Nejste přihlášen/a.
Dobry den, trpim docela dlouho skoliozou, obecne mam obcas bolesti zad no a proste problemy, mel bych mit operaci (to jsem slysel jeste jako maly, kdyz jsem na to nekaslal. Prave tech zad - patere)) a mel bych par dotazu, asi to bude trosku obecne mysleno, tak se omlouvam. K doktorovi si urcite zajdu a zeptam se, jen z toho mam strach a rad bych se trosku poptal. Treba nekdo bude mit zkusenost.
a) za jak dlouho lze s omezenim fungovat? Napr. chodit do skoly, ale s berlema, korzetem, apod.
b) za jak dlouho lze fungovat uz normalne? Cviceni, nenarocna fyzicka prace, brigada
c) lze si presny termin operace vybrat sam? Prave treba kolem prazdnin apod.
Byla by to moje prvni operace, tak moc nevim, jak to funguje. Dekuji predem za odpovedi.
Skoliozu jsem naštěstí ještě neměl, ale několik operací už ano.
Obecně jde říct, že chirurgie dokáže pomalu zázraky a operace jsou už dlouho dobře zvládnuté (co se týká toho, jak člověka zpátky sešít a zahojit). Takže se není čeho bát. Skolióza je dávno známá a ví se jak na ni.
Dost taky záleží na každém pacientovi, někdo se hojí těžce, někdo snadno, někdo dodržuje léčebný režim (i nad rámec zákazů a příkazů) jiný nikoli. Při předminulé operaci (ale ta byla těžká) mi bylo řečeno ať počítám s tím, že si poležím minimálně 2-3 týdny v nemocnici, než budu schopný propuštění do domácí péče. Po 10 dnech jsem odcházel domů po svých s plným požehnáním lékaře. (Ale každý krok bolel.) Takže někdo může být i 2x rychlejší, než je zvykem. Uvidíte sám.
Naopak různé zlomeniny a jednoduché řezy jde často vyřešit i ambulantně. Kde je na téhle škále skolióza netuším.
Obecně se dá říct, že rozřezané věci srostou tak za týden až tři, ale dozvuky trvají obvykle déle. Ale zase nemusí být až tak blokující, se zlomenou rukou jsem normálně chodil do školy ještě dřív než srostla, i když sádra dost překážela spoustě věcí. Zeptejte se svého doktora, ale přesně vám to nikdo neřekne.
a), b) Můj odhad, (s tím, že nic nevím o skolióze ani o vás) je, že tak za dva až tři týdny byste do školy mohl a za měsic od operace i nějakou lehčí práci, ale ta záda asi stejně budete muset šetřit ještě dlouho.
c) termín operace vám spíš určí doktor, ale pokud máte nějakou představu, řekněte mu ji, třeba vám bude moct vyjít vstříc.
Ale máte tu skoliózu dlouho, takže to zjevně není úplně akutní, klidně vám to můžou i několikrát odložit, protože jim přijde něco akutnějšího. A chirurgů je málo a operačních sálů taky a plánuje se i nějakým způsobem využití. A určitě nechcete, aby vás operoval vyčerpaný chirurg, který padá únavou a nevyspáním. Obzvláště pokud bude něco dělat v okolí nervů (čili páteře).
Takže se budete muset vy přizpůsobit tomu, co vám oni nabídnou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.