Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám nárok na dovolenou

Od: novotny odpovědí: 32 změna:
Dobrý den, prosím o radu zda mam nárok na dovolenou a zda mi musí, měl by zaměstnavatel vyhovět. K dnešnímu datu mam celou dovolenou za rok 2023. Chci čerpat dovolenou první tyden v roce 2024.Zamestnavatel mi ji vsak dnes po podání písemné žádosti zamítl. Mohu se nějak bránit? Dle zákona. Prosim případně i o odkaz kde je to vysvětleno.

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Po lopatě (a zjednodušeně) - nárok na dovolenou máte, ale o termínu jejího čerpání rozhoduje zaměstnavatel. Dohoda je možná, nikoli nároková. Konkrétně § 217 a násl. zákoníku práce.

novotny

A jak se mám dohodnout když ji chci čerpat a je mi zamítnuta?

Vždyť píšu, že na dohodu nemáte nárok a taháte (zatím) za kratší konec. Pokud vám zaměstnavatel za celý letošní rok neumožnil čerpat dovolenou a můžete to dokázat(!), lze se obrátit o radu na místně příslušný inspektorát práce.

hg
Na dohodu musi byt DVA. Dohodu si nemuzete vynutit.
novotny

Dokazat to nemohu byla mi zamítnuta vždy ústně. Nenahrávám si nadřízeného při rozhovoru. Jsem vstřícný a obětavý zaměstnanec... který nemarodí měsíce v roce apod. ptám se tu protože sebou nechci nechat orat a chci se bránit i když to bude mít pro mě téměř jistě minimalně finační postihy jako msta ze strany zaměstnavatele.

Zaměstnanec si sám nemůže říct dostatečně dopředu termín dovolené? Tak to bych se zeblil, ještěže nejsem zaměstnanec. To je opravdu novodobá otročina...
hg
Rici si jiste muze. Ale zamestnavatel muze mit jine potreby.
No, normální lidi se určitě dokážou dohodnout, pokud je to dostatečně dopředu, což za mě Leden je. Nejspíše tam budou jiné "problémy".
Když jsem v minulosti pracoval jako zaměstnanec, tak jsem se vždy dohodl bez problémů v několika firmách, takže jsem o tomto ani nevěděl a teď jen zírám.

kdosi
hodnocení

4x

Dovolenou určuje zaměstnavatel.

Jakým způsobem, to už je na něm, zákon upravuje pouze hodně hrubě limity (že ji nemůže určit po minutách, že když ji neurčí v jednom roce, tak musí v druhém, jinak se to řeší jinak ...)

Některý zaměstnavatel lidem řekne "napište mi tu na papír, co by se vám líbilo", pak se na to koukne a když mu to nějak nevadí, tak řekne "A teď to určuju takto:" a ten papír přečte a lidi u něj dělají rádi, že na ně dbá.

Jiný zaměstnavatel si sedne, napíše co se mu zlíbí, nikoho se neptá a řekne: "A teď to určuju takto:" a ten papír přečte a lidi jsou rádi, že jsou rádi a dá jim aspoň nějakou práci.

Nebo nejsou rádi a řeknou: "A já teď oznamuju, že dávám výpověď" a po době stanovené zákonem od něj odejdou a nestarají se, zda a jak sežene náhradu.

A nebo se s ním zkusí dohodnout "hele nešlo by tu dovolenou takhle? Já tohle a tímhle, a manželka a kamarádi a pes a slepice a vůbec ..." a zaměstnavatel se zamyslí a buď řekne ne a nebo řekne "tak tobě ji nařizuju tak a tak" a nařídí ji jak si nově zamane.

.

Takže když se ti zaměstnavatel nezamlouvá a nenařídí ti dovolenou podle tvých představ, tak se mu na to buď vykašli a jdi jinam (ať do jiného zaměstnání, nebo třeba začni podnikat sám), nebo (pokud to u tebe nepřipadá v úvahu) prostě sklapni a čerpej, jak je ti nakázáno a buď rád, že máš kde vydělávat.

.

(Já měl štěstí na "hodné" zaměstnavatele, kteří se mi snažili vyjít vstříc jak s platem, tak s dovolenýma (protože na mě vydělávali a těžko by hledali náhradu) a stejně jsem se časem udělal pro sebe a vykořisťoval se sám.)

hodnocení

2x

V zásadě to nejde. Zákoník práce mluví naprosto jasně o tom, kdo nařizuje dovolenou, dokdy má být vyčerpána, kdy vznikne v kalendářním roce nárok na dovolenou, zda a kolik dovolené lze převádět...

Má například Váš zaměstnavatel zpracovaný plán dovolených?

Ani zaměstnanci, ani zaměstnavatelé nemají většinou ponětí o tak zásadní právní normě, která se týká všech, kdo někdy v životě uzavřeli pracovněprávní vztah. A pak se všichni diví.

Zákoník práce, do/...:

novotny

Nerozumím vaší odpovědi prosím "polopatě". Odkaz jsem prošel, ale odpověd jsem nenašel.

Tak dobrá.

Dobrý den, prosím o radu zda mam nárok na dovolenou Nevím, nepíšete, kolik jste letos odpracoval celých týdnů, § 213 zákoníku práce

a zda mi musí, měl by zaměstnavatel vyhovět. Nemusí Vám vyhovět. § 217, 218 zákoníku práce

K dnešnímu datu mam celou dovolenou za rok 2023. Chci čerpat dovolenou první tyden v roce 2024.Zamestnavatel mi ji vsak dnes po podání písemné žádosti zamítl. Mohu se nějak bránit? Nemůžete. § 217 odst. (2) - je to zcela věc zaměstnavatele. § 218 odst. 2 "lze převést" neznamená "automaticky se převede".

Dle zákona. Prosim případně i o odkaz kde je to vysvětleno. Zákoník práce, oddíl Dovolená.

novotny

1 Pracoval jsem teměř celý rok mimo deseti dnů pracovni neschopnosti a 5 dní dovolené( z roku 2022)

2 Jak lze převest a nemusí to jako že mi snad propadne?

3 jak mám rozumět tomuto?

Zaměstnavatel je povinen nahradit zaměstnanci náklady, které mu bez jeho zavinění vznikly proto, že zaměstnavatel změnil jemu určenou dobu čerpání dovolené nebo že ho odvolal z dovolené.

Pokud jsem měl naplanováno něco co mi ted nevyjde pro neschvalení mám nárok žádat o kompenzaci?

@novotny - Na žádnou kompenzaci nárok nemáte.Plánovat si máte až po platném (ideálně písemném) schválení dovolené a ne spoléhat na to, že ji dostanete protože máte plán.

@inzinyrka - Je to marný, je to marný, je to marný...

hg
NEMAS NAROK NA KOMPENZACI! To bys musel mit dovolenou schvalenou!
Proboha to jsou samy naroky tak si dete podnikat kdyz jste tak chytry :)
novotny

vůbec nemáte šajnu o čem tady píšu... nejspíš budete užívat moci která vám byla svěřena na bezbranných a sám čerpate kdy chcete . A co sem pletete podnikání vím zcela jiste že beze mě a mě podobných by podnikatel nepodnikal ani minutu.

hg
Pral bych vam nacerpat zkusenosti v cizine, v Americe, v Asii. Co si tady v Evrope dovoluji zamestnanci, to je uz pres caru :)
Mozna jste zlobivy zamestnanec a tak vam zamestnavatel nechce vyhovet, z textu o inspektoratu vas tipuji na dobreho kverulanta, ale, kdyz jste pouhy zamestnanec, jste ten nejnizsi clanek soukoli.
Vypada to, ze vas zamestnavatel nepotrebuje a cini vam schvalnosti ci se vas rovnou chce zbavit, donutit vas k vypovedi? Ja nevim. Kdyby vas potreboval, tak by se asi s vami chtel domluvit, nemyslite? Anebo jak si vysvetlujete ze vam neda dovolenou? Jak jednate? Narizujete mu po mailu co ma delat? Takticka chyba.
Ono 1. tyden v lednu se delaji inventury tak treba se chcete ulejt co ja vim, nerekl jste na kterem pasu bouchate. Takze varime z vody.

Pane Novotný, na kompenzaci byste měl nárok, kdyby Vám zaměstnavatel dovolenou schválil, Vy si v tom termínu zaplatil pobyt v Thajsku a zaměstnavatel by Vám potom dovolenou zrušil. Ovšem k ničemu takovému u Vás nedošlo, nebo jste to aspoň neuvedl. Podle toho, co jste v rozhořčení napsal, jsem pochopila, že chcete čerpat dovolenou v lednu a zaměstnavatel na to nepřistoupil. No, a co jako?

Já jsem posledních téměř 15 let v zaměstnání musela mít začátkem února rozplánovanou svoji dovolenou, stejně jako všichni moji kolegové. Plány dovolených jsme automaticky sestavovali ve spolupráci s ostatními tak, aby byl na pracovišti zajištěn zástup. Odevzdali jsme je vedoucí, ta je zkontrolovala a předala na nadřízené pracoviště ke schválení. A přes to nejel vlak. Mojí kolegyňce se narodil vnouček o týden dřív (považte, ten lehkomyslník) než měla dovolenou naplánovanou. Požádala si o přesunutí, ale nebylo jí to povoleno, přestože kolegyně, s níž se zastupovaly, byla ochotná si dovolenou změnit taky. Vy byste řekl šikana. Samozřejmě že to bylo hrozné, ale život není peříčko. Zaměstnavatel postupoval podle platného zákona a hotovo.

hodnocení

0x
Od tuším června příštího roku pouze oznámíte, že čerpáte loňskou dovolenou. Do té doby je bohužel nutno se domluvit. Pak bych si položil otázku, jestli mi stojí za to u takové firmy pracovat.
novotny

Mám nebo nemám? Ano to zavažuji, i když sem pro tu zahraniční( českou) firmu udělal za ty roky hodně a vypověd bych bral jako osobní prohru.

Co nechápete na odpovědi? Do června se musíte dohodnout, po červnu starou dovolenou určíte sám.

hodnocení

0x

Mám nebo nemám?***Nemáte.

novotny

Mužete to více rozvést? Naco mi je tedy ta dovolená?

Pane tazateli.

Na co Vám je dovolená? To si musíte vybrat Vy, někomu k odpočinku, jinému k brigádě jinde, někomu k...

Zda dovolenou skutečně budete čerpat, či nikoliv, však nakonec stejně vždy záleží na zaměstnavateli. Ten by měl dle české legislativy oficiálně sám určovat, kdy si zaměstnanec bude dovolenou vybírat. V praxi to však funguje tak, že si pracovník zvolí termín dovolené a tu mu následně zaměstnavatel buď schválí, nebo zamítne.

Zdroj:

novotny

mě ji již po několikáte neschvalil, už to považuji za šikanu

@novotny Nevím, jak dlouho u zaměstnavatele pracujete a zda Vám přidělí dovolenou tak, abyste ji vyčerpal (v souladu se zákoníkem práce) do konce kalendářního roku. Pokud tomu tak není, přečtěte si tyto odstavce § 218 zákoníku práce:

(3) Nemůže-li být dovolená vyčerpána podle odstavce 1 nebo byla-li její část převedena podle odstavce 2, je zaměstnavatel povinen určit ji zaměstnanci tak, aby byla vyčerpána nejpozději do konce následujícího kalendářního roku, není-li v odstavci 5 stanoveno jinak.

(4) Není-li čerpání dovolené určeno nejpozději do 30. června následujícího kalendářního roku, má právo určit čerpání dovolené rovněž zaměstnanec. Čerpání dovolené je zaměstnanec povinen písemně oznámit zaměstnavateli alespoň 14 dnů předem, pokud se nedohodne se zaměstnavatelem na jiné době oznámení.

S tímto byste mohl operovat, pokud by k té situaci došlo. Obecně ale čerpání dovolené určuje zaměstnavatel. Slušný zaměstnavatel pak s přihlédnutím k oprávněným zájmům zaněstnance, jalo je např. zaplacená dovolená v lednu v Alpách. S méně slušným zaměstnavatelem máte smůlu - ten nepřihlédne nikdy k ničemu a ani netuší, že by mohl.

Ale jak už tady někdo pravdivě uvedl, taháte za kratší konec.

novotny

Z toho mi vychazí že nárokovou dovolenou např za rok 2023 mohu sám určovat až v snad po čerrvnu 2024 do te doby jsem v zajetí vůle nadřízeného... zdali se nepletu?

hg
Ano, jsi prece v zavisle cinnosti, nejsi osoba samostatna :)
Ty jsi v praci kvuli zamestnavteli a ne naopak.
Nová doba! Zaměstnanec chce řídit zaměstnavatele :)) Kua hoši gutntag.
Ps: proc sis nenechal dovolenou z 2022? To by sis ji mohl vybrat na letosni vanoce :)
novotny

no zkusím si to zjistit ješte na inspektorátu práce ale jak tak vidím zde od nekterých, ty by rovnou dovolenou zrušily a ze zaměstnancu by udelali otroky co nemají právo na nic. I když i ti otroci vlastně na tom byli často) ne ve všem( lépe než jak tak vidím dnešni zaměstanec v některých případech.

Ps: mimochodem to mužou být ti podnikatelé rádi že zaměstnaci mlčí z jakesi nepochopitelné joajality zaměstnanců jinak by dle zákona mohli zavřít.

Vážený tazateli, Vaše otázka zde byla zodpovězena správně. Rádci se otázce věnovali, rozumně a pochopitelně ji zodpověděli. Pokud z jejich odpovědí nedokážete udělat vyhodnocení, tak se skočte tedy zeptat na ten inspektorát. Třeba jste nám neřekl vše a proto se Vám zdejší rady nezdají správně. Ale dle povahy Vašeho dotazu byla opravdu otázka zodpovězena správně.
novotny

Ano ze zdejších odpovědí ( včetně vytažků často nesrozumitelných zakoníků) jsem nabyl dojmu že na svou dovolenou mám nárok pouze tehdy zda li zaměstnavatel tento nárok uzná. Jinými slovy jsem v jeho zajetí potažmo toho kdo ji schvaluje. Mezi řádky jsem však četl co si to vubec dovojuji že chci zákonou dovolenou. Děkuji přispěvovatelum za reakce.

PS: odpověd na mou otazku si samozřejmě pokusím sehnat z co nejvíce zdroju, včetně inspektorátu práce

Hledejte kde chcete.

Odpovědi jste dostal, i od odborníků,. účetních. Jen nechápete některé souvislosti. na dovolenou máte nárok, ale nástup na dovolenou určuje výhradně zaměstnavatel. Vy se s ním můžete dohodnout.

Ale chcete se opravdu dohodnout?

Mezi řádky čtete špatně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]