Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy jít spát

Od: nonamegirl® odpovědí: 5 změna:
Dobrý den, je mi 14. Ve všední dny vstávám v šest, o víkendu v osm. V šest stávám kvůli mámě, aby měla jistotu, že nezaspím. Chápu. Chápu i to, že chtějí s tátou, abych byla vyspaná, chodím spát v půl deváté a musím dávat mobil do kuchyně. Jenže ve třídě kamarádky chodí spát v půl desáté/v deset a mohou vstávat až v sedm a já si tam potom připadám jako největší blb, že musím chodit spát takhle brzo. S mámou jsme se o tom mnohokrát bavily i hádaly, snažila jsem se jí vysvětlit, že chci být jako ostatní holky, ale ona mě nechápe. Prostě je půl deváté, zhasnout a spát. Už nevím jak ji i tátu přemluvit, bojí se, že zaspím a nevěří mi, že kdybych u sebe měla telefon, že bych neponocovala. Já už nevím co mám dělat, na jednu stranu je chápu a na druhou chci být jako ostatní.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Máš mít 8-10 hodin spánku. Takže klidně bys mohla chodit v půl desáté, ale mohla bys také chodit v osm. Když bys mobil nepoužívala, tak je jedno, kde je. Nejzdravější je spát před půlnocí. Pokud nejsi vyložlně sova, tak se nejlépe něco dělá ráno, tak toho využij. Každý den jsi díky rodičům vyspalá - nevyspalost příjemná není. Nemusíš sdělovat kamarádkám, v kolik chodíš spát. Vždyť je rodíl jen hodina, hodina a půl - to je nic. Ty i kamarádky se chovejte vyspěle a respektujte každého režim. I kdyby někdo (třeba o víkendu) chodil spát v 5 ráno a vstával odpoledne, je to jeho věc, není blb.

hodnocení

3x

Je mi tě docela líto. Hlavně proto, že z tvého popisu je zřejmé, že nemáš důvěru svých rodičů. Ovšem na druhé straně se zkus zamyslet, zda jsi jim k tomu nedala nějaký důvod. To se týká i toho zaspání. Tedy pokud máš čisté svědomí, zkus si s rodiči znovu promluvit a argumentovat tím, že nemají žádný důvod ti nevěřit a že v tvém věku by bylo na místě, aby to alespoň zkusili. Celou diskuzi ovšem musíš být maximálně asertivní, protože jakmile se diskuze zvrhne v hádku, nemáš šanci si cokoli vybojovat.

julca
hodnocení

0x
Zkus jim vysvětlit, že už jsi dost stará na to, aby jsi byla schopná sama vstát. A když ponocuješ, tak sama poznáš, jaký to je sedět ve škole několik hodin unavená a další den ještě dobrovolně půjdeš spát v půl deváté. Na jednu stranu je zvláštní, aby rodiče nutili 14-ti letou holku chodit spát tak brzy, ale na druhou stranu je fajn mít nějaký režim. Prober to s nimi v klidu a zkus pomalu přidávat třeba po půl hodinách.

bapp
hodnocení

0x

Zapamatuj si pravidlo: do ložnice mobil ani TV nepatří.

Také existuje korelace výkonných a úspěšných lidí, kteří se celé dopoledne nedotknou mobilu, a prostě pracuji, jejich práce má neuvěřitelný výkon a hodnotu. nejhorší co můžeš udělat, je naučit se v tomto věku býti závislá na mobilu jak před spaním, tak po probuzení. Že chceš být jako ostatní ovce, to není dobré. Buď jiná. :)Lepší.

chápu, že chceš být stejná jako ostatní ovce, zapadnout do stáda, ale nešlo by to udělat tak, že se sice budeš tvářit jak za padnutá do stáda, ale ve skutečnosti budeš lepší? :))

anet
hodnocení

0x
Zkus se domluvit ať to třeba na týden zkusite. Ono kdyby jsi ponocovala a pak i vstala do školy tak by sis to brzy rozmyslela protože být tak ospalá fakt není super. Nicméně ja když vstávala do školy tak když jsem byla "menší" kolem třeba 10-13 let tak mi mamka třeba půl hodiny před odjezdem autobusu zavolala jestli jsem vůbec vzhůru pro případ zaspaní, nebylo to pravidelně. Za celých 9 let na základní škole jsem zaspala pouze 4x *smich* tak pokud se rodiče tak moc bojí že zaspis a už jsou třeba v práci můžeš se s nimi domluvit že jim každý ráno pošleš třeba SMS že už jsi vzhůru a nezapsala jsi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]