bodu- průsečíku v mřížce? Prominte, ale když uvedete verbální popis, nemůžu to zmatematizovat. Vaše verbální popis předmětu nejde přesunout do matematichého vzorce. Děkuji za radu
claudius

Dobrý den, vy píšete odměřit. Tím odměřěním jednotlých vrstevnic od sebe a bodu od vrstevnice myslíte odměření pravítkem? Na internetu jsem našel bezpočet možností, jak zjistit jednotlivé nadmořeké výšky - ,metoda triangulace - ale tam je potřeba znát, jak bude procházet jednotlivá každá vrstevnice těmi úsečkami trojúhelmníků - je tam vzorec, ale počítat každý bod na úsečce, kama má púrojít rta vrstevnice, je velmi zdlouhavý proces a zjištění těchto bodů by nevystači čas na zkoušku. Dále je tam Voronerův diagram neboli Thiesenův polynom, ale to se mi zdá stejně těžké jako triangulace. To odměření máte namysli z hlavy bez púravítka nebo s pravítkem. Já pravítkem nedisponuji. Pomůžete mi?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]